Θεσσαλονίκη: «Καυτό» τρίμηνο για τις υποδομές της πόλης

Nov 22nd, 2011

Αγγελιοφόρος, 20.11.2011

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Ενα… καυτό τρίμηνο έχει μπροστά του το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που πρέπει να κλείσει σημαντικές εκκρεμότητες, όπως η απελευθέρωση των ταξί, αλλά και να «τρέξει» έργα τα οποία για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό δρομολογημένα. Για κάποια άλλα, ωστόσο, πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, έτσι ώστε να μη… χάσουν το τρένο της υλοποίησης. Ετσι, το τρίμηνο που ακολουθεί είναι καθοριστικό για τη Θεσσαλονίκη, από την πλευρά της ανάπτυξης των υποδομών της, αφού τίποτα δεν πρέπει να «παγώσει».

Πρώτο και… καλύτερο στη λίστα των έργων φιγουράρει το μετρό και ειδικότερα η επέκτασή του προς την Καλαμαριά. «Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 518 εκατ. ευρώ, που είναι ήδη ενταγμένο, πρέπει να δημοπρατηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πάντως σίγουρα η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους», σημειώνει ο διευθυντής έργων μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Το έργο, που υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί ημερησίως 90.000 επιβάτες, θα εκτείνεται σε μήκος 4,8 χλμ. από το σταθμό «Πατρικίου», ο οποίος κατασκευάζεται στο πλαίσιο της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης και θα φτάνει μέχρι τη Μίκρα. Οι σταθμοί που περιλαμβάνει η επέκταση είναι: 1) «Νομαρχία», στη συμβολή της οδού Μητροπολίτου Κυδωνιών με τη Β. Ολγας, 2) «Καλαμαριά», στη συμβολή των οδών Πόντου και Αιγαίου, 3) «Αρετσού», στη συμβολή των οδών Πόντου και Αγίου Νικολάου, 4) «Νέα Κρήνη», στην προέκταση της οδού Πόντου και 5) σταθμός «Μίκρα», ο οποίος θα είναι και ο τερματικός.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να προχωρήσει η σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης μεταξύ της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τη βασική γραμμή του μετρό, σχετικά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Με τη συμπληρωματική σύμβαση θα αντληθούν κονδύλια τα οποία είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές.
 

No comments yet.