Κατεδαφίστηκαν πέντε καταστήματα λόγω μετρό

Jun 30th, 2007
Αγγελιοφόρος, 30.06.07
Ερείπια έγιναν χτες πέντε καταστήματα στην πλατεία Δημοκρατίας, τα οποία κατεδαφίστηκαν προκειμένου να ελευθερωθεί ο χώρος και να παραδοθεί στη «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ», για τις ανάγκες κατασκευής του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά.

Η ιστορία έληξε, τελικώς, χωρίς προβλήματα, καθώς βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ των πέντε καταστηματαρχών, του δήμου Θεσσαλονίκης και της «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό».

«Βρήκαμε τη λύση και οι καταστηματάρχες παρέδωσαν το χώρο, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά. Στο συγκεκριμένο σημείο πρόκειται να κατασκευαστούν σκάλες εισόδου – εξόδου του σταθμού Δημοκρατίας», αναφέρει ο διευθυντής της διευθύνουσας υπηρεσίας κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, Νίκος Σιδέρης.

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο δήμος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τους πέντε καταστηματάρχες ότι πρέπει να αδειάσουν τα καταστήματά τους λόγω… μετρό. Oι καταστηματάρχες αντέδρασαν έντονα και πέτυχαν την αναβολή της έξωσης. Ωστόσο, στις αρχές του φετινού Ιουνίου, όταν επιχειρήθηκε εκ νέου να τους γίνει έξωση, απειλήθηκαν επεισόδια. Τελικά το θέμα έληξε και χτες τα καταστήματα κατεδαφίστηκαν.

Τρέχουν οι εργασίες

Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του μετρό. Ειδικότερα, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έχει αρχίσει η κατασκευή του κυρίως έργου, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι πρόδρομες εργασίες.

Στο σταθμό Δημοκρατίας, μετά από την κατεδάφιση των καταστημάτων, τα συνεργεία είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε ολόκληρη την εργοταξιακή κατάληψη που απαιτείται, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν και οι εργασίες παράκαμψης των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τέσσερις μήνες. Εκεί καταγράφονται προβλήματα στην κυκλοφορία, καθώς υπάρχει στένωση της Μοναστηρίου.

Τις επόμενες μέρες, εξάλλου, ξεκινά η κατασκευή ενός ακόμα σταθμού, του σταθμού Βενιζέλου, καθώς οι πρόδρομες εργασίες βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Παρ όλα αυτά, η κυκλοφορία στην περιοχή παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, καθώς η οδός Εγνατία έχει στενέψει κατά μία λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Στο σταθμό Αγίας Σοφίας ήδη εκτελούνται εργασίες, χωρίς όμως να καταγράφονται προβλήματα στην κυκλοφορία, καθώς γίνονται εντός του εργοταξίου.

Στο σταθμό Σιντριβάνι, βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη εργασίες και το επόμενο Σαββατοκύριακο η Εγνατία θα απομείνει με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα, καθώς στο δρόμο πρέπει να γίνει εγκάρσια τομή, προκειμένου τα δίκτυα να περάσουν στην απέναντι πλευρά. Τέλος, στο σταθμό Πανεπιστήμιο, τα συνεργεία εργάζονται προς το παρόν εντός του ιδρύματος.

Tags:
No comments yet.