Θεσσαλονίκη: Μαζικές αγωγές για το μετρό

Mar 16th, 2010
Αγγελιοφόρος, 16.03.2010

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Μαζικές αγωγές και μηνύσεις εναντίον της «Αττικό Μετρό ΑΕ», αλλά και κατά παντός υπευθύνου, σκοπεύουν να καταθέσουν οι επαγγελματίες που θίγονται από τα έργα κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης!

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πρόκειται να ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο δρόμων, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου. Η αρχή θα γίνει την επόμενη Τρίτη, οπότε και προγραμματίζεται το κλείσιμο της οδού Μοναστηρίου!

Σε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των εργασιών του μετρό (αποτελείται από επαγγελματίες υπό την ομπρέλα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης) αποφασίστηκε, μετά τη μήνυση του Επιμελητηρίου που πήρε το δρόμο της προανάκρισης, να ακολουθήσουν αγωγές των επαγγελματιών με οικονομικές διεκδικήσεις.

Τρίτο Πάσχα

«Αν δε δουλέψουμε και το Πάσχα, τελειώσαμε», είπε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών από την περιοχή της Μοναστηρίου, Γιάννης Διαβάτης.

Ο ίδιος εξηγεί στον «Α» ότι φέτος θα είναι το τρίτο Πάσχα που τα καταστήματα της περιοχής θα παραμείνουν κρυμμένα πίσω από τις λαμαρίνες των έργων. «Οι λαμαρίνες πρέπει να αντικατασταθούν από πλέγματα. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο μηχάνημα στο εργοτάξιο, παρά μόνον τα σκαλιστήρια που χρησιμοποιούνται για την αρχαιολογική ανασκαφή και δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Τουλάχιστον τα καταστήματά μας να είναι ορατά από τους περαστικούς», σημειώνει ο κ. Διαβάτης.

Ανάλογα προβλήματα, ωστόσο, αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από όλα τα εργοτάξια του μετρό -όπου υπάρχουν καταστήματα και επιχειρήσεις. Πρόκειται για τα εργοτάξια της Μοναστηρίου (για την κατασκευή του σταθμού Δημοκρατίας, αλλά και για την κατασκευή της στροφής της μελλοντικής επέκτασης του μετρό προς τη Σταυρούπολη), της Βενιζέλου, της Αγίας Σοφίας και της Αναλήψεως.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, στις οποίες θα έχουν συμπαράσταση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

«Δεν πάει άλλο. Εκατοντάδες επαγγελματίες έχουν καταστραφεί από τα έργα του μετρό, τα οποία προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Αν συνεχιστεί ως έχει η κατάσταση, το μετρό δε θα είναι έτοιμο ούτε το 2030. Οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης πρέπει να βοηθηθούν, να αντέξουν και να μη σβήσουν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

Πανωλεθρία

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση των εργασιών. Επιτάχυνση στην πράξη και όχι στα λόγια, καθώς από υποσχέσεις… χορτάσαμε», επισημαίνει ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών από το εργοτάξιο της Βενιζέλου, Δημήτρης Κοροκυθάκης, και προσθέτει: «Πρέπει, επιτέλους, να ανοίξει η οδός Βενιζέλου και οι πεζοί να μπορούν να διασχίζουν κάθετα την Εγνατία. Σήμερα, τα πεζοδρόμια στην Εγνατία και στη Βενιζέλου έχουν νεκρώσει. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στο επόμενο εργοτάξιο, της Αγίας Σοφίας. Τα καταστήματα έχουν πάθει πανωλεθρία και η πτώση του τζίρου είναι δραματική».

«Δεν υπάρχει πρόσβαση στα καταστήματά μας. Εχουν κλείσει τη Δελφών, από το ύψος της Μάρκου Μπότσαρη μέχρι την Πέτρου Συνδίκα, αλλά έργα γίνονται μόνο στο ένα πέμπτο του εργοταξίου», αναφέρει ο Σταμάτης Κεραστάρης, εκπρόσωπος των καταστηματαρχών από τη Δελφών. Ο ίδιος, ο οποίος διατηρεί φούρνο, λέει ότι πλέον ο ημερήσιος τζίρος είναι μόλις 20 ευρώ, κάτι που τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να βάλει λουκέτο.

Tags:
No comments yet.