Θεσσαλονίκη: Βυζαντινές εκπλήξεις από το μετρό

Oct 21st, 2010
Αγγελιοφόρος, 21.10.2010
Τα κατάλοιπα της βασιλικής στο Σταθμό Συντριβανίου
Φως στο σκοτεινό βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης ρίχνουν τα ευρήματα.
 Φως στο σκοτεινό βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης ρίχνουν τα ευρήματα -πολλά εκ των οποίων ανέλπιστα- της ανασκαφής που διενεργείται στο πλαίσιο των έργων του μετρό.
Συνοπτική παρουσίαση των ευρημάτων από το 2006 ώς σήμερα θα κάνει η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μελίνα Παϊσίδου, σε ομιλία της που θα γίνει σήμερα (20.30) στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Στην περιοχή Σιντριβανίου ξεχωρίζουν τα κατάλοιπα τρίκλιτης βασιλικής του 5ου αιώνα. Στο εσωτερικό της αποκαλύφθηκαν πρόσφατα τρία ψηφιδωτά δάπεδα, που φέρουν γεωμετρικά μοτίβα και παράσταση αμπέλου. Σε συνεργασία με το ΑΠΘ τα κατάλοιπα της βασιλικής θα μεταφερθούν στο πάρκο της Θεολογικής Σχολής, σε χώρο όπου σχεδιάζεται να γίνονται και μαθήματα φοιτητών.
Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτελεί η σειρά εργαστηρίων και αποθηκών που εντοπίστηκε έξω από τα Δυτικά Τείχη, στην πλατεία Δημοκρατίας. Τα κτίσματα αυτά, που χρονολογούνται στην περίοδο από τον 5ο ώς τον 8ο αιώνα, δείχνουν ότι στην εκτός Τειχών βυζαντινή Θεσσαλονίκη δεν υπήρχαν μόνο νεκροταφεία, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα, αλλά και οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη.
Η συγκομιδή σε βυζαντινά νομίσματα στο πλαίσιο της ανασκαφής του μετρό είναι εντυπωσιακή. Εχουν βρεθεί κυρίως χάλκινα και λίγα αργυρά νομίσματα, του 4ου, του 6ου και του 13ου αιώνα.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Σωματείο Φίλων Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Χ.Ν.
Tags:
No comments yet.