ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Τους έβαζαν να μαζεύουν τον τοξικό υδράργυρο με τα χέρια»

Mar 17th, 2012

Έθνος, 17.03.2012

Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Ερωτηματικά για τη στάση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της αναδόχου κοινοπραξίας του μετρό Θεσσαλονίκης προκύπτουν από τις πληροφορίες που έρχονται στο φως για την ανεύρεση ποσότητας τοξικού και επικίνδυνου για την υγεία υδραργύρου στον υπό κατασκευή σταθμό της Βενιζέλου.
Συναγερμός στο σταθμό μετρό της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη από υδράργυρος που βρέθηκε
Ερωτηματικά για τη στάση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της αναδόχου κοινοπραξίας του μετρό Θεσσαλονίκης προκύπτουν από τις πληροφορίες που έρχονται στο φως για την ανεύρεση ποσότητας τοξικού και επικίνδυνου για την υγεία υδραργύρου στον υπό κατασκευή σταθμό της Βενιζέλου.

Εργαζόμενοι στο εργοτάξιο αμφισβητούν τις διαρροές από την πλευρά των αρχαιολόγων, σύμφωνα με τις οποίες θεώρησαν πως επρόκειτο για ασήμι και δεν ενημέρωσαν την «Αττικό Μετρό Α.Ε.», γιατί το εξέλαβαν ως αρχαιολογικό εύρημα (κατάλοιπα από βυζαντινά εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας του 10ου-11ου αιώνα).

«Για καιρό συζητιόταν μεταξύ των εργαζομένων ότι ήταν υδράργυρος. Τους έβαζαν μάλιστα να μαζεύουν με γάντια τα σφαιρίδια του επικίνδυνου μετάλλου σε χωνάκια από αλουμινόχαρτο και από εκεί σε πλαστικά σακουλάκια. Εκτός από την ποσότητα που βρέθηκε, υπάρχουν μέσα στο εργοτάξιο και αρκετά τέτοια σακουλάκια με μαζεμένο υδράργυρο», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης.

Αυτό γινόταν επί έναν μήνα μέχρι που την περασμένη Τρίτη το πληροφορήθηκε η εταιρεία από κάποιον εργοδηγό και το εργοτάξιο σφραγίστηκε με εντολή της Επιθεώρησης Εργασίας.

Σε βάθος 4,5 έως 5 μέτρων κάτω από την άσφαλτο της οδού Εγνατία υπάρχει υδράργυρος σε μικρά σφαιρίδια, σε δύο σημεία. Ανδρες της ΕΜΑΚ με ειδικές στολές και εξοπλισμό πήραν δείγματα του υλικού και χώματος, τα οποία στάλθηκαν για εξέταση σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, ο σταθμός θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι να εξαχθούν τα αποτελέσματα και θα ανοίξει μόνο αν είναι θετικά και αφού πρώτα απομακρυνθούν και τα τελευταία υπολείμματα του υδραργύρου.

Οι περίπου 220 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και αρχαιολόγοι, που εργάστηκαν στο συγκεκριμένο εργοτάξιο τον τελευταίο μήνα υποβλήθηκαν σε προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις χθες και προχθές, με τους ειδικούς να είναι καθησυχαστικοί για την πιθανότητα να έχει επιβαρυνθεί η υγεία τους. Υπενθυμίζεται πως η μέτρηση που έγινε εντός του εργοταξίου δεν έδειξε την παραμικρή επιβάρυνση του αέρα.

Στο μεταξύ, η κοινοπραξία AIASA σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ενημερώθηκε για την ύπαρξη υδραργύρου τη Δευτέρα, 12/3, και αμέσως κίνησε τις απαραίτητες ενέργειες.

No comments yet.