ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ Εκβιαστικό στοπ στο έργο του μετρό

Mar 15th, 2014

Μακεδονία, 15.03.2014

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Σε διακοπή εκτέλεσης των εργασιών δηλώνει ότι θα προβεί για άλλη μία φορά η ανάδοχος κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία υπέβαλε στην “Αττικό Μετρό Α.Ε.” ειδική δήλωση διακοπής των έργων.

Η εξέλιξη αυτή εκτός των άλλων θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει και στη διακοπή της σύμβασης με το δημόσιο και να τινάξει στον αέρα το έργο. Η κοινοπραξία σύμφωνα με πληροφορίες καταλογίζει ευθύνες στην “Αττικό Μετρό” για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται και για το γεγονός ότι δεν της έχουν παραδοθεί τα εργοτάξια της Βενιζέλου και της Βούλγαρη, καθώς και νέοι χώροι, για να δημιουργηθούν εργοτάξια. Εκφράζει την εκτίμησή της ότι το μετρό Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε το 2020, επικαλούμενη την αλλαγή των συνθηκών εκτέλεσης λόγω παραβίασης συμβατικών προβλέψεων.
Με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι η κοινοπραξία ασκεί πίεση στην πολιτεία να ικανοποιήσει τις πρόσθετες απαιτήσεις της, που αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ και οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί εύλογες ακόμη και από στελέχη της “Αττικό Μετρό Α.Ε.”. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιστολή της κοινοπραξίας με την οποία προειδοποιούσε για διακοπή εκτέλεσης εργασιών, εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του έργου, εστάλη πριν από έναν χρόνο, το Μάρτιο του 2013, χωρίς όμως να δοθεί λύση.
Σήμερα η έκταση όπου θα γίνει ο σταθμός της Βούλγαρη δεν έχει ακόμη απαλλοτριωθεί, ενώ στη Νέα Ελβετία η απαλλοτρίωση είναι ημιτελής, καθώς απομένουν 300 τ.μ. Στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες και πρέπει να γίνει ανασκαφή σε έκταση 10 στρεμμάτων. Οι εργασίες στο Παπάφειο και στο Συντριβάνι έχουν σταματήσει εδώ και δύο μήνες, διότι πρέπει να εγκριθούν πρόσθετες εργασίες, ενώ ελάχιστα έργα γίνονται στους σταθμούς Ανάληψης και Πατρικίου.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ “ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ”
Ανακοίνωση με την οποία απαντά στην ειδική δήλωση διακοπής έργων της αναδόχου κοινοπραξίας εξέδωσε η “Αττικό Μετρό Α.Ε.”. Η αναθέτουσα εταιρεία δηλώνει: 1. Επιβάλλεται να συνεχιστούν απρόσκοπτα, χωρίς να χαθεί ούτε μία ημέρα, οι κατασκευαστικές εργασίες σε όλους τους σταθμούς που είναι διαθέσιμοι (Ν. Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμιγκ, Ανάληψη, Πατρίκιος, Ν. Ελβετία), στη διακλάδωση Δημοκρατίας και στο Αμαξοστάσιο, όπως προβλέπει η σύμβαση. 2. Ισχύουν απαρέγκλιτα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Είναι η ώρα των υπεύθυνων αποφάσεων για όλους.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
“Δυστυχώς αρχίζει να επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο για την τύχη του έργου. Για ακόμη μία φορά εμφανίζονται οι αρχαιότητες ως από τα μεγαλύτερα θέματα για την καθυστέρηση του έργου και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως χαλί κάτω από το οποίο κρύβουν όλα τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία πλέον έρχονται στην επιφάνεια, φυσικά όχι από την αρχαιολογική σκαπάνη”, αναφέρει στη “Μ” ο αρχαιολόγος Δημήτρης Παππάς, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό. “Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, προκειμένου να αντιληφθούμε όλοι ότι το έργο έχει εγγενείς παθογένειες. Κι ακόμη περισσότερο να φτάσουμε στο σημείο, ώστε όλοι οι φορείς οι οποίοι εμπλέκονται με το έργο, ξεκινώντας από την τοπική αυτοδιοίκηση και καταλήγοντας στον κύριο του έργου, να ανακαλύπτουν την πυρίτιδα και τώρα να πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες. Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν φταίει ούτε ο αριθμός των εργαζομένων ούτε το προϊόν της εργασίας τους για τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε”, προσθέτει ο κ. Παππάς.

No comments yet.