Η απόφαση του ΚΑΣ καλύπτει το θέμα της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στο μετρό

Apr 18th, 2013

Thestival.gr, 18.04.2013

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε με αφορμή την παρουσίαση του προγραμμάτος της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας. Κατά…

τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε και στο θέμα των αρχαιοτήτων του μετρό, υπογραμμίζοντας ότι "περιμένουμε τις εξελίξεις. Έχουν γίνει κρίσιμες ανακοινώσεις για το θέμα των αρχαιοτήτων και από το ΑΠΘ και από το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) για να βρεθεί λύση στο θέμα των αρχαιοτήτων".

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το θέμα να πάει και πάλι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο υφυπουργός τόνισε ότι "υπάρχουν συνολικά οχτώ μελέτες. Είμαστε σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση που βρεθεί μία συνισταμένη που θα θέτει το θέμα με τεχνικά παραδεκτούς όρους, και θα διασφαλίζει την συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό, τότε το θέμα να επανέλθει. Ωστόσο, κοινός παρανομαστής των μελετών είναι η απόσπαση και η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, κάτι το οποίο καλύπτεται από την ήδη ληφθείσα απόφαση του ΚΑΣ".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει η επιτροπή την οποία έχει συγκροτήσει ο δήμος με την Αττικό Μετρό ΑΕ, το ΑΠΘ και το ΤΕΕ προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτάσεις. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα σταλούν στο υπουργείο το οποίο και "θα αποφασίσει για το καλό της πόλης" όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι "λογικές του τύπου ή μετρό ή αρχαία από όποιον και αν εκφράζονται δεν υπηρετούν τη λογική. Καταλήξαμε στην συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό".

 

No comments yet.