«Η αποχώρηση από το Μετρό θα είναι και ο θάνατός τους»

Mar 19th, 2014

Ελευθεροτυπία, 18.03.2014

Του Σάκη Αποστολάκη

Υπάρχει επίσης η πεποίθηση ότι και η διαδικασία της διαιτησίας για τα 500 εκατ. που ζητάει η κοινοπραξία θα ξεκινήσει σύντομα

Τη σημείο προς σημείο απάντησή της στη 40 σελίδων επιστολή -ειδική δήλωση διακοπής των έργων στο Μετρό Θεσσαλονίκης της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ετοιμάζει η Αττικό Μετρό.

«Μόνο σε 1-2 εργοτάξια δεν μπορεί να δουλέψει ο εργολάβος», λένε, εκ των οποίων το ένα είναι η Βενιζέλου, όπου αναμένονται εξελίξεις, και το άλλο η Βούλγαρη «Μόνο σε 1-2 εργοτάξια δεν μπορεί να δουλέψει ο εργολάβος», λένε, εκ των οποίων το ένα είναι η Βενιζέλου, όπου αναμένονται εξελίξεις, και το άλλο η Βούλγαρη Στελέχη της θεωρούν προσχηματική την επιστολή της κοινοπραξίας και δηλώνουν ότι δεν μπορεί αποχωρήσει, καθώς «η αποχώρηση θα είναι και ο θάνατός τους». Στο μεταξύ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με χθεσινή της ανακοίνωση, επισημαίνει ότι η ΑΚΤΩΡ δεν έχει καμία σχέση με την ΑΕΓΕΚ, παρέχει μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες, και δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Αλλά, λένε στελέχη της Αττικό Μετρό, η ΑΚΤΩΡ ως σύμβουλος, είναι αυτός που καθορίζει την πολιτική της ΑΕΓΕΚ.

Στελέχη της Αττικό Μετρό χαρακτηρίζουν «ανακρίβειες» τα όσα επικαλείται η κοινοπραξία, τα οποία «είναι ακριβώς τα ίδια με προηγούμενες φορές». Τονίζουν ότι όπου μπορεί η Αττικό Μετρό παραδίδει χώρους και δίνει λύσεις, αλλά υπάρχουν προβλήματα, που δεν οφείλονται στην ίδια. Επισημαίνουν ότι υπάρχουν χώροι για την ανάπτυξη εργασιών, όπως το αμαξοστάσιο της Πυλαίας, όπου έχουν δοθεί 50 στρέμματα και μπορούν να γίνουν εργασίες 120 εκατ. ευρώ, στο Παπάφειο ή στην Ανάληψη. Τονίζουν ότι δεν είναι αληθή όλα όσα επικαλείται η κοινοπραξία, όπως π.χ. ότι έχει γίνει μόνο το 25% του έργου.

Κι αυτό γιατί, ένα 40% είναι η κατασκευή των συρμών, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στα εργοστάσια της Ιταλίας, και δεν αποτελεί δουλειά της κοινοπραξίας. Κι επισημαίνουν ότι η Αττικό Μετρό τηρεί τη σύμβαση, πληρώνει κανονικά όσα δικαιούται η κοινοπραξία από διάφορα προβλήματα, όπως καθυστερήσεις στον αρχαιολογικό τομέα. «Μόνο σε 1-2 εργοτάξια δεν μπορεί να δουλέψει ο εργολάβος», λένε, εκ των οποίων το ένα είναι η Βενιζέλου, όπου αναμένονται εξελίξεις, και το άλλο η Βούλγαρη.

Εκεί, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, αναμένεται γρήγορη απεμπλοκή, μόλις ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Πναγιωτόπουλος υπογράψει την απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων, κάτι που σύμφωνα με κάποιους έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Μόλις γίνει αυτό, και συζητηθεί στις 2 Απριλίου η προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης, για την οποία υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξει αλλαγή της στάσης του Γ.Μπουτάρη, θα ξεκινήσουν άμεσα οι αρχαιολογικές εργασίες, οι οποίες θα πληρωθούν από τα 8 εκατ. αποθεματικό που έχει η Αττικό Μετρό για το αρχαιολογικό έργο. Για τις ύψους 42 εκατ. ευρώ αρχαιολογικές εργασίες που απομένουν να γίνουν, το ποσό δεν θα καταβληθεί από το ΥΠΠΟ, καθώς το ΚΑΣ έκανε μόνο εκτίμηση κόστους εργασιών.

Θα προέλθουν από τους πόρους του έργου και τις προτάσεις για συγχρηματοδότηση. Μετά την υπογραφή της απόφασης Π. Παναγιωτόπουλου, πρέπει να γίνει διαγωνισμός, ανάθεση, και έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μια διαδικασία χρονοβόρα. Αλλά εκτιμάται ότι τα 8 εκατ. ευρώ που ήδη υπάρχουν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις αρχαιολογικές εργασίες για το διάστημα αυτό. Υπάρχει επίσης η πεποίθηση ότι και η διαδικασία της διαιτησίας για τα 500 εκατ. που ζητάει η κοινοπραξία θα ξεκινήσει σύντομα, καθώς, αφ' ενός εκτιμάται ότι ο φόρτος εργασίας που επικαλείται το ΣτΕ φαίνεται να μειώνεται, ενώ αφ' ετέρου υπάρχουν λόγοι άμεσης αναγκαιότητας να επιλυθεί το θέμα.

Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την εμπλοκή της ΑΚΤΩΡ στην «Ειδική δήλωση διακοπής έργων» που απέστειλε η ανάδοχος κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Αττικό Μετρό, διευκρινίζει:

1) Η ΑΚΤΩΡ, στο πλαίσιο συμφωνίας που έγινε με τις πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ τον Μάιο του 2013 προκειμένου να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική για τα υπό εκτέλεση έργα της, απέκτησε προνομιούχες μετοχές άνευ ψήφου.

2) Η ΑΚΤΩΡ με κανένα τρόπο δεν συμμετέχει στη Διοίκηση της ΑΕΓΕΚ και πολύ περισσότερο δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης οι οποίες λαμβάνονται από την ανάδοχο κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι ΑΕΓΕΚ (με 28,76%) και οι ιταλικές Impregilo – Ansaldo – Seli – Ansaldobreda.

No comments yet.