ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Ανατροπές φέρνει το μετρό

Nov 4th, 2008
Μακεδονία, 04.11.08

Της Φανής Σοβιτσλή

Τα πάνω κάτω και στην Καλαμαριά θα φέρουν σύντομα οι εργασίες του μετρό, καθώς για τη γραμμή επέκτασής του, μήκους 6 χλμ. και τη δημιουργία νέων σταθμών θα… ξηλωθεί υποχρεωτικά το κεντρικό εργοτάξιο όπου συντηρείται ο στόλος των δημοτικών οχημάτων
Ο χώρος όπου στεγάζεται σήμερα το κεντρικό εργοτάξιο για τη συντήρηση των δημοτικών οχημάτων, στη συμβολή των οδών Αιγαίου με Μεταμορφώσεως, στήθηκε πριν από λίγα χρόνια… προσωρινά από το δήμο, έως ότου βρισκόταν κατάλληλο οικόπεδο για τη μεταστέγασή του. Σήμερα όμως με την ειλημμένη απόφαση για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά και την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) που ξεκίνησε ήδη, η δημοτική αρχή τρέχει και δεν φτάνει για την ανεύρεση χώρου, όπου θα μετακομίσει το εργοτάξιο.
Και αυτό γιατί στο σημείο όπου βρίσκεται το εργοτάξιο, μια έκταση τριών στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος σταθμός του μετρό στην Καλαμαριά με τη μαζικότερη προσέλευση του επιβατικού κοινού, ενώ ο σχεδιασμός αφορά και την κατασκευή υπόγειου πάρκιγκ 200 και πλέον θέσεων.

ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΚΑ
Σύμφωνα πάντως με τον δήμαρχο Χριστόδουλο Οικονομίδη, η μεταστέγαση του εργοταξίου προγραμματίζεται να γίνει στην περιοχή του Φοίνικα, πίσω από το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ. “Πρόκειται για έναν δημοτικό χώρο 4,5 στρεμμάτων, που αποτελεί την καταλληλότερη τοποθεσία για τη μεταφορά του στόλου που χρήζει επισκευής”, τόνισε ο δήμαρχος για να προσθέσει ότι εκτός από το λειτουργικό πρόβλημα με τις εργασίες του μετρό, υπάρχει και αισθητικό πρόβλημα, γιατί, όπως είπε, “δεν μπορεί στην Τσιμισκή της Καλαμαριάς, που αποτελεί η οδός Μεταμορφώσεως, να φιλοξενείς φορτηγά και μηχανήματα που επισκευάζονται καθημερινά”.

Πού θα κατασκευαστούν οι σταθμοί

Η επέκταση της γραμμής του μετρό στην Καλαμαριά αποτελούσε πάγιο αίτημα του δήμου, η οποία τελικά εντάχθηκε στη μελέτη του έργου, παρά την αναστάτωση και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα ανακύψουν. “Μπορεί η επέκταση να προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο ο δήμος πρέπει να είναι έτοιμος, ξηλώνοντας τα εμπόδια για το έργο”, σημείωσε ο κ. Οικονομίδης.
Ο άξονας πάντως της γραμμής Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Καλαμαριά θα είναι κοινός με τον άξονα της γραμμής Ν.Σ. Σταθμός – Νέα Ελβετία.
Η γραμμή του μετρό θα φθάνει στην Καλαμαριά μέσω των οδών Μητροπολίτου Κυδωνίων (νομαρχία) και Πόντου.
>> Ο πρώτος σταθμός θα βρίσκεται στο Ντεπό, πέριξ της νομαρχίας
>> Ο δεύτερος στη συμβολή της Πόντου με τη Μεταμορφώσεως,
>> Ο τρίτος στην οδό Πόντου στο ύψος του “Αριστοτέλη”,
>> ο τέταρτος στην Πόντου στο ύψος της οδού Βρυούλων (Ν. Κρήνη) και
>> Ο πέμπτος και τερματικός στη Μίκρα πέριξ του Αθλητικού Κέντρου Καλαμαριάς, κοντά στη σχολή Δικαστών.

Tags:
No comments yet.