Θα βρούμε λύση για τα αρχαία της Βενιζέλου

Apr 2nd, 2013

Voria.gr, 02.04.2013

Του Δημήτρη Κούρου

Τα προβλήματα ρευστότητας του αναδόχου είναι το μεγάλο πρόβλημα που καθηλώνει το έργο του μετρό, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης από τη Θεσσαλονίκη

«Έγνοια μας είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης. Από την πρώτη εβδομάδα που αναλάβαμε το υπουργείο ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο έργο. Το βασικό του πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας του αναδόχου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνει αυτό το κομβικής σημασίας έργο ζωντανό. Το παρακολουθούμε κάθε μέρα».

Αυτά επισήμανε πριν από λίγο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στη συνάντηση που προηγήθηκε των δηλώσεων στους δημοσιογράφους, ο κ. Τζιτζικώστας είχε θέσει επιτακτικά το θέμα του μετρό στον υπουργό, ενώ συζήτησαν και για ζητήματα υποδομών στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για την πορεία του ΕΣΠΑ και της προετοιμασίας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ. Χατζηδάκης έδειξε να ελπίζει ότι το ζήτημα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου δεν θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην υλοποίηση του έργου. «Λύση σε αυτό το θέμα μπορεί να βρεθεί, αλλά το βασικό πρωτίστως είναι να μείνει ζωντανό το έργο και να προχωρήσει», είπε.

«Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε σας για να γίνει το μετρό. Δεν μπορεί να αντέξει άλλο η Θεσσαλονίκη καθυστερήσεις για το συγκεκριμένο έργο. Εναποθέσαμε τις ελπίδες μας προσωπικά σε σας κ. υπουργέ», είπε επιτακτικά ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον υπουργό βοήθεια ειδικά για τα ζητήματα ελλιπών συντηρήσεων στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας έχει μειωθεί δραματικά και δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια.

«Το μετρό, η επανεκκίνηση των έργων αναβάθμισης του αεροδρομίου ‘Μακεδονία’ και η αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης στο δυτικό τμήμα της είναι πρώτης προτεραιότητας. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι πολύ μειωμένο. Όμως η Κεντρική Μακεδονία ως δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα πάρει αυτό που της αναλογεί, μετά τον ορθολογικό –κι όχι πελατειακό- προγραμματισμό που κάνουμε. Τις ανάγκες για συντηρήσεις στο οδικό δίκτυο θα τις εξετάσουμε», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός απένειμε τα εύσημα στον περιφερειάρχη για την καλή πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία. «Η δουλειά μας είναι πολύ δύσκολη, διότι η ζωή των Ελλήνων είναι δύσκολη. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να βγει η χώρα από την κρίση. Είναι η μάχη της γενιάς μας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι το κόμμα μας είναι ένα, η Ελλάδα. Πετυχαίνουμε τη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Πρέπει όμως να ανεβούμε μέχρι τέλους το βουνό. Οι Ιρλανδοί ήταν σε μνημόνιο και σε λίγο βγαίνουν. Αφού τα κατάφεραν αυτοί, θα τα καταφέρουμε κι εμείς. Είναι εθνικό στοίχημα», τόνισε ο υπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεπέρασε το στόχο της απορρόφησης του ΕΣΠΑ για το 2012 (52%) και εξέφραζε την πεποίθησή του ότι θα το καταφέρει και φέτος. Ανακοίνωσε δε ότι η περιφερειακή αναπτυξιακή συνδιάσκεψη για την Κεντρική Μακεδονία και για την προετοιμασία εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 19 του μήνα.

 

No comments yet.