Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών ΑΠΘ: Να μείνουν στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό οι αρχαιότητες

Feb 16th, 2013

Thestival.gr, 14.02.2013

To Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ στηρίζει τον αγώνα των αρχαιολόγων να παραμείνουν οι αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Η κατασκευή του Μετρό υπήρξε η αφορμή για την αποκάλυψη σε όλο το μήκος της γραμμής σημαντικών αρχαιοτήτων, που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της πόλης και την εξέχουσα θέση της από τους πρώτους αιώνες μετά την ίδρυσή της έως τον 19ο αιώνα, κυρίως όμως κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Αν και δαπανήθηκε πολύς χρόνος και χρήμα για την αποκάλυψη, την περισυλλογή και την αποτύπωση αυτών των αρχαιοτήτων, δυστυχώς δεν στάθηκε έως τώρα δυνατό να διατηρηθεί, σε συνδυασμό με το έργο του Μετρό, ένα, έστω και μικρό, τμήμα αυτών των ευρημάτων στον τόπο της εύρεσής τους (in situ).

Αντίθετα, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχαιολόγων για τη σημασία των ευρημάτων και παρά τις εισηγήσεις τους για την αναγκαιότητα της ανάδειξής τους, η αδιαφορία από μέρους των κυβερνητικών αρμοδίων και της Εταιρείας για την ιστορία και την προβολή της πόλης μας, οδήγησε στην απόφαση για την καταστροφή ή την κατάχωση όλων των αρχαίων/αρχαιοτήτων.

Η απόφαση της μεταφοράς των αρχαίων:

1. Αφαιρεί από αυτά το πιο μεγάλο μέρος της σημασίας τους, καθώς τα απομονώνει από τον φυσικό τους χώρο και αναιρεί τη λειτουργία τους.

2. Είναι έργο δαπανηρό, αν εκτελεστεί σωστά, και δεν εγγυάται ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

3. Στερεί την πόλη από ένα θαυμάσιο αξιοθέατο μέσα στον ιστορικό της πυρήνα, το οποίο, με την ανάδειξη και την κατάλληλη εκμετάλλευσή του, μπορεί να αποβεί πόλος έλξης επισκεπτών και αιμοδότης εσόδων για το χειμαζόμενο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

4. Τέλος η απόφαση της απομάκρυνσης και των τελευταίων αρχαίων που βρέθηκαν στο έργο προσβάλλει την ιστορική συνείδηση και την αγάπη των πολιτών για την πόλη τους.

Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ κάνει έκκληση προς τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές, τις πνευματικές και επιστημονικές δυνάμεις της πόλης, την Δημοτική Αρχή, τις θρησκευτικές ηγεσίες, τους σκεπτόμενους πολίτες που ενδιαφέρονται για την τύχη της πόλης τους,

No comments yet.