Θεσσαλονίκη: Αρχισαν τα… όργανα στο μετρό

Feb 8th, 2010
Αγγελιοφόρος, 08.02.2010

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Εκ περιτροπής εργάζονται εδώ και λίγες μέρες 128 άτομα στο υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι δουλεύουν για τη διάνοιξη των δύο σηράγγων. Και επειδή οι μετροπόντικες έχουν ακινητοποιηθεί -μέχρι και σήμερα άγνωστο για πόσο-, η κοινοπραξία προχώρησε στην επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.

Τα 128 άτομα εργάζονταν στις δύο σήραγγες του μετρό σε τρεις βάρδιες ημερησίως, πέντε μέρες την εβδομάδα. Σήμερα εργάζονται τέσσερις μέρες την εβδομάδα, ενώ την πέμπτη μέρα γίνεται μόνον η πρωινή βάρδια, στην οποία μετέχουν εκ περιτροπής. Ετσι, χάνουν τρία με τέσσερα μεροκάματα το μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση αυτή επελέγη ως η λιγότερο κακή, με δεδομένο ότι υπάρχει περιορισμός δραστηριοτήτων των εργασιών, προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από την επιστολή της ΑΕΓΕΚ που κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των εταιριών που μετέχουν στην κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό της Θεσσαλονίκης, την οποία έφερε στο φως ο «ΑτΚ» στις 24 Ιανουαρίου.

Στην επιστολή αυτήν, που απευθυνόταν στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπήρχε προειδοποίηση για διακοπή της εκτέλεσης των εργασιών το αργότερο στις 28 Φεβρουαρίου και την απόλυση 700 εργαζομένων.

Ο κίνδυνος για παύση των εργασιών φαίνεται ότι έχει αποσοβηθεί, έπειτα από συνάντηση του Γιάννη Μαρούλη, εκ μέρους της ΑΕΓΕΚ, με την ηγεσία του υπουργείου, από την οποία πήρε διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα. Ωστόσο, τα 128 άτομα που εργάζονται στις σήραγγες βιώνουν τις πρώτες περικοπές.

Ακινητοποιημένοι οι μετροπόντικες

Οι μετροπόντικες παραμένουν ακινητοποιημένοι σε ειδικό φρεάτιο έξω από τη Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη πότε θα πιάσουν δουλειά, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν και πότε θα παραδοθεί ο χώρος για να δημιουργηθεί σταθμός στο Παπάφειο. Ο συγκεκριμένος σταθμός είναι μπλεγμένος σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας στο μετρό.

«Η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων εκτιμά ότι η κοινοπραξία προσβλέποντας σε μεγαλύτερα κέρδη, προσπαθεί να τα εξοικονομήσει καταπατώντας το δικαίωμα στην πλήρη, σταθερή εργασία των εργαζομένων. Είναι βέβαιο ότι το μέτρο αυτό προτίθεται να το εφαρμόσει στο σύνολο των εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης, σε ολόκληρο το μήκος του έργου (τεχνικές – αρχαιολογικές εργασίες κ.λπ.)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζομένους να απαιτήσουν τη συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Tags:
No comments yet.