Καθυστερήσεις και νέα έξοδα στο μετρό Θεσσαλονίκης

Sep 12th, 2011

Καθημερινή, 10.09.2011

Του Γιωργου Λιαλιου

Στα τέλη του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί η βασική γραμμή

Στα τέλη του 2016… το νωρίτερο τοποθετείται η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης. Οι δύο μετροπόντικες έχουν πλέον σταματήσει, οι εργασίες προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ενώ ο λογαριασμός «φουσκώνει», καθώς στην πορεία ανακαλύπτονται συνεχώς ειδικές τεχνικές δυσκολίες που απαιτούν -φευ! – πολυέξοδες λύσεις. Ολα δείχνουν ότι η Αττικό Μετρό δεν διδάχθηκε τίποτα από τα όσα αντιμετώπισε κατά την κατασκευή του μετρό της Αθήνας.

Η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2006. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, τα 9,6 χλμ. του δικτύου και οι 13 σταθμοί θα εγκαινιάζονταν σε ένα έτος από σήμερα (2012). Ομως, όπως όλα δείχνουν, το έργο θα χρειαστεί τελικά μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί, με τους εργολάβους να μην θεωρούν απίθανο να την υπερβεί. Ολα αυτά είναι εν γνώσει της εταιρείας και του υπουργείου Υποδομών, που ωστόσο επιλέγουν να τοποθετούν την ολοκλήρωση του έργου στο 2015 και να ανακοινώνουν στον τοπικό Τύπο την επίλυση των επιμέρους προβλημάτων και την επιτάχυνση των εργασιών…

Η πραγματικότητα όμως απέχει από τις πολιτικές ανακοινώσεις και δη αυτές που γίνονται… λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με έγγραφο (που έχει στη διάθεσή της η «Κ») το οποίο απέστειλε στη διεύθυνση του μετρό Θεσσαλονίκης η κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο (ΑΕΓΕΚ, Impregilo- Ansaldo TSF, Seli, Ansaldo Breda) τον Μάιο, «η εκτιμώμενη περαίωση του έργου παραμένει στο τέλος του 2016, αρκεί να παρθούν άμεσα μέτρα και να εφαρμοστούν ριζοσπαστικές αποφάσεις».

Η κοινοπραξία αποτυπώνει (από τη δική της βέβαια σκοπιά) σειρά προβλημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ανάμεσα σε αυτά:

– Οι απαλλοτριώσεις περίπου στο ένα τρίτο του έργου (από τους σταθμούς Πατρικίου έως Νέας Ελβετίας) δεν έχουν ακόμα συντελεστεί πέντε χρόνια μετά την έναρξη του έργου!

– Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί η τύχη του σταθμού Πατρικίου. «Διάφορες ανακοινώσεις στον Τύπο τόσο της Αττικό Μετρό όσο και του υπουργείου Υποδομών ομιλούν περί αλλαγών με κατάργηση δύο σταθμών κ. λπ. Τούτο έχει ως συνέπεια την έλλειψη εκτίμησης του προς κατασκευή αντικειμένου, την αδυναμία προγραμματισμού εργασιών και την αποσπασματική εκτέλεση του έργου», αναφέρεται στο έγγραφο.

Προβλήματα και λύσεις

Σε ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσε η κοινοπραξία τον Μάιο, η Αττικό Μετρό έδωσε λύση μέσα στο καλοκαίρι. Για παράδειγμα, έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν πρόσθετες εργασίες στήριξης στην περιοχή όπου θα γίνει ο σταθμός Ανάληψη, εργασίες που σύμφωνα με την απόφαση (που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 20 Ιουλίου) θα κοστίσουν επιπλέον 8,3 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά καθώς στην περιοχή διαπιστώθηκαν καθιζήσεις σε πολυκατοικίες, πριν καν αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, με ό, τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα των γεωλογικών μελετών που προηγήθηκαν (ή τη βάση που τους δόθηκε).

Την ίδια στιγμή, η Αττικό Μετρό κατηγορεί τον ανάδοχο για ολιγωρία. Για παράδειγμα, στην προαναφερθείσα απόφαση για την Ανάληψη αναφέρεται ότι «οι κυρίως κατασκευαστικές δραστηριότητες στην Ανάληψη δεν ξεκίνησαν με αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου, κυρίως λόγω ολιγωρίας και αδυναμίας συντονισμού στην υποβολή τεχνικών λύσεων και μελετών». Επισήμως βέβαια τόσο η Αττικό Μετρό όσο και η κοινοπραξία ρίχνουν όλες τις ευθύνες (ως είθισται σε περιπτώσεις καθυστερήσεων σε δημόσια έργα)… στις αρχαιολογικές ανασκαφές.
 

Tags:
No comments yet.