Θεσσαλονίκη Στον κλοιό των μεγάλων έργων

Jan 5th, 2008
Μακεδονία, 05.01.08

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται η Θεσσαλονίκη να ασφυκτιά κυκλοφοριακά εξαιτίας των εργοταξίων του Μετρό από το νέο Σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το πάρκο της Νέας Ελβετίας
ΜΕΤΡΟ
Στη φάση συναρμολόγησης βρίσκεται στο εργοτάξιο του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης ο πρώτος μετροπόντικας που θα χρησιμοποιηθεί για τη διάνοιξη μίας εκ των δύο σηράγγων του μετρό. Το μηχάνημα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων, όπως λέγεται, ήρθε σε τμήματα το Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να έρθουν και τα τμήματα του δεύτερου μετροπόντικα και να αρχίσει αμέσως η συναρμολόγησή τους. Οι δύο μετροπόντικες, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ξεκινήσουν το υπόγειο ταξίδι τους κατά μήκος του άξονα του μετρό, με διαφορά διακοσίων μέτρων, στις αρχές Απριλίου.
Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα, γερμανικής κατασκευής, που θα έχουν μήκος 90 μέτρων, διαθέτουν ασπίδα εξισορρόπησης της πίεσης του εδάφους, για να ελαχιστοποιεί τις επιφανειακές καθιζήσεις μέσω του ελέγχου της φυσικής εδαφικής πίεσης στο μέτωπο της σήραγγας. Θα κατασκευάσουν τα τμήματα σήραγγας μονής τροχιάς μεταξύ των σταθμών Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και Νέας Ελβετίας, με συνολικό μήκος 7,7 χλμ. Σε καθημερινή βάση θα σκάβουν 10 μέτρα σήραγγας μετρό σε βάθος από 16 μέχρι 31 μέτρα.
Μέχρι σήμερα εκπονήθηκε και εγκρίθηκε η γενική οριστική μελέτη του μετρό, πραγματοποιήθηκαν 350 γεωτρήσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος των γεωτεχνικών ερευνών και καταγράφηκαν όλα τα κτίρια κατά μήκος του άξονα του μετρό. Σε εξέλιξη είναι η γεωδομητική παρακολούθησή τους.
Οι χώροι για τα εργοτάξια εξασφαλίστηκαν, εκτός από το χώρο του Παπάφειου, όπου υπάρχουν εκκρεμότητες για την παραχώρηση. Στον αύλειο χώρο του Παπαφείου υπάρχουν λυόμενα ειδικά σχολεία, που πρέπει να απομακρυνθούν. Οι εργασίες εξελίσσονται συστηματικά και εντατικά σε οκτώ εργοτάξια και κατασκευάζονται τρεις σταθμοί στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό, στη Βενιζέλου και στο Σιντριβάνι.
Αυτή την περίοδο γίνονται και οι μελέτες για τις πρώτες επεκτάσεις του δικτύου προς την Καλαμαριά και τη Σταυρούπολη. Η επέκταση προς την Καλαμαριά έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 400.000 ευρώ από το Δ’ ΚΠΣ και θα γίνει ταυτόχρονα με την κατασκευή του βασικού κορμού.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Οι εργασίες για το μετρό Θεσσαλονίκης θα επεκταθούν στα μέσα Ιανουαρίου ανατολικά, καθώς θα στηθεί το εργοτάξιο στο σταθμό Ευκλείδη. Η ανάπτυξη του εργοταξίου θα καταλάβει λωρίδες κυκλοφορίας στην Κωνσταντινουπόλεως και στην Κατσιμίδη, ενώ προβλήματα θα δημιουργηθούν στην Ασκληπιού, στην Παπαναστασίου και στην Ομήρου.
Το Φεβρουάριο θα στηθεί και το εργοτάξιο του μετρό στο σταθμό Φλέμινγκ και θα μείνει μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας στην οδό Δελφών, κατά μήκος τους. Επιπλέον κυκλοφοριακά προβλήματα αναμένονται στις οδούς Φλέμινγκ, Βαρόνου Χιρς, Μακεδονίας και Καλλιδοπούλου.
Μέχρι τον Απρίλιο υπολογίζεται να γίνει η κατάληψη χώρων για τα υπόλοιπα εργοτάξια του μετρό, μέχρι το τέρμα της βασικής γραμμής στη Νέα Ελβετία.
Τα εργοτάξια θα στηθούν στο σταθμό Αναλήψεως, με αναμενόμενα κυκλοφοριακά προβλήματα στις οδούς Δελφών, Αναλήψεως, Δροσίνη, Ψυχάρη και Κατακουζηνού, στο σταθμό Πατρικίου, με αναμενόμενα προβλήματα στις οδούς Σόλωνος, Χαλκιδικής, Φιλελλήνων, 25ης Μαρτίου και Παπαντωνίου, στο σταθμό Βούλγαρη, με αναμενόμενα προβλήματα στις οδούς Παπαδάκη, Σαμοθράκη, Αστυπάλαιας, Πολέμη.
Στις αρχές του καλοκαιριού το έργο θα συνεχιστεί από το σταθμό Βούλγαρη προς τη Νέα Ελβετία, με ανοικτό όρυγμα, γεγονός που θα επιφέρει το κλείσιμο σε μεγάλο τμήμα των οδών Παπαδάκη και Μιχαήλ Ψελλού.
Έτσι, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται η Θεσσαλονίκη να ασφυκτιά κυκλοφοριακά από το νέο Σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το πάρκο της Νέας Ελβετίας.

Tags:
No comments yet.