Ερχεται νομοθετική ρύθμιση για το μετρό Θεσσαλονίκης

Feb 11th, 2013

Ergotaxia.wordpress.com, 11.02.2013

Στο υπουργείο Ανάπτυξης επιταχύνονται οι ρυθμοί για την εύρεση οριστικής λύσης στο μετρό θεσσαλονίκης, ειδικά στο σκέλος των απαιτήσεων του αναδόχου. Σύμφωνα με τον κ. Στράτο Σιμόπουλο, πρόσφατα ενεργοποιήθηκε η επιτροπή που είχε συγκροτηθεί από τον Νοέμβριο στο υπουργείο ώστε να εξεταστεί η νομική φόρμουλα με την οποία θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του αναδόχου για το μετρό. Πρόκειται για ένα ποσό που στελέχη της ΑΕΓΕΚ ανεβάζουν σε άνω των 250 εκατ. ευρώ, μολονότι αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οποιαδήποτε διευθέτηση της εκκρεμότητας που προκύπτει από τη ζημία που προκάλεσαν στην κατασκευάστρια κοινοπραξία οι καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις και τα αρχαιολογικά έυρημάτα θα γίνει με άλλους όρους και με σαφώς πολύ χαμηλότερη αποζημίωση.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου περιγράφει την αναζήτηση λύσης στη λογική μιας διαιτησίας που δεν προβλέπεται από τη σύμβαση με στόχο η διαπραγμάτευση να γίνει στο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού «φιλικού συμβιβασμού». Σκοπός του υπουργείου είναι η φόρμουλα αυτή να επεκταθεί σε όλα τα δημόσια έργα όπου υπάρχουν ανάλογες απαιτήσεις που χρονίζουν στα δικαστήρια και μπλοκάρουν τις συμβάσεις. Η επιτροπή είχε συσταθεί από καιρό, αλλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΓΕΚ σε πολλά δημόσια έργα φρέναραν τις διαδικασίες, με αποκορύφωμα την καθυστέρηση στην παράδοση του τμήματος Κομοτηνή – Νυμφαία, που φαίνεται να προκάλεσε ακόμη και διπλωμαπκές γκρίνιες με τη γειτονική Βουλγαρία. Το έργο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί και έλειπαν μόνο τα ασφαλτικά. Ωστόσο η αδυναμία του εργολάβου να το ολοκληρώσει οδηγεί σε περικοπή αντικειμένου και προκήρυξη νέας εργολαβίας.
Για το μετρό θεσσαλονίκης, δε, εσχάτως εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και οι Ιταλοί. Ο κ. Σιμόπουλος αποκαλύπτει ότι η ελληνοιταλική κοινοπραξία, στην οποία οι Ιταλοί των Impegilo, Seli και Ansaldo κατέχουν το 72% της κοινοπραξίας, επισκέφτηκαν πρόσφατα το υπουργείο, διαμηνύοντας ότι «ποτέ δεν φύγαμε από έργο» και δηλώνοντας -κάπως όψιμα- αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις εργασίες που βρίσκονται εν μέσω συμπληγάδων. Από το υπουργείο, πάντως, εκφράζεται αισιοδοδα για την πορεία του έργου, η οποία φαίνεται να εδράζεται και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ΑΕΓΈΚ με τον όμιλο Ελλάκτωρ (η ΤΕΡΝΑ έχει αποσυρθεί από τις συζητήσεις) για την πώληση της ΑΕΓΈΚ Κατασκευαστικής. Νομοθεπκή ρύθμιση θα χρειαστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και για την πληρώμή των απαλλοτριώσεων που έχουν γίνει από τον Δήμο θεσσαλονίκης στην περισχή της Καλαμαριάς, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την κατασκευή των επεκτάσεων του μετρό. Οι εργασίες έχουν γίνει από τον δήμο, με αφορμή την κατασκευή ενός δρόμου, αλλά με τη ρύθμιση θα πρέπει οι κηρυχθείσες απαλλοτριώσεις να μεταφερθούν ως υποχρέωση του Δημοσίου ώστε να είναι επιλέξιμες δαπάνες και να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν.

No comments yet.