Η βροχή έριξε γερασμένα πεύκα στο Παπάφειο

Nov 2nd, 2010
Έθνος, 02.11.2010
Του Βασίλη Ιγνατιάδη
Ο… Θεός θα δώσει τελικά λύση στη δικαστική διαμάχη μεταξύ της «Αττικό Μετρό» και του μητροπολίτη Ανθιμου για το Παπάφειο Ιδρυμα.

Στη διάρκεια της τελευταίας καταιγίδας έπεσαν τρία από τα γερασμένα πεύκα που βρίσκονται στο προαύλιο του ιδρύματος, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια προσωπικού αλλά και περαστικών. Για 13 από αυτά τα δέντρα, και με πρόσχημα την προστασία τους, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, με την ιδιότητα του προέδρου του Παπάφειου, καταφέρνοντας να «μπλοκάρει» τις εργασίες για την κατασκευή του ομώνυμου σταθμού μετρό.

Ενα από τα πεύκα που βρισκόταν στα όρια της έκτασης που είχε καταληφθεί για την κατασκευή του σταθμού ξεριζώθηκε και πέφτοντας πάνω στη διατηρητέα περίφραξη κατέστρεψε ένα μέρος της σε μήκος 5-6 μέτρων, καταλήγοντας στο πεζοδρόμιο, ενώ είναι ευτύχημα πώς δεν υπήρξαν θύματα. Ενα άλλο πεύκο, βορειότερα, έπεσε πάνω σε ένα τρίτο, το οποίο ακούμπησε πάνω στον τοίχο του κτιρίου του ιδρύματος.

«Εχουμε στα χέρια μας έκθεση τριών καθηγητών του ΑΠΘ, σύμφωνα με την οποία τα πεύκα του Παπάφειου θεωρούνται επικίνδυνα για την ασφάλεια του χώρου και των διερχομένων, καθώς έχουν περάσει τα όρια ζωής τους και δεν έχουν βαθύ ριζικό σύστημα», είπε στο «Εθνος» ο διευθυντής του μετρό Θεσσαλονίκης, Γ. Κωνσταντινίδης.

Με απόφασή του τον περασμένο Ιούνιο, έπειτα από προσφυγή του ΔΣ του Παπάφειου Ιδρύματος, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 900 τ.μ., όπου θα κατασκευαστεί ο σταθμός, στο κομμάτι που αφορά την κοπή των δέντρων, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, στις 20 Νοεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην απόφαση της εταιρείας να προχωρήσουν οι δύο μετροπόντικες προσπερνώντας το Παπάφειο και να κατασκευαστεί ο σταθμός εκ των υστέρων, με νέα μελέτη και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κ. Μακεδονίας, παρουσία του υπουργού Μεταφορών Δ. Ρέππα και του υφυπουργού Γ. Μαγκριώτη.

Tags:
  1. 0214
    Nov 3rd, 2010 at 03:04
    Reply | Quote | #1

    Η Αττικό Μετρό κάνει μεγάλο λάθος, αντί να δόση στην εκκλησια τα 3.5 εκατομμύρια ευρώ τα ανώριμα στελέχη της Αττικό Μετρό προτιμούν να δώσουν 15 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν νέα μελέτη για την κατασκευή του σταθμού παπάφειο.

    Τα στελέχη της Αττικό Μετρό η είναι απατεώνες η είναι ηλίθιοι για να σκέφτονται κάτι τέτοιο, και επιτέλους να φύγουν τα γραφεία της Αττικό Μετρό από την θεσσαλονίκη και να αναλάβει την διοίκηση η ίδια η θεσσαλονίκη.

  2. Anonymous
    Nov 11th, 2010 at 07:07
    Reply | Quote | #2

    συμφωνώ με τον παραπάνω…0214. Η Αττικό μετρό θέλει να κάνει την μελέτη και όχι τον σταθμό τώρα. Τα άλλα είναι δικαιολογίες και εξυπνάδες.
    Α. Τα λεφτά δεν θα τα δώσει κανείς στην Εκκλησία. ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!! Στο Παπάφειο που φιλοξενεί κακοποιημένα παιδιά θα τα δώσει!!!!! Για τα οποία η Ελληνική Πολιτεία και η Αττικό Μετρό (που είναι Α.Ε. του Ελληνικού Δημοσίου) αδιαφορούν ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!!

  3. Anonymous
    Nov 11th, 2010 at 21:08
    Reply | Quote | #3

    Διαφωνο με τον παραπανω…
    Σιγα μη δωσει λεφτα ο Ανθιμος στα παιδια. Τις βαθιες τσεπες παπαδων και δικων τους πολιτικων θα ζεσταιναν.
    “Στο Παπάφειο γίνεται κακοδιαχείριση. Παλαιότερα η χρηματοδότηση έφτανε τα 1.200.000 ευρώ ετησίως. Με τα χρήματα αυτά, τα περίπου 55 αγόρια που ζουν στο ίδρυμα θα έπρεπε να είχαν εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου και διαμονή που να θυμίζει ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Κάτι τέτοιο ποτέ δεν συνέβη, πόσο μάλλον τώρα που η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά πολύ”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων “Μελιτέας” Αθηνών Δημήτριος Μπεζαντές.

    Με οργή και λύπη μιλάει για τις άθλιες εγκαταστάσεις, τις σπασμένες πόρτες και παράθυρα, και τη στέγη που μπάζει νερά. Τα λιγοστά παιδιά που ζουν στο Παπάφειο δεν τρέφονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συχνά κυκλοφορούν ατημέλητα και με βρόμικα ρούχα, ενώ τα εργαστήρια που λειτουργούσαν παλιά και προσέφεραν εκμάθηση τέχνης στους τροφίμους καταργήθηκαν."

    http://www.newspaper.gr/news/reportage/50529/