Θεσσαλονίκη:Πιο κοντά ο σταθμός μετρό στο Παπάφειο

Apr 20th, 2011
Αγγελιοφόρος, 16.04.2011
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
«Ναι» στην κατασκευή σταθμού μετρό στον αύλειο χώρο του Παπάφειου Ορφανοτροφείου αποφάσισε να πει το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. Το δ.σ. του Παπαφείου δέχτηκε ομόφωνα να ξεμπλοκάρει το έργο από τα γρανάζια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου το είχε μπλέξει, αποσύροντας την προσφυγή που είχε καταθέσει εναντίον της απαλλοτρίωσης 907,16 τ.μ. στον αύλειο χώρο του ιδρύματος, αλλά και την αίτηση ακύρωσης που στρεφόταν κατά της κοπής δέντρων από την αυλή του Παπαφείου.

Πρακτικά, λοιπόν, ανοίγει ο δρόμος για την εκ των υστέρων κατασκευή του σταθμού, με επιπλέον κόστος, όμως, το οποίο εκτιμάται στα περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το υπουργείο Υποδομών και η «Αττικό Μετρό ΑΕ» θα πρέπει να ξεπεράσουν και τα προσκόμματα που δημιουργούν στο έργο οι απόφοιτοι του ιδρύματος, οι οποίοι προσφεύγουν στο ΣτΕ, ζητώντας να μην κατασκευαστεί σταθμός μετρό στην αυλή του ιδρύματος. Για το θέμα έχουν προσκληθεί την προσεχή Τρίτη από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, σε συνάντηση – συζήτηση.

Παρ’ όλα αυτά, απόλυτα ικανοποιημένος δηλώνει με τις μέχρι στιγμής εξελίξεις ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, του οποίου οι δημόσιες εκκλήσεις για διάλογο και συμβιβασμό έπιασαν τόπο. «Προσπάθειες μηνών ευοδώθηκαν. Είναι πολύ σημαντικό το ότι βρέθηκε λύση και ο σταθμός θα κατασκευαστεί. Είναι σημαντικό για όλη την πόλη, ιδίως, όμως, για την περιοχή γύρω από το Παπάφειο, την Τούμπα και την Τριανδρία», δηλώνει ο κ. Μαγκριώτης.

Ο μητροπολίτης

«Καταλήξαμε σε μία απόφαση, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα επιλύσει το πρόβλημα, ώστε να μην υπάρχει δυσχέρεια στην κατασκευή του σταθμού του μετρό ”Ευεργέτη Παπάφη”, όπως συμφωνήσαμε να ονομάζεται ο σταθμός», εξηγεί ο πρόεδρος του δ.σ. του Παπαφείου, μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από συνάντηση που είχε ο μητροπολίτης με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστο Τσίτουρα, μέλη του δ.σ. του ιδρύματος και τον πρόεδρο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης (ΥΠΕ), Αριστείδη Μπουσουλέγκα, ως εκπρόσωπο του Δημοσίου.

«Υπογράψαμε μνημόνιο το οποίο προβλέπει την ανάκληση των προσφυγών, χωρίς όμως το ίδρυμα να απεμπολήσει τα δικαιώματά του», επισημαίνει ο μητροπολίτης, Ανθιμος.

Ο νομικός σύμβουλος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης και του Παπαφείου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Θόδωρος Ζέρβας, εξηγεί ότι το μνημόνιο προβλέπει ότι το Παπάφειο θα παραιτηθεί από τις προσφυγές του. Παράλληλα, τα χρήματα που θα καταβάλει η «Αττικό Μετρό ΑΕ», ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση της χρήσης του χώρου που απαιτείται για το έργο, θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. «Υπάρχει γραπτή δέσμευση ότι τα συγκεκριμένα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Παπαφείου. Η δέσμευση αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν η διαφωνία που υπάρχει μεταξύ του Παπαφείου και της 4ης ΥΠΕ για το ποιος από τους δύο δικαιούται τα χρήματα της αποζημίωσης. Ομως, με τη γραπτή συμφωνία τα συγκεκριμένα χρήματα θα πάνε στο Παπάφειο, ό,τι κι αν αποφανθούν τα δικαστήρια», δηλώνει ο κ. Ζέρβας.

Η «Αττικό Μετρό»

«Είμαστε ευτυχείς που η υπόθεση έχει αίσιο τέλος και που, μετά τη δημόσια έκκληση του Γιάννη Μαγκριώτη υπερκεράστηκαν οι διαφωνίες που υπήρχαν με τη διοίκηση του Παπαφείου», δηλώνει ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστος Τσίτουρας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις είναι προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και κυρίως των περιοίκων.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη δηλώνει και το μέλος του δ.σ. της «Αττικό Μετρό ΑΕ», αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Χαίρομαι που, όπως όλα δείχνουν, υπάρχει θετική κατάληξη στο πρόβλημα, μετά και από τις προσπάθειες του δημάρχου Θεσσαλονίκης, που έφερε στο ίδιο τραπέζι φορείς της πόλης με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ελπίζω ότι δε θα υπάρξουν νέα προβλήματα, ώστε όλοι οι πολίτες να ωφεληθούν από το μετρό», υπογραμμίζει ο κ. Ζέρβας.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Εμμένουν οι απόφοιτοι

Παρά τις εξελίξεις, οι απόφοιτοι του Παπαφείου εμφανίζονται αμετακίνητοι και δηλώνουν ότι δε θα αφήσουν να κατασκευαστεί σταθμός μετρό στο Παπάφειο. Γι’ αυτό, άλλωστε, προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης για την απαλλοτρίωση 907,16 τ.μ. από τον αύλειο χώρο του ιδρύματος, αλλά και για την κοπή δέντρων από την αυλή του Παπαφείου.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε παραχώρηση, έστω και ενός μέτρου του Παπαφείου», δηλώνει ο εκπρόσωπος των αποφοίτων του ιδρύματος στην υπόθεση του μετρό, Αναστάσιος Ζώτος και προσθέτει: «Προτείνουμε την κατασκευή σταθμού μετρό εξήντα μέτρα ανατολικότερα από το Παπάφειο, στη συμβολή της Κ. Καραμανλή με την Κατσιμίδη, αλλά όχι μέσα στην αυλή του Παπαφείου».

Οσο για την πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Γιάννης Μπουτάρης, ναι μεν την αποδέχονται, λένε, ωστόσο, ότι χωρίς την παρουσία του προέδρου της 4ης ΥΠΕ, εκπροσώπων της «Αττικό Μετρό ΑΕ», και κυρίως του δ.σ. του ιδρύματος, θα είναι μία συνάντηση χωρίς νόημα.

«Για τους αποφοίτους δεν έχει αλλάξει κάτι», αναφέρει ο δικηγόρος τους, Βασίλης Φραντζής, ο οποίος επισημαίνει ότι ταυτόχρονα με τις αιτήσεις ακύρωσης θα κατατεθεί και αίτηση αναστολής, ώστε μέχρι τη συζήτηση της υπόθεσης να μην μπορεί να μπει η «Αττικό Μετρό ΑΕ» στο χώρο του ιδρύματος και να κόψει τα δέντρα προκειμένου να εκτελέσει εργασίες.

Tags:
No comments yet.