Θεσσαλονίκη: Προς υποστηρικτικά μέτρα για τις πληττόμενες από τα έργα του μετρό επιχειρήσεις

May 10th, 2011
express.gr, 09.05.2011
Μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που «έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται» από τα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι προτίθενται να λάβουν οι οικονομικοί υπουργοί και οι επικεφαλής των ΔΕΚΟ, «στη βάση συγκεκριμένων αντικειμενικών και αδιάβλητων κριτηρίων», όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης.

    Στη διάρκεια σύσκεψης με παραγωγικούς φορείς και στελέχη της Αττικό Μετρό, στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Μαγκριώτης γνωστοποίησε ότι οι υπουργοί και οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ «επιθυμούν να βοηθήσουν», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μέτρα δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά θα οριστικοποιηθούν μετά από την παρουσίαση πρότασης, που θα υποβάλει μέχρι το τέλος Μαΐου η αρμόδια ομάδα εργασίας για το μετρό.

    Στο μεταξύ, χώρους στάθμευσης και στη Θεσσαλονίκη, θα μπορεί να δημιουργεί η Αττικό Μετρό, καθώς νομοθετικά, με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την ανάθεση μελετών και δημοσίων έργων, θα επεκταθεί και στη συγκεκριμένη πόλη η σχετική δυνατότητα της εταιρίας (που ήδη δημιουργεί πάρκινγκ στην Αθήνα).

    Το παραπάνω γνωστοποίησε ο κ.Μαγκριώτης στη διάρκεια δεύτερης σύσκεψης, αυτή τη φορά με εκπροσώπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρίας.

    Κατά τη σύσκεψη, συμφωνήθηκε η συμμετοχή εκπροσώπων των τριών φορέων, στην ομάδα εργασίας, που θα αναλάβει τη μελετητική επεξεργασία για τη δημιουργία δύο χώρων στάθμευσης σε χώρους του πανεπιστημίου: ενός στη γηπεδική έκταση του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Γ’ Σεπτεμβρίου και ενός δεύτερου στην περιοχή Συντριβανίου.

    Επίσης, υπήρξε δέσμευση να εξεταστούν χώροι που θα προτείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία πάρκινγκ. Η κατασκευή τους θα προχωρήσει ανάλογα με τις υποδείξεις των μελετών βιωσιμότητας και επιπτώσεων, που θα εκπονηθούν, οι οποίες θα διερευνούν και τα πιθανά χρηματοδοτικά σενάρια.

    Ο δήμος Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει άμεσα τα έργα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων πέριξ των σταθμών του Μετρό, εάν η Αττικό Μετρό αναλάβει την εκπόνηση των σχετικών μελετών. Επίσης, όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης, προτίθεται να παραχωρήσει δημοτικές εκτάσεις για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης.

Tags:
No comments yet.