Η Θεσσαλονίκη των καλύτερων ονείρων μας…

Mar 2nd, 2011
Αγγελιοφόρος, 02.03.2011
Του Τάσου Τασιούλα
Μια άλλη Θεσσαλονίκη, μεταμορφωμένη σε μια ανθρώπινη, βιώσιμη, συμπαγή και σύγχρονη πόλη – πρότυπο προτείνει ο αρχιτέκτονας, δρ ETSA Barcelona, Νίκος Σουλάκης, που θα παρουσιάσει απόψε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για ένα πολεοδομικό συγκρότημα βγαλμένο απ’ τα καλύτερα όνειρά μας…

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει: πράσινη κυκλοφορία και ανάκτηση χαμένου δημόσιου χώρου», ονομάζεται η εισήγηση του κ. Σουλάκη στην εκδήλωση που διοργανώνει για τις 19.30 στην Αποθήκη Δ’ του πρώτου προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, που με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να συμβάλει στη συζήτηση για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της Θεσσαλονίκης και την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

Στην παρουσίασή του ο κ. Σουλάκης θα επιχειρήσει μια «βήμα προς βήμα» περιγραφή του τρόπου με τον οποίο η πόλη μπορεί να αποκτήσει νέο πρόσωπο και να μεταμορφωθεί «σε πόλη φιλική προς τους πολίτες και σε πόλη που θα αφήσει πίσω της την εικόνα του ”μεγάλου χωριού” χάρη στην ανάδειξη ενός δικτύου υποδομών μετακίνησης που θα αποτελέσει στο εξής τη ραχοκοκαλιά της καλής λειτουργίας της».

Δύο συμπεράσματα

Ο αρχιτέκτονας βασίζει την πρότασή του σε δύο σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση της ανάπτυξης της πόλης και που παρουσιάζει με σαφή τρόπο:

* Η σχέση εξάρτησης αυτοκινήτου – πόλης που παρατηρείται σήμερα είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα έλλειψης υποδομών δημόσιας μετακίνησης και

* Η έλλειψη του δημόσιου χώρου στις εκτός κέντρου περιοχές σχετίζεται άμεσα με την απαξίωση του αρχικά προβλεπόμενου πολεοδομικού σχεδίου.

«Η επίλυση των ζητημάτων που υφίστανται σήμερα στις εκτός κέντρου περιοχές θα οδηγήσει σχεδόν αυτομάτως και στην επίλυση των προβλημάτων του κέντρου της πόλης», υπογράμμισε στον «Α» ο κ. Σουλάκης.

Ποιοι είναι οι στόχοι

Οι στόχοι που θέτει ο αρχιτέκτονας είναι οι εξής:

* ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ της παρουσίας των ΙΧ και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου τόσο στο κέντρο όσο και στις περιοχές κατοικίας (αναδημιουργία αστικού πολιτισμού),

* ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του δημόσιου χώρου του κέντρου γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την οικονομική αναβίωσή του.

Κατ’ επέκταση των παραπάνω:

* ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ προϋποθέσεων βιωσιμότητας για τα ήδη προγραμματισμένα έργα,

* ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ προοπτικών για μια πόλη ανταγωνιστική και με δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Σουλάκης θεωρεί πως αν εξασφαλιστεί η υποδομή και δημιουργηθεί ένα επιλέξιμο σύστημα δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς σε ολόκληρη την πόλη, τα ΙΧ θα παραμείνουν στον τόπο προέλευσής τους και τότε ένα μεγάλο ποσοστό των ενδοαστικών μετακινήσεων με ΙΧ θα αντικατασταθεί με τα δημόσια μέσα, θα απελευθερωθεί επιφάνεια οδοστρώματος για άλλες χρήσεις και θα μειωθεί θεαματικά η ατμοσφαιρική επιβάρυνση από ρύπους καυσαερίων και μικροσωματίδια που οφείλονται σε άλλα παράγωγα της κίνησης των οχημάτων.

Εξι σημεία

Η πρόταση συνοψίζεται σε έξι βασικά σημεία:

1. ΕΠΙΛΟΓΗ βασικών αξόνων του εκτός κέντρου αστικού ιστού ως υποδομή δικτύου κυκλοφορίας δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και δημόσιου χώρου.

2. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ επιλέξιμου συστήματος δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι των ΙΧ σε ολόκληρη την πόλη πάνω στην επιλεγμένη νέα δομή.

3. ΑΦΑΙΡΕΣΗ των αυτοκινήτων από τους επιλεγμένους άξονες και εξασφάλιση ελεύθερων λωρίδων κίνησης για τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς σε ολόκληρο το δίκτυο κυκλοφορίας τους.

4. ΕΠΙΛΥΣΗ του θέματος της στάθμευσης στις περιοχές κατοικίας και δημιουργία σταθμών αυτοκινήτων.

5. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ οδικής κυκλοφοριακής λογικής στις περιοχές κατοικίας βασισμένη στη νέα δομή του επιλεγμένου δικτύου οδικών αξόνων και σε ολόκληρη την πόλη.

6. ΑΠΟΔΟΣΗ του πλεονάσματος του οδοστρώματος των επιλεγμένων αξόνων ως υποδομή δημόσιου χώρου και ως υποδομή εναλλακτικών μέσων κυκλοφορίας με τη μορφή διαπλάτυνσης πεζοδρομίων, δικτύου ποδηλατοδρόμων κ.λπ. σε ολόκληρη την πόλη.

Στροφή προς

την «πράσινη

κυκλοφορία»

Αποτέλεσμα των έξι βασικών σημείων της αρχιτεκτονικής πρότασης είναι να δομούνται σε μια ενιαία πρόταση με βάση τη στροφή προς την «πράσινη κυκλοφορία» και τη βιώσιμη κινητικότητα (που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση για την αναβίωση αστικού πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής για την παραπέρα δρομολόγηση και εξασφάλιση της επιτυχίας των μεγάλων έργων) τα εξής:

* Ανάκτηση ενός δικτύου αστικών υποδομών σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα,

* Εδραίωση αξιόπιστου συστήματος δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς με τραμ, μετρό και λεωφορείο,

* Βελτίωση της προσπελασιμότητας και αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου του κέντρου,

* Οργάνωση δικτύου άνετων πεζοδρομίων, πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων,

* Νοικοκύρεμα της κυκλοφορίας και η οργάνωση της κίνησης των ΙΧ,

* Δημιουργία διεξόδου στο πολύπλοκο πρόβλημα της στάθμευσης,

* Εξασφάλιση δημόσιου χώρου και η δημιουργία πυρήνων γειτονιάς στις περιοχές κατοικίας,

* Μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων στην πόλη.

«Η πρόταση αποτελεί σύνθεση πολλών καινοτόμων ιδεών (διπλή ανάπλαση: κυκλοφοριακή και πολεοδομική, επίλυση του θέματος της στάθμευσης στις περιοχές κατοικίας και όχι στο κέντρο, αναβίωση της γειτονιάς) αλλά και προηγούμενων προτάσεων (τραμ, ενιαίο σύστημα μεταφορών). Στις στρατηγικές επιλογές της κυριαρχεί η λογική της εκμετάλλευσης της υφιστάμενης υποδομής της πόλης, των ήπιων επεμβάσεων και του συντονισμού μικρών και αλληλοσυμπληρούμενων έργων χαμηλού προϋπολογισμού, απέναντι στη λογική των αυτόνομων έργων μεγάλου προϋπολογισμού. Η πρόταση υποστηρίζεται από ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που συνδέει την πράσινη κυκλοφορία και την ανάκτηση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος με την καινοτομία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως βάση εξεύρεσης πόρων», επισημαίνει ο κ. Σουλάκης.

Tags:
No comments yet.