Εχουν «παγώσει» οι εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης

Jun 13th, 2012

Καθημερινή, 13.06.2012

Στον αέρα βρίσκεται το μετρό της Θεσσαλονίκης. Οπως παραδέχεται πλέον και η ηγεσία της Αττικό Μετρό, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο έχει ουσιαστικά «παγώσει» εδώ και ένα μήνα όλες τις εργασίες. Η Αττικό Μετρό παρενέβη ανακοινώνοντας ότι θα καταβάλει εκείνη, αντί της κοινοπραξίας, μέρος των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, παρακρατώντας το ποσό από μελλοντικές πληρωμές. Ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου, αλλά βιωσιμότητας της κοινοπραξίας που το έχει αναλάβει. Νέος ορίζοντας του έργου, αν λυθούν τα προβλήματα; Το 2016…

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υποδομών, κ. Σίμος Σιμόπουλος, μεταβαίνει σήμερα στη συμπρωτεύουσα, προκειμένου να συναντηθεί με τη διεύθυνση του Μετρό Θεσσαλονίκης και εκπροσώπους της κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ, Impregilo, Ansaldo, Seli). Αιτία, το πλήρες «πάγωμα» των έργων. «Το έργο δεν προχωρά, καρκινοβατούν όλα εκτός από τις αρχαιολογικές εργασίες που προχωρούν κανονικά», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρ. Τσίτουρας. «Οι εργαζόμενοι (σ.σ.: σε υπεργολαβίες του έργου και στην ίδια την κοινοπραξία) είναι απλήρωτοι από τον Μάρτιο, ενώ η κοινοπραξία επικαλείται την οικονομική συγκυρία και δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Τους στείλαμε επιστολές, ζητήσαμε να συμμορφωθούν. Δεν είναι εύκολο να κηρύξουμε έκπτωτη την κοινοπραξία, καθώς αυτό θα συνεπάγεται μια τεράστια καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου, μέχρι να οριστεί νέος ανάδοχος. Αναζητούμε, λοιπόν, λύση σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σύμβαση. Από αύριο, μας υποσχέθηκαν ότι θα αρχίσουν να μεταφέρουν υλικά στα εργοτάξια, προκειμένου να ξεκινήσουν κάποιες εργασίες. Εμείς εκτιμάμε ότι στη φάση που βρίσκονται τα έργα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα 12 εργοτάξια, απορροφώντας 15 εκατ. ευρώ/μήνα σε εργασίες. Πάντως, προκειμένου να συμβάλουμε στην εξεύρεση λύσης, αποφασίσαμε να καταβάλουμε δεδουλευμένα δύο μηνών (συνολικά περί τις 150.000 ευρώ) στους απλήρωτους εργαζομένους, που θα παρακρατηθούν από τον επόμενο λογαριασμό».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίτουρα, το πρόβλημα δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στην Αττικό Μετρό. «Το Δημόσιο δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ, έχοντας μέχρι στιγμής καταβάλει περί τα 250 εκατ. ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Κ» είχε εδώ και αρκετούς μήνες επισημάνει τα προβλήματα που συσσωρεύονταν στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο της συμπρωτεύουσας. Μάλιστα, όταν είχε διατυπωθεί η εκτίμηση ότι το έργο ενδέχεται να παραδοθεί το 2016, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών την είχε διαψεύσει. Τώρα, η ηγεσία της Αττικό Μετρό θεωρεί πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου τον Νοέμβριο του 2016, όπερ σημαίνει ότι το έργο αποκλείεται να παραδοθεί νωρίτερα από το 2017, δηλαδή με πέντε χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό…Γ. Λ.
 

No comments yet.