Η υπουργική απόφαση για τα αρχαία της Βενιζέλου

Mar 7th, 2014

Voria.gr, 06.03.2014

Αναλυτικά η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που φαίνεται να δίνει λύση στο σίριαλ των αρχαίων του μετρό της Θεσσαλονίκης. Αναμένεται η κίνηση του δήμου Θεσσαλονίκης για την προσφυγή στο ΣτΕ

Την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο εργοτάξιο του μετρό της Βενιζέλου εγκρίνει με απόφασή του ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος,  ανοίγοντας τον δρόμο, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, για την οριστική λύση της υπόθεσης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των φορέων της πόλης.

Ουσιαστικά, με την απόφαση του υπουργού εγκρίνεται η τελευταία πρόταση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), σύμφωνα με την οποία προωθείται ο συνδυασμός των προτάσεων από τους καθηγητές του ΑΠΘ και από την Αττικό Μετρό σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία.  

Σύμφωνα με την απόφαση οι αρχαιότητες πρέπει να επανατοποθετηθούν εντός του σταθμού Βενιζέλου, στο επίπεδο -1. «Από τον συνδυασμό αυτό διασφαλίζεται στο μέγιστο βαθμό η προστασία των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων καθώς και η αίσθηση του συνόλου και της ενότητας του αρχαιολογικού χώρου» υπογραμμίζεται στην απόφαση, η οποία θέτει τρεις όρους.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού η οποία προέβλεπε την απόσπαση και μεταφορά των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε επανειλημμένα θέσει ως προϋπόθεση  για να αποσύρει την προσφυγή να εκδοθεί προηγουμένως η σχετική υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι χθες, μετά από αίτημα του εισηγητή του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προσφυγή του δήμου δεν εκδικάστηκε και πήρε αναβολή για τις αρχές Απριλίου. Πλέον, μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης αναμένεται η κίνηση του δήμου, εάν δηλαδή θα αποσύρει την προσφυγή ή όχι.

Αναλυτικά η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου:

«Εγκρίνουμε την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου» στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων εντός του σταθμού Βενιζέλου, μετά την κατασκευή του, στη στάθμη -1, σύμφωνα με την πρόταση 6 σε συνδυασμό με την πρόταση 4, διότι από τον συνδυασμό αυτών διασφαλίζεται στο μέγιστο βαθμό η προστασία των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων, καθώς και η αίσθηση του συνόλου και της ενότητας του αρχαιολογικού χώρου.

Η έγκριση δίδεται με τους ακόλουθους όρους:

– Να κατατεθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο διά των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) η μελέτη προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων που θα προκύψει από τον συνδυασμό των δύο προτάσεων.

– Να κατατεθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο διά των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ η μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων.

– Να διασφαλιστεί από την Αττικό Μετρό ο χώρος αποθήκευσης των αρχαιοτήτων που θα αποσπαστούν, από τη στιγμή της απόσπασης ως την ώρα της επανατοποθέτησης τους εντός του σταθμού Βενιζέλου, και να εγκριθεί από το ΥΠΠΟΑ».

 

Free Web Proxy

No comments yet.