Λαχτάρησαν από τη διαρροή φυσικού αερίου

Sep 23rd, 2007
Μακεδονία, 22.09.07

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Κεντρικός αγωγός της ΕΠΑ τρυπήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών του μετρό στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού

Σε ατυχή χειρισμό του τεχνικού συνεργείου που έκανε γεωτρήσεις στο εργοτάξιο οφείλεται, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις της Μετρό Θεσσαλονίκης Α.Ε., η ζημιά που προκλήθηκε στον αγωγό φυσικού αερίου

Σε κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες βρέθηκε χθες το πρωί η περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, όταν σημειώθηκε διαρροή φυσικού αερίου από κεντρικό αγωγό της ΕΠΑ. Ο αγωγός τρυπήθηκε από γεωτρύπανο λίγο μετά τις 10.30 π.μ., στη διάρκεια εργασιών στο δυτικό εργοτάξιο του μετρό, δίπλα από το 18ο σχολικό συγκρότημα.

Σε λίγα λεπτά πυκνό νέφος κάλυψε την περιοχή, ενώ έντονη δυσοσμία αναδυόταν στην ατμόσφαιρα. Έντρομοι απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι στο μετρό, οι διερχόμενοι, ακόμη και οι πολίτες που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, στο σταθμό μετεπιβίβασης του ΟΑΣΘ.

Άμεσος ήταν ο κίνδυνος για τα 78 παιδιά που εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους στο 63ο και στο 65ο δημοτικό σχολείο και στο 38ο και στο 42ο νηπιαγωγείο, στο παρακείμενο σχολικό συγκρότημα. Οι εκπαιδευτικοί δεν αντιλήφθηκαν αμέσως τι συνέβαινε, καθώς ο άνεμος παρέσερνε το νέφος σε αντίθεση από το σχολείο κατεύθυνση. Έπειτα από τηλεφωνήματα γονέων και τις οδηγίες της πυροσβεστικής και ενώ είχαν περάσει σαράντα και πλέον λεπτά από την έναρξη του συμβάντος, εκκενώθηκαν οι αίθουσες και τα παιδιά οδηγήθηκαν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων. “Μας ειδοποίησαν οι δάσκαλοι και ήρθαμε να πάρουμε τα παιδιά μας. Το παιδί μου είναι οκτώμισι χρόνων, πηγαίνει στο σχολείο και ανησύχησα”, αναφέρει στη “Μ” ο κ. Χρήστος Λίτσος.

Σημαντική καθυστέρηση

Αξιοσημείωτη ήταν η καθυστέρηση στην ειδοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς το συνεργείο της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης έφτασε στο σημείο περίπου στις 11 το πρωί, ενώ η πυροσβεστική δέχθηκε κλήση να επέμβει μετά είκοσι πέντε λεπτά, όπως διαπιστώνεται από τις δηλώσεις των αρμοδίων.

“Το γεωτρύπανο έσπασε αγωγό πίεσης 4 bar, ο οποίος είναι σε βάθος 80 εκατοστών. Ειδοποιηθήκαμε περίπου στις 11 το πρωί και τα συνεργεία μας επενέβησαν άμεσα. Ο χώρος του εργοταξίου είναι περιφραγμένος και έτσι δεν υπήρχε ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς λάβαμε και όλα τα απαραίτητα μέτρα”, υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Καιτελίδης, εκπρόσωπος της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. “Διακόψαμε τη ροή στο συγκεκριμένο τμήμα και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης. Το συντομότερο δυνατό θα αποκατασταθεί η ροή”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Η πυροσβεστική δέχθηκε κλήση στις 11.25 π.μ.”, δήλωσε ο διοικητής της πυροσβετικςη υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Δημήτρης Φαφούτης. “Στο σημείο έφθασαν οκτώ οχήματα με 25 πυροσβέστες και αρχίσαμε να κάνουμε ρίψεις νερού, για να αραιώσουμε το νέφος του αερίου. Αποκλείσαμε την περιοχή και ζητήσαμε για προληπτικούς λόγους να διακοπεί από τη ΔΕΗ η ηλεκτροδότηση”, είπε ο κ. Φαφούτης.

Η Τροχαία Θεσσαλονίκης διέκοψε την κυκλοφορία στην οδό Μοναστηρίου από την οδό Αγίων Πάντων μέχρι την οδό Μιχαήλ Καλού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα στην Εγνατία και στις παράλληλες οδούς της Μοναστηρίου.
Η διαρροή του φυσικού αερίου σταμάτησε μία ώρα μετά την εκδήλωσή της, ωστόσο συνεργεία της ΕΠΑ παρέμειναν στο εργοτάξιο μέχρι το απόγευμα, για να αποκαταστήσουν τη ζημιά. Η Μοναστηρίου δόθηκε στην κυκλοφορία στις 12.45.

Ερευνα για τα αίτια

Σε ατυχή χειρισμό του τεχνικού συνεργείου που έκανε γεωτρήσεις στο εργοτάξιο οφείλεται, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις της Μετρό Θεσσαλονίκης Α.Ε., η ζημιά που προκλήθηκε στον αγωγό φυσικού αερίου. Η εταιρεία αποδέχεται ότι είχε ενημερωθεί με σχέδια για το ακριβές σημείο διέλευσης του αγωγού και δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε έρευνα για τα ακριβή αίτια της βλάβης. Τα αίτια του συμβάντος θα διερευνήσει και η πυροσβεστική υπηρεσία.

“Η Αττικό Μετρό είναι ενημερωμένη με χάρτες και πλανιμετρία για το σημείο του αγωγού”, δήλωσε ο κ. Καιτελίδης. Πριν από τέσσερις μήνες, άλλωστε, έγιναν εργασίες μετακίνησης του συγκεκριμένου αγωγού, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες του μετρό.

Τα παράπονα των κατοίκων

Η διαρροή φυσικού αερίου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους περίοικους, που διαμαρτύρονται γενικότερα για τα προβλήματα της περιοχής του β’ δημοτικού διαμερίσματος, ιδιαίτερα οι γονείς των μαθητών του 18ου σχολικού συγκροτήματος. “Έχουμε το εργοτάξιο του μετρό με τη συνεχή κίνηση μεγάλων μηχανημάτων, το σταθμό του ΟΑΣΘ με τα λεωφορεία, το σιδηροδρομικό σταθμό και βέβαια την κυκλοφορία της οδού Μοναστηρίου, που προκαλούν όχληση”, ανέφερε ο κ. Γιώργος Μουρατίδης, πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων β’ διαμερίσματος “Η Αναγέννηση”. “Θέλουμε επιτέλους να φύγει το σχολείο από το σιδηροδρομικό σταθμό και να χτιστεί σχολείο πίσω στη Γιαννιτσών. Οικόπεδο υπάρχει, η ανέγερση και τα χρήματα εγκρίθηκαν, αλλά δεν γίνεται τίποτε. Οι αρμόδιοι κωλυσιεργούν”, πρόσθεσε ο κ. Μουρατίδης.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
“Θύματα” αγωγοί φυσικού αερίου

Το χθεσινό συμβάν για την πυροσβεστική ήταν ανάλογο με τη διαρροή υγραερίου που σημειώθηκε σε υπόγειο αγωγό των ΕΛΠΕ στο Καλοχώρι στις 29 Νοεμβρίου 2006. Σκαπτικό μηχάνημα που πραγματοποιούσε εργασίες συντήρησης στην περιοχή του Β’ ΚΤΕΟ, κοντά στην οδό Πόντου, τρύπησε διπλό υπόγειο αγωγό και τόνοι υγραερίου απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα. Στην περιοχή είχαν σπεύσει 20 οχήματα της πυροσβεστικής με 65 πυροσβέστες, ενώ μεγάλη δύναμη της αστυνομίας απέκλεισε την περιοχή και εκκένωσε δημοτικό σχολείο του Δενδροποτάμου. Ο αγωγός απομονώθηκε και πληρώθηκε με θαλασσινό νερό, ώστε να αδειάσει το υγραέριο.

25 Φεβρουαρίου 2002
Το πρώτο ατύχημα από την ημέρα που άρχισαν οι εργασίες εγκατάστασης και διανομής φυσικού αερίου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης συνέβη στις 25 Φεβρουαρίου 2002, στις 2.15 μετά τα μεσάνυχτα, όταν από διαρροή αερίου προκλήθηκε πυρκαγιά στη διασταύρωση των οδών Ιουστινιανού και Αρριανού. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως οκτώ οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τεχνικοί της Εταιρείας Παροχής Αερίου, οι οποίοι διέκοψαν την παροχή. Η φωτιά σβήστηκε στις 4 το πρωί, χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ωστόσο από τις φλόγες προκλήθηκαν ζημιές σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα.

11 Μαΐου 2007
Διαρροή φυσικού αερίου από αγωγό της ΕΠΑ σημειώθηκε στις 11 Μαΐου 2007 σε οικόπεδο της οδού Μοναστηρίου 49α, σε σημείο που τέμνεται με την οδό Σανταρόζα. Στο εν λόγω οικόπεδο γίνονταν εργασίες εκσκαφής για θεμελίωση κτιρίου και ο εκσκαφέας χτύπησε τον αγωγό. Ο αγωγός έσπασε και άρχισε να διαχέεται στην ατμόσφαιρα το αέριο με κίνδυνο ανάφλεξης. Αμέσως ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική, η αστυνομία και η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Η Τροχαία, για λόγους ασφαλείας, διέκοψε την κυκλοφορία στις παράλληλες οδούς Γιαννιτσών και Μοναστηρίου, ενώ τεχνικοί της ΕΠΑ τοποθέτησαν βαλβίδα στον αγωγό και η διαρροή διακόπηκε. Σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε λεπτών είχε αντιμετωπιστεί η βλάβη και επιτράπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Tags:
No comments yet.