Θεσσαλονίκη: Κλείνει για δέκα μήνες η οδός Δελφών

Sep 11th, 2011

Αγγελιοφόρος, 02.09.2011

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Μόλις πέντε μέρες πριν από τα εγκαίνια της 76ης ΔΕΘ, κλείνει μεθαύριο, Κυριακή, η οδός Δελφών, σε όλο της το πλάτος, από τη συμβολή της με τη Μάρκου Μπότσαρη μέχρι τη συμβολή της με την Πέτρου Συνδίκα, προκειμένου, με ένα χρόνο καθυστέρηση, να εκτελεστούν εργασίες για την κατασκευή του σταθμού του μετρό «Ανάληψη». Οι Θεσσαλονικείς, κυρίως οι κάτοικοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα.

Οι εργασίες, οι οποίες είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσουν κυκλοφοριακό χάος στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε ότι θα ολοκληρωθούν σε δέκα μήνες. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει η «Αττικό Μετρό ΑΕ» θα αποτελέσει για τους πάντες μία ευχάριστη έκπληξη, καθώς η ελληνική… πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ετσι, είναι σε όλους γνωστό ότι δεν τηρείται κανένα χρονοδιάγραμμα σε οποιοδήποτε έργο και στην προκειμένη περίπτωση εκφράζονται φόβοι ότι η οδός Δελφών θα παραμείνει κλειστή, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα.

Ο συγκεκριμένος σταθμός θεωρείται… πολύπαθος, αφού μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να ξεκινούν εργασίες για την κατασκευή του, πέρασε από… σαράντα κύματα. Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι το ότι στην αρχική μελέτη κατασκευής δεν είχε υπολογιστεί ότι στην περιοχή υπάρχουν… μπαλκόνια πολυκατοικιών. Ετσι, ή θα έπρεπε να κατεδαφιστούν τα μπαλκόνια ή να κλείσει η οδός Δελφών για τα αυτοκίνητα. Στο τμήμα του δρόμου που θα κλείσει, πρόσβαση θα έχουν μόνον τα οχήματα εκτάκτων αναγκών και οι πεζοί.

 

Οι ρυθμίσεις

Αρχής γενομένης από την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, και για δέκα μήνες:

1) Διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε τμήμα της οδού Δελφών, από τη συμβολή της με την οδό Μ. Μπότσαρη μέχρι την οδό Π. Συνδίκα.

2) Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω των οδών Μ. Μπότσαρη, Σόλωνος και Π. Συνδίκα.

3) Μετατρέπονται σε αδιέξοδα τα τμήματα των οδών Αναλήψεως και Χατζηλαζάρου, από την οδό Μυκηνών μέχρι την οδό Δελφών.

4) Μετατρέπεται σε αδιέξοδο το τμήμα της οδού Ψυχάρη, από την οδό Λυσικράτους μέχρι την οδό Δελφών.

5) Η είσοδος του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων επί της οδού Δελφών καταργείται προσωρινά και οι ανάγκες του νοσοκομείου θα εξυπηρετούνται πλέον από τις εισόδους επί των οδών Χαλκιδικής και Ψυχάρη. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του νοσοκομείου, η οδός Λυσικράτους αμφιδρομείται.

 

Τα λεωφορεία

Εκτός από το κυκλοφοριακό χάος και την ταλαιπωρία των περιοίκων, προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και όσοι μετακινούνται με τις λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ που διέρχονται από την οδό Δελφών. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, όπως και τα ΙΧ, θα διέρχονται από την οδό Σόλωνος, η οποία παρουσιάζει μία σχεδόν μόνιμη συμφόρηση από τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα. Με το δεδομένο αυτό, η χρονική επιβάρυνση στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων είναι βέβαιη.

Οι γραμμές του ΟΑΣΘ που θα ακολουθούν την παράκαμψη λόγω του κλεισίματος της οδού Δελφών, είναι:

1) Η γραμμή «3» που εκτελεί το δρομολόγιο «Α.Σ. ΙΚΕΑ – Ν. Σ. Σταθμός», μόνο στη μετάβαση προς το ΙΚΕΑ.

2) Η γραμμή «7» που εκτελεί το δρομολόγιο «Αγιος Ιωάννης – Πανεπιστήμιο».

3) Η γραμμή «33» που εκτελεί το δρομολόγιο «Αγιος Παντελεήμων – Βενιζέλου», μόνο στη μετάβαση προς το κέντρο.

4) Η γραμμή «39», που εκτελεί το δρομολόγιο «Κηφισιά – Δικαστήρια», μόνο στη μετάβαση προς την Κηφισιά.

Tags:
No comments yet.