Κίνδυνος για το μετρό από τις αντιδράσεις στο ΑΠΘ!

May 6th, 2007
Αγγελιοφόρος, 05.05.07
Για τον κίνδυνο να «τιναχτεί στον αέρα» το έργο κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη προειδοποίησε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Μάνθος, απαντώντας στις καταιγιστικές αντιδράσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, που ζητούν επαναχάραξη της διαδρομής. Κάθετος εμφανίστηκε, όμως, και ο εκπρόσωπος της «ΑΤΤΙΚO ΜΕΤΡO», υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση διακοπής της υφιστάμενης σύμβασης, το μετρό παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Δημόσια συζήτηση

Oι παραπάνω τοποθετήσεις έγιναν στη διάρκεια της χτεσινής ανοιχτής δημόσιας συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως της Συγκλήτου, που οργανώθηκε στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, με πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών.

Αρχικά, στην εισήγησή του ο κ. Μάνθος παρουσίασε την αλληλογραφία μεταξύ του πανεπιστημίου και των αρμόδιων φορέων για την κατασκευή του μετρό από το Μάιο του 2004 μέχρι σήμερα, διαχωρίζοντας τις δύο περιόδους πριν και μετά το Σεπτέμβριο του 2006, οπότε και ανέλαβαν τη διοίκηση του ιδρύματος οι νυν πρυτανικές αρχές. «Η διαδρομή του μετρό έχει χαραχθεί εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Αν υπήρχε οποιαδήποτε πρόθεση από πλευράς πανεπιστημίου να προβεί σε μία παρέμβαση, αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου, το Μάιο του 2006», ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ο κ. Μάνθος. Μάλιστα, άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση των πρώην πρυτανικών αρχών αναφορικά με το ζήτημα της ενημέρωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Εν συνεχεία, παρουσιάστηκαν τα τρία εργοτάξια που έχουν στηθεί στην πανεπιστημιούπολη, και ειδικότερα μπροστά από τη Θεολογική, δίπλα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και στην Πολυτεχνική Σχολή (προς την οδό 3ης Σεπτεμβρίου). O κ. Μάνθος μίλησε για «προσωρινή κατάληψη των τριών χώρων», οι οποίοι θα αποδοθούν στην κυριότητα του πανεπιστημίου μόλις ολοκληρωθούν τα έργα, ενώ αναφέρθηκε στο «μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας» με την «ΑΤΤΙΚO ΜΕΤΡO», βάσει του οποίου έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την εταιρία, ώστε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες με στόχο να αντιμετωπιστούν οι πιθανές επιπτώσεις για το ΑΠΘ.

Απαντήσεις

Τα «φλέγοντα» ζητήματα, στα οποία κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις οι υπεύθυνοι της «ΑΤΤΙΚO ΜΕΤΡO», συνοψίζονται στα εξής:

Στην ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην αναβολή των έργων επέκτασης των εγκαταστάσεων του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής.

Στις επιπτώσεις επί του ευαίσθητου εξοπλισμού διάφορων πανεπιστημιακών εργαστηρίων.

Στη στατική επάρκεια των κτιρίων και την επιρροή των εργασιών.

Στα προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων.

Στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, δεσμεύσεις για την απογραφή και κατηγοριοποίηση της τρωτότητας των κτιρίων, αλλά και για διερεύνηση όλων των πιθανών επιπτώσεων από τις εργασίες σε όλα τα κτίρια του ΑΠΘ κατά μήκος της χάραξης του έργου.

Θετικά αντιμετωπίζεται και η προοπτική κατασκευής υπόγειων χώρων στάθμευσης στην περιοχή του ΑΠΘ, ενώ για τις ανάγκες του Αριστοτελείου θα διατεθούν 800 θέσεις στάθμευσης, τις οποίες θα διαχειρίζεται αποκλειστικά το πανεπιστήμιο με πρόσβαση μόνο μέσα από το κάμπους.

Κόντρες και αντιπαραθέσεις

Μετά την τοποθέτηση του πρύτανη, πήραν το λόγο αρκετοί πανεπιστημιακοί πολλοί είναι μέλη της Συγκλήτου και φοιτητές εκφράζοντας την αντίδρασή τους για τη χάραξη της διαδρομής του μετρό βορείως της οδού Εγνατίας, ενώ κάποιοι διερωτήθηκαν για τους λόγους που δεν έγινε δεκτή η κατασκευή της σήραγγας στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αφού τόνισε το έλλειμμα ενημέρωσης για την κατασκευή του μετρό μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Νίκος Μουσιόπουλος, αναφέρθηκε στο πόρισμα επιτροπής καθηγητών της σχολής, βάσει του οποίου η υφιστάμενη χάραξη θεωρείται ως «μη ενδεδειγμένη» δίνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στα ευπαθή κτίρια. Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, δεν είναι επαρκείς οι λόγοι που προβάλλει η «ΑΤΤΙΚO ΜΕΤΡO», για να μην περάσει η σήραγγα κάτω από τη ΔΕΘ.

Oταν πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος, Γιώργος Τσιάκαλος, αντέκρουσε τα επιχειρήματα περί «ηθικής ευθύνης» χρησιμοποιώντας την έννοια του «ηθικού εκβιασμού». «Ηθική ευθύνη φέρουν εκείνοι που επέλεξαν το μετρό ως συγκοινωνιακή λύση της Θεσσαλονίκης», επισήμανε ο κ. Τσιάκαλος, ο οποίος έκανε λόγο για «εφιάλτη».

Αγωνιώδη ερωτήματα έθεσαν και φοιτητές για τις επιπτώσεις των κραδασμών στα εργαστήρια, όπου γίνονται μετρήσεις υψηλής ακρίβειας με ακριβά όργανα. «Δεν είναι προβληματικό ότι για όσα χρόνια διαρκέσουν τα έργα τα φορτηγά θα μπαινοβγαίνουν σε απόσταση πέντε μέτρων από την Κεντρική Βιβλιοθήκη, όπου μελετούν οι φοιτητές και χρειάζεται απόλυτη ησυχία;», είπε φοιτητής της Πολυτεχνικής, ενώ καθηγητής διερωτήθηκε: «Εάν βρεθούν αρχαία ή άλλα εμπόδια, δε θα τροποποιηθεί η χάραξη;».

O εκπρόσωπος της «ΑΤΤΙΚO ΜΕΤΡO» υποστήριξε πως το βάθος για τις αποβάθρες οριοθετήθηκε στα 60 μέτρα κατόπιν μελετών, ενώ για τα αρχαία εξήγησε ότι παρεμβαίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και αφού ολοκληρώνει το έργο της, συνεχίζεται η κατασκευή του μετρό.

O ίδιος, πάντως, προειδοποίησε πως αν αποφασιστεί επαναχάραξη της διαδρομής, διακόπτεται η σύμβαση, αλλάζουν οι μελέτες και το έργο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες για τα επόμενα 3-4 χρόνια. O πρύτανης, από την πλευρά του, επανέλαβε τον κίνδυνο ακύρωσης του έργου, αφού υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί για την απορρόφηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Το ηθικό βάρος της ενδεχόμενης αναστολής ή ματαίωσης των εργασιών της ΑΤΤΙΚO ΜΕΤΡO δεν είναι δυνατόν να αναληφθεί από το πρυτανικό συμβούλιο. Αν η Σύγκλητος αποφασίσει διαφορετικά, δηλαδή να αναλάβει αυτή την ευθύνη, τότε το πρυτανικό συμβούλιο θα στηρίξει την απόφαση αυτή με κάθε δυνατό και νόμιμο μέσο», τόνισε ο πρύτανης.

Ασυλο και μετρό

Στη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης τέθηκε το ζήτημα του ασύλου, δεδομένου ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου αναβλήθηκε ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο αφορούσε την οριοθέτηση των χώρων που καλύπτονται από το άσυλο. Τότε, φοιτητές αριστερών παρατάξεων είχαν αντιδράσει έντονα απαιτώντας να μην επιτραπεί ο περιορισμός του ασύλου και των ελεύθερων χώρων.

Χτες, ο πρύτανης, αφού κατέστησε σαφές ότι οι είσοδοι και οι έξοδοι του σταθμού του μετρό θα βρίσκονται εκτός της πανεπιστημιούπολης και επί της οδού Εγνατίας, πρόσθεσε ότι μέσα από το ΑΠΘ δε θα υπάρχει άμεση πρόσβαση στο μετρό. Για τα τρία εργοτάξια πρότεινε να ισχύσει κανονικά ο θεσμός του ασύλου σε όλους τους χώρους και μάλιστα να θεωρηθούν τόποι διδασκαλίας και μαθήματος για τους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής.

Δήλωση στον «Α»

O πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, δήλωσε στον «Α»: «Εγινε μια ανοιχτή σε όλους συζήτηση και μια προσπάθεια ενημέρωσης των μελών του πανεπιστημίου για το θέμα του μετρό. Εκφράστηκαν οι θέσεις των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών. Το πρυτανικό συμβούλιο θα εξετάσει το ζήτημα κι αν χρειαστεί να γίνει σύγκλητος θα γίνει. Θα συζητήσουμε τις απόψεις και θα αποφασίσουμε».

Tags:
No comments yet.