Θεσσαλονίκη:Απόγνωση πίσω από τις λαμαρίνες του μετρό

Dec 8th, 2010
Αγγελιοφόρος, 08.12.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Γύρω από το εργοτάξιο της Βενιζέλου τα λουκέτα και οι διαρρήξεις αποτελούν καθεστώς

Πρώτα αγωνία, μετά απελπισία και τελικά απόγνωση. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν οι καταστηματάρχες που έχουν την… ατυχία να βρίσκονται γύρω από τα εργοτάξια κατασκευής του μετρό. Εδώ και χρόνια βρίσκονται αποκλεισμένοι πίσω από λαμαρίνες και την οικονομική κρίση που βιώνει όλη η αγορά δηλώνουν ότι τη γνώρισαν πολύ πριν ξεσπάσει, εδώ και περίπου μία πενταετία, οπότε και άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του μετρό.

Ακολούθησε η κρίση και τα λουκέτα μπαίνουν το ένα μετά το άλλο, σαν… χιονοστιβάδα. Στα έργα για την κατασκευή του μετρό στην πλατεία Δημοκρατίας περισσότερα από 30 καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο. Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο τρία οικοδομικά τετράγωνα και δε συμπεριλαμβάνει τα δεκάδες γραφεία που παραμένουν άδεια. Γύρω από το εργοτάξιο της Βενιζέλου, μαζί με τα λουκέτα, και οι διαρρήξεις αποτελούν καθεστώς, ενώ στη Δελφών, μεταξύ των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Πέτρου Συνδίκα, όπου κατασκευάζεται ο σταθμός Αναλήψεως, από τα 34 καταστήματα που ήταν ανοιχτά πέρσι τέτοια εποχή, φέτος λειτουργούν μόνο τα 24.

«Τουλάχιστον 200 μαγαζιά είναι αποκλεισμένα πίσω από τις λαμαρίνες του μετρό. Κάθε μέρα αρκετές δεκάδες καταστηματαρχών έρχονται στο επιμελητήριο και για να διαμαρτυρηθούν και για να ζητήσουν βοήθεια, ψάχνοντας τρόπους για να μπορέσουν να αντέξουν. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Υποδομών δηλώνει ότι το μετρό θα είναι έτοιμο το 2015. Πώς θα αντέξει ο κόσμος μέχρι τότε; Πρέπει πάση θυσία οι εργασίες να επιταχυνθούν», δηλώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.

Εξάλλου, ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «σήμερα, η εκτέλεση των έργων περιορίζεται στο 50% των εργοταξίων, στα οποία κυρίως εξελίσσονται αρχαιολογικές ανασκαφές. Το αρμόδιο υπουργείο, αντί να εστιάσει αυστηρά τις δυνάμεις του στο νευραλγικό αυτό έργο, τις διαχέει εξαγγέλλοντας τραμ και άλλα. Οι Θεσσαλονικείς έχουμε πλέον διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση δύο πράγματα έχει μάθει να κάνει καλά: να συσκέπτεται και να επικοινωνεί! Ελπίζουμε μετά από 14 μήνες διακυβέρνησης να μάθει και να πράττει».

Διαρρήξεις

Ο Θόδωρος Καπρίλης, που επί δεκαετίες διατηρούσε κατάστημα με ανδρικά επί της Βενιζέλου, πριν από 15 μέρες έβαλε λουκέτο. «Κατέθεσα τα χαρτιά μου και περιμένω να βγω στη σύνταξη. Το κακό είναι ότι είχα και τέσσερις υπαλλήλους. Οι άνθρωποι αυτοί αποζημιώθηκαν κανονικά, και τώρα ψάχνουν για δουλειά, αλλά αμφιβάλλω αν θα μπορέσουν να βρουν», αναφέρει. Προσθέτει, εξάλλου, ότι γενικά η περιοχή είναι «πεθαμένη», καθώς, με ή χωρίς λαμαρίνες μετρό, οι πελάτες είναι ελάχιστοι και η αγοραστική τους δύναμη είναι σχεδόν μηδενική. «Και μέσα σε αυτό το κλίμα, τα ενοίκια των καταστημάτων παραμένουν σε δυσβάσταχτα ύψη. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας», καταλήγει ο κ. Καπρίλης.

«Ολο το τετράγωνο, από τη συμβολή της Εγνατίας με τη Βενιζέλου μέχρι τη συμβολή της με τη Χαλκέων, είναι σε άθλια κατάσταση. Εδώ και δύο χρόνια επτά καταστήματα παραμένουν ξενοίκιαστα. Σίγουρα η γενικευμένη οικονομική κρίση παίζει το ρόλο της, αλλά εμείς υποφέρουμε κοντά στα πέντε χρόνια από τις λαμαρίνες. Και μέσα σε όλα, έχουμε και τις διαρρήξεις, που αποτελούν επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, καθώς, μόλις πέσει το σκοτάδι, από την περιοχή δεν περνά ψυχή. Ομως κανείς δε συγκινείται. Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Η δικαιολογία τους είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ομως και στην Αθήνα υπήρχαν αρχαία, αλλά δεν έγινε αυτός ο χαμός», υπογραμμίζει η κοσμηματοπώλης Δέσποινα Κασιάρα.

Αποκλεισμένοι

Τραγική, όμως, είναι η κατάσταση και στην οδό Δελφών, όπου ένα στα τρία μαγαζιά που πέρσι ήταν ανοιχτό φέτος έχει βάλει λουκέτο. «Οι πεζοί δεν πλησιάζουν στα μαγαζιά μας διότι τους είναι δύσκολο να μετακινηθούν ανάμεσα από τις λαμαρίνες, ενώ όσοι διέρχονται με αυτοκίνητα δεν μπορούν να μας δουν, διότι μας κρύβουν οι λαμαρίνες. Το χειρότερο είναι ότι αφενός οι εργασίες εκτελούνται με… ρυθμούς χελώνας, κάτι το οποίο διαπιστώνουμε καθημερινά, και αφετέρου δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων, ώστε να πεις ότι θα κάνεις υπομονή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», σημειώνει ο Παντελής Νίκας, ιδιοκτήτης καταστήματος κατοικιδίων.

Tags:
No comments yet.