Λεφτά για να πάει το Μετρό στα Δυτικά δεν υπάρχουν

Mar 7th, 2014

Voria.gr, 07.03.2014

Της Άννης Καρολίδου

Ο γγ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος δήλωσε ότι λεφτά για το έργο της Σταυρούπολης δεν υπάρχουν μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για τις δυτικές επεκτάσεις του Μετρό

«Πάλη και αγώνας» θα χρειαστεί, συντονισμένα, από όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης για να εξασφαλισθούν πόροι από την επόμενη προγραμματική περίοδο, από το ΣΕΣ 2014-2020, για τη χρηματοδότηση της πρώτης επέκτασης του Μετρό Δυτικά προς Σταυρούπολη.

Η παραπάνω πολύ χαρακτηριστική φράση ανήκει στο γγ Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Αττικό Μετρό, στη Θεσσαλονίκη, για τις δυτικές επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι λεφτά για το έργο της Σταυρούπολης δεν υπάρχουν, αλλά, ίσως κάποιοι πόροι μπορέσουν να εξασφαλιστούν οπότε «ένα έργο που ξεκινάει, δεν  σταματά».

Από την εκδήλωση, αν και αφορούσε τις δυτικές επεκτάσεις, δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα των αρχαιοτήτων της «Βενιζέλου» και των καθυστερήσεων στη βασική γραμμή. Εκεί, τόσο ο κ. Σιμόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας μίλησαν για μία ακόμη φορά για ευθύνη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και είπαν ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό, στη βάση της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Πολιτισμού, δεν μπορούν να μιλήσουν για αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος του έργου. Το μόνο βέβαιο είναι, πως το έργο πάει πίσω χρονικά, αφού εδώ και 14 μήνες το σκάμμα του σταθμού «Βενιζέλου» έχει παγώσει.

Τουλάχιστον, στον επόμενο μήνα, κλιμάκια τεχνικών αναμένεται να έχουν συγκεκριμενοποιήσει τη χωροθέτηση των αρχαιοτήτων (συνδυασμός των προτάσεων ΄4΄ και ΄6΄), ενώ ο κ. Σιμόπουλος ελπίζει ότι τον Απρίλιο, όταν και θα εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης, θα υπάρξει θετική έκβαση, αν στο μεταξύ ο δήμος δεν την έχει αποσύρει, όπως σκέπτεται να κάνει ο Γιάννης Μπουτάρης.

Αλλά η «Βενιζέλου», αν και απασχόλησε την εκδήλωση, δεν τη μονοπώλησε. Μάλιστα  πρόσκαιρα δημιουργήθηκε και ένταση, μεταξύ του δημάρχου Παύλου Μελά και του πρόεδρου της Αττικό Μετρό Χρήστου Τσίτουρα, όταν ο πρώτος είπε: «μας δουλεύουνε, καθυστερήσανε τις μελέτες και δεν υπάρχει περίπτωση η επέκταση της Σταυρούπολης να βρεί χρηματοδότηση σε αυτή τη προγραμματική περίοδο, πάμε, για μετά το 2020». Η απάντηση Τσίτουρα ήταν ότι ένα έργο, για να έχει μελετητική ωριμότητα, χρειάζεται κοντά στα πέντε χρόνια και πως η Αττικό Μετρό, όχι μόνο δεν καθυστέρησε αλλά προώθησε τις μελέτες.

Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κκ. Βαρνάβας, ο οποίος  είπε ότι είναι απαράδεκτο αλλά συμβαίνει, «η πόλη χαράζεται και χωρίζεται ταξικά» και οι 500.000 κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι απομονωμένοι, είναι εκτός αναπτυξιακών σχεδιασμών και χρειάστηκαν 20 χρόνια για να ξεκινήσει η κατασκευή των κόμβων της Δυτικής Περιφερειακής.

Το θέμα είναι η εξασφάλιση πόρων σε εποχή που «χρήματα δεν υπάρχουν». Ποιος θα πάρει τους λιγοστούς πόρους; Αθήνα ή περιφέρεια;  Κέντρο και ανατολική Θεσσαλονίκη ή οι δυτικές συνοικίες; Για τον δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου, Στάθη Λαφαζανίδη, η πόλη έχει ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό της συνεννόησης των φορέων, προϋπόθεση για να διεκδικήσει με επιτυχία πόρους.

Από την άλλη, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου είπε ότι η ωρίμανση των μελετών για Σταυρούπολη είναι μεν θετική, αλλά οι ρυθμοί για να προχωρήσουν είναι τόσο αργοί, που σχεδόν βγαίνουν εκτός ατζέντας.

Λεφτά λοιπόν δεν υπάρχουν και, αυτά τα λίγα που υπάρχουν, το πιθανότερο είναι να τα απορροφήσει η επέκταση της γραμμής του Μετρό της Αθήνας, προς Γαλάτσι (γραμμή ΄V΄), είπε ο πρώην υφυπουργός Δημοσίων Έργων Γιάννης Μαγκριώτης, άνθρωπος που χειρίσθηκε το έργο του Μετρό. «Πιστεύω ότι οι μελέτες για τη Σταυρούπολη θα μπορούσαν να είχαν δημοπρατηθεί  από το 2012, το καλοκαίρι, υπήρξε καθυστέρηση. Αυτό δεν έγινε και χρήματα για τέτοια έργα στο επόμενο ΚΠΣ δεν υπάρχουν, γιατί έχουμε πολλά έργα γέφυρες από το ΕΣΠΑ. Αν μάλιστα δημοπρατηθεί η γραμμή V , έστω το πρώτο τμήμα της, δεν θα μείνει τίποτε για τη Σταυρούπολη».

Οι δυτικές επεκτάσεις

Όποια όμως και αν είναι τα περιθώρια εξασφάλισης χρηματοδότησης, για την επέκταση προς Σταυρούπολη, μικρά ή ανύπαρκτα, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα, θα είναι πλήρεις οι μελέτες. Αν υπήρχαν χρήματα, σε  3-4 μήνες, θα μπορούσε να δημοπρατηθεί για να προχωρήσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Η επέκταση της Σταυρούπολης είναι προϋπολογισμού 650 εκατ ευρώ και για να λειτουργήσει θα χρειαστεί να επεκταθεί το αμαξοστάσιο της Πυλαίας κατά περίπου 50 στρέμματα (τώρα στα 52 στρέμματα) για να μπορέσει να δεχθεί τους επιπλέον 9 συρμούς.  Ως τώρα, έχουν γίνει οι τοπογραφικές και γεωλογικές- γεωτεχνικές έρευνες, συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία για τα κοινωφελή δίκτυα και τις λοιπές συγκοινωνιακές δομές, έγινε η χάραξη της γραμμής (5,6 χλμ.), χωροθετήθηκαν οι σταθμοί ( πλήν οριστικής χωροθέτησης της Σταυρούπολης), διερευνάται η δημιουργία του σταθμού μετεπιβίβασης ενώ η οριστική μελέτη βρίσκεται υπό εκπόνηση.

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση για Εύοσμο, μήκους 4,4 χλμ. έχει γίνει η προκαταρκτική χάραξη, υπογράφηκε η σύμβαση για τις τοπογραφικές έρευνες και δημοπρατήθηκαν οι γεωλογικές και γεωτεχνικές.

 

No comments yet.