Επίσκεψη Γ. Μαγκριώτη στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Jan 11th, 2012

Capital.gr, 02.01.2012

«Το 2011 ήταν η πιο παραγωγική χρονιά του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά το 2012 θα επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση στους ρυθμούς κατασκευής του βασικού άξονα. Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης της επέκτασης προς Καλαμαριά και θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής της, ενώ θα προκηρυχθούν οι οριστικές μελέτες για την πρώτη επέκταση προς τα δυτικά, με κατεύθυνση την Ευκαρπία και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου».

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Υφυπουργός ΥΠΥΜΕΔΙ  κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε τον υπό κατασκευή σταθμό «Αγία Σοφία» , όπου εκτελείται αρχαιολογική ανασκαφή και αντάλλαξε ευχές με τους εργαζομένους για τη νέα χρονιά. Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο Διευθυντής Μετρό Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης και στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Ο κ. Υφυπουργός, σε δηλώσεις τους προς εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τόνισε ότι οι ανασκαφικές εργασίες επιταχύνονται ακόμη περισσότερο, μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο συμπληρωματικής σύμβασης 41,8 εκατ. ευρώ, που στις επόμενες ημέρες πρόκειται να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαγκριώτης, στα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας, υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή του Μετρό αποτελεί παράλληλα μοναδική ευκαιρία για να έρθει στην επιφάνεια η επί 23 αιώνες αδιάλειπτη ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης, φανερώνοντας με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο τη σημασία που έπαιξε διαχρονικά η πόλη, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σαν κέντρο πολιτιστικό, τουριστικό, οικονομικό στη σύγχρονη εποχή.

«Στόχος είναι, να υπάρχει μελετητική ετοιμότητα για τις δυτικές επεκτάσεις  ώστε το 2013, όταν θα ξεκινάει το 5ο Κ.Π.Σ., το οποίο μάλιστα θα χρηματοδοτεί μέσα σταθερής τροχιάς, να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα για να αρχίσει και η κατασκευή της πρώτης γραμμής του Μετρό δυτικά», τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.

«Είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε, «ότι το 2015 θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία η βασική γραμμή του Μετρό και τον επόμενο χρόνο, θα τεθεί σε λειτουργία και η γραμμή της Καλαμαριάς. Εκτιμώ, ότι επειδή δεν θα υπάρξουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα στη δυτική επέκταση, περί το 2016-2017, θα μπορεί να λειτουργήσει και η πρώτη γραμμή στα δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος.

«Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και ο σχεδιασμός του δικτύου του Μετρό , των 33 χλμ., που περιλαμβάνει τη δεύτερη γραμμή δυτικά προς Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Κορδελιό και Εύοσμο, όπως επίσης τη γραμμή που θα συνδέει το Πανεπιστήμιο με τη Τούμπα , τη Χαριλάου και τη Νέα Ελβετία, καθώς και την επέκταση προς τη Μίκρα και το Αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο στόχος της δεκαετίας, με χρονιά εκκίνησης το 2012 που είναι και έτος πανηγυρισμού των 100 χρόνων της ελεύθερης Θεσσαλονίκης».

Ο Υφυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι το συνολικό κόστος για  την κατασκευή του δικτύου  μετρό των 33 χλμ. , με σημερινές τιμές, υπολογίζεται στα 3,5 δις. ευρώ. Από το ποσό αυτό, έχουν εξασφαλισθεί περίπου τα 1,7 δις. ευρώ, που καλύπτουν την κατασκευή του βασικού άξονα και τη επέκταση προς Καλαμαριά, η οποία με το ποσό των 518 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα που  απασχολεί τους επαγγελματίες και  τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, λέγοντας ότι πολύ σύντομα, θα ενεργοποιηθούν μέτρα υποστήριξης των καταστηματαρχών που επηρεάσθηκαν και επηρεάζονται από τα έργα κατασκευής του Μετρό. Τα μέτρα αυτά, τόνισε ο Υφυπουργός, είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας της Αττικό Μετρό με τα Επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς συλλόγους που μετέχουν στο Μνημόνιο συνεργασίας της Εταιρείας με τους φορείς της πόλης.

Για το Παπάφειο, δήλωσε πως «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ρύθμιση  του ζητήματος καθώς έχουν  διευθετηθεί τα νομικά θέματα που είχε εγείρει η διοίκηση του ιδρύματος. Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η συμφωνία για την παραχώρηση της έκτασης κατασκευής του σταθμού».

No comments yet.