Κόβει δέντρα το μετρό στο «Παπάφειο»

Feb 19th, 2011
Αγγελιοφόρος, 19.02.2011
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Δύο άκρως επικίνδυνα δέντρα, τα οποία βρίσκονται στον αύλειο χώρο του Παπάφειου ορφανοτροφείου, κόβει το… μετρό. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία εγκαταστάθηκε χτες και πάλι έξω από το ίδρυμα, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην κοπή των δέντρων, έπειτα από έγγραφη αίτηση – παράκληση του ιδρύματος. Το… περίεργο της υπόθεσης είναι ότι την ίδια ώρα το ίδρυμα έχει μπλοκάρει στο Συμβούλιο της Επικρατείας την κατασκευή του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά, ζητώντας να μην κοπεί ούτε ένα από τα δέντρα που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του!

Τα… πολύπαθα δέντρα, που αποτελούν επισήμως τη δικαιολογία για να μπλοκαριστεί η κατασκευή του σταθμού του μετρό «Παπάφη», αποδείχτηκαν άκρως επικίνδυνα, αφού τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από καταιγίδες που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη, δύο από αυτά έπεσαν, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Ο… καβγάς γίνεται για δεκατρία δέντρα, τα οποία οριοθετούνται εντός του χώρου που χρειάζεται το μετρό προκειμένου να εργαστεί για την κατασκευή του σταθμού «Παπάφη». Κι αυτό παρά τις δεσμεύσεις της «Αττικό Μετρό ΑΕ», ότι κάθε κομμένο δέντρο θα αντικατασταθεί από οκτώ νέα.

Τα δέντρα που κόβονται αυτές τις μέρες, έπειτα από σχετική άδεια από την Πολεοδομία, έχουν πέσει πάνω στη στέγη του ορφανοτροφείου, με τον κίνδυνο να γίνουν μεγάλες ζημιές.

Εξάλλου, στελέχη της «Αττικό Μετρό ΑΕ» εκφράζουν φόβους και για τα υπόλοιπα δέντρα, επικαλούμενα έκθεση καθηγητών Δασολογίας του ΑΠΘ, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος.

Η υπόθεση αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις 2 Μαΐου, οπότε το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόκειται να εξετάσει την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε το δ.σ. του «Παπαφείου», η οποία στρέφεται κατά της κοπής δέντρων από την αυλή του ιδρύματος, με το αιτιολογικό ότι είναι υπεραιωνόβια και η κοπή τους θα επιφέρει δυσμενή μεταβολή του φυσικού και κατ’ επέκταση του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα θα εξεταστεί και η αίτηση ακύρωσης εναντίον της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης 907,16 τ.μ., επίσης στον αύλειο χώρο του ιδρύματος.

Η υπόθεση επρόκειτο να εξεταστεί στις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο αναβλήθηκε καθώς η εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είχε καταθέσει εισήγηση. Οι δικηγόροι του «Παπαφείου», παρά την αποχή των δικηγόρων, είχαν πάρει άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και ήταν παρόντες.

Σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίψει τις αιτήσεις ακύρωσης, ανοίγει ο δρόμος έστω και για την εκ των υστέρων κατασκευή του σταθμού. Αν οι αιτήσεις γίνουν δεκτές, τότε η κατασκευή του σταθμού «Παπάφη» θα οδηγηθεί σε οριστική κατάργηση.

Tags:
No comments yet.