Κοντά στην εξαγορά της ΑΕΓΕΚ βρίσκεται η Ελλάκτωρ

Mar 21st, 2013

Voria.gr, 21.03.2013

Της Άννης Καρολίδου

Το Μετρό Θεσσαλονίκης στο κέντρο του ενδιαφέροντος

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν να έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάκτωρ και των πιστωτριών τραπεζών της ΑΕΓΕΚ, την Alpha Bank και την Πειραιώς, για την εξαγορά της εταιρείας που είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το ενδιαφέρον της Ελλάκτωρ για την ΑΕΓΕΚ, συνδέεται με το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, αυτό που σήμερα εκτελείται, δηλαδή τη βασική γραμμή, αλλά και τις επεκτάσεις του σχεδιαζόμενου δικτύου, αφού όπως είναι γνωστό η εταιρεία έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος για την επέκταση προς Καλαμαριά. Αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η Ελλάκτωρ δεν δείχνει να βιάζεται για την υπογραφή της σύμβασης, εάν πρώτα δεν ξεκαθαριστούν τα οικονομικά θέματα που σχετίζονται με την υπό κατασκευή βασική γραμμή, αφού η ανάδοχος ελληνο-ιταλική κοινοπραξία ( Α.Ι.Α.S.A.) έχει εγείρει σημαντικές απαιτήσεις καθώς υποστηρίζει ότι «για άλλο έργο υπέγραψε και άλλο έργο κατασκευάζει».

Βέβαια, για να υπογραφεί η σύμβαση της επέκτασης προς Καλαμαρά, θα πρέπει να ρυθμιστούν και άλλα προαπαιτούμενα. Θα πρέπει να εγκριθεί η διαγωνιστική διαδικασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, να δοθεί λύση στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων.

Αυτό που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιδιώκει, παίρνοντας τις μετοχές της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική που βρίσκονται στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών, είναι, να πάρει το όλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, προσβλέποντας φυσικά και στις επόμενες επεκτάσεις.

Η κοινοπραξία που κατασκευάζει τη βασική γραμμή, δεν έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι αν δεν ικανοποιηθούν πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις, για να καλυφθούν τα πρόσθετα κόστη που «τη βάζουν μέσα», καμία εταιρεία και καμία εργολαβία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει με το έργο.

Από την άλλη, η πλευρά του δημοσίου – ήτοι το Υπουργείο και βέβαια η Αττικό Μετρό Α.Ε.- εάν δεν ξεκαθαριστεί το τι μέλει γενέσθαι με την πώληση της ΑΕΓΕΚ, δε φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει κάποια έστω εύλογα οικονομικά αιτήματα του εργολάβου.

Το κουβάρι πάντως, είτε από τη μία πλευρά, είτε από την άλλη, θα πρέπει να αρχίσει να ξετυλίγεται για να προχωρήσει με καλύτερες προοπτικές επιτάχυνσης των εργασιών το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, που πλέον αντιμετωπίζει ένα πρόσθετο πρόβλημα που σχετίζεται με τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στο σταθμό «Βενιζέλου».

Να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά σκάμματα, όσοι δηλαδή απέμειναν μετά τις μαζικές απολύσεις, έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους. Τελικά, οι απολυμένοι, έφτασαν τους 385 και έμειναν για τη συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας, 113 άτομα.

 

No comments yet.