Λουκέτο στο Μετρό Θεσσαλονίκης εάν καταργηθεί ο σταθμός Βενιζέλου

Feb 12th, 2013

Voria.gr, 12.02.2013

Της Άννης Καρολίδου

Για ποιους λόγους είναι αδύνατη η παραμονή των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, σύμφωνα με τον γγ Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό Χρήστο Τσίτουρα

 Κατάργηση του σταθμού της «Βενιζέλου» θα αποτελούσε «ταφόπλακα» για το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει η επιβλέπουσα αρχή του έργου.

Επί δύο ώρες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Χρήστος Τσίτουρας, ανέλυαν τις αρνητικές επιπτώσεις για το έργο του Μετρό, σε περίπτωση υποθετικής απόφασης για μετατόπιση του σταθμού, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των αρχαιολόγων για διατήρηση των βυζαντινών αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού και στο σημείο που αποκαλύφθηκαν.

Μόνο, που όπως αποδείχθηκε, μία τέτοια υπόθεση φτάνει και ξεπερνάει τα όρια της οικονομικής ουτοπίας και των τεχνικών υπερβολών. Παραμονή των αρχαιοτήτων στη «Βενιζέλου», θα είχε επιπτώσεις σε όλο το έργο, στα κατασκευασμένα και στα υπό κατασκευή τμήματα, νέες καθυστερήσεις για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια, επιβάρυνση του κόστους με αρκετές δεκάδες εκατομμύρια και, νέα προβλήματα με τον ανάδοχο και τους Ευρωπαίους χρηματοδότες ( Ε.Ε. και ΕΤΕπ), αφού ο εργολάβος θα είχε κάθε λόγο να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης, λόγω αλλαγής του φυσικού αντικειμένου.

Μόνο, που όλα τα παραπάνω δεν μπορούν ούτε κατά διάνοια να επιχειρηθούν, αφού στην περιοχή του σταθμού «Βενιζέλου», δεν υπάρχει χώρος για μετατόπιση του σταθμού, εκτός και αν καθαιρεθούν οι γύρω πολυκατοικίες, κάτω από τις οποίες, πολύ πιθανόν το Μετρό θα έβρισκε επίσης πολλές και σημαντικές αρχαιότητες.

Συνεπώς, διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο του σταθμού, συνεπάγεται κατάργηση του σταθμού. Η κατάργηση όμως του σταθμού, συνεπάγεται κατάργηση και του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, γιατί πλέον η βασική γραμμή, δεν θα είναι λειτουργική. Και δεν θα είναι λειτουργική επειδή η απόσταση μεταξύ των σταθμών «Δημοκρατίας» και «Αγίας Σοφίας», δηλαδή του προηγούμενου και του επόμενου της «Βενιζέλου», θα είναι 1.150 μέτρα οπότε για χίλιους τεχνικούς, συγκοινωνιακούς και οικονομικούς λόγους, το Μετρό δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Στην παρουσίαση που έγινε στα γραφεία της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Αρχαιολογίας και ειδικός σύμβουλος του έργου, Μιχάλης Τιβέριος, τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την σχετική ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ, για απόσπαση, μεταφορά και διατήρηση του συνόλου των αρχαιοτήτων,  σε χώρους του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» ή σε άλλο κατάλληλο σημείο.

Ο καθ. Τιβέριος υποστήριξε ότι το σύνολο των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, για να αναδειχθεί χρειάζεται χώρους περίπου 1.600 τμ, που θα μπορούσαν να είναι είτε στο «Παύλου Μελά», είτε στο εκθεσιακό της ΔΕΘ, είτε ακόμη και σε περιοχή του ΟΛΘ. Άλλωστε, πολύ πιθανό είναι, με την απόσπαση των αρχαιοτήτων, να έρθουν στο φως και άλλες αρχαιότητες, προηγούμενης εποχής ( ελληνιστικής).

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό πρόσθεσε, ότι για να υπάρξει σύνδεση του σταθμού «Βενιζέλου» με την ιστορία της περιοχής, θα μπορούσαν ορισμένα από ευρήματα να εκτεθούν κάτω από γυάλινα πατώματα, στο επίπεδο της αποβάθρας, κάτι ανάλογο αυτού που έχει γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όσον αφορά το κόστος απόσπασης και μεταφοράς των αρχαιοτήτων, θα καλυφθεί από τα 90 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για τα αρχαιολογικά του Μετρό. Για την απόσπαση και μεταφορά, η Αττικό Μετρό βρίσκεται σε φάση διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου σε εξειδικευμένη εταιρεία. Στις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν οι τεχνο-οικονομικές προσφορές.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης και μέλος δ.σ. της Αττικό Μετρό ΑΕ Κωνσταντίνος Ζέρβας, υποστήριξε ότι η πόλη δεν πρέπει να υποκύψει σε έναν ακόμη διχασμό ανάλογο εκείνου της υποθαλάσσιας αρτηρίας ή της διαμόρφωσης της πλατείας Διοικητηρίου. Το έργο του Μετρό πρέπει να προχωρήσει στα πλαίσια της απόφασης του ΚΑΣ.

Η συνέντευξη έκλεισε με την τοποθέτηση του κ. Σιμόπουλου ο οποίος υπογράμμισε ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων θα αρχίσει αφού πρώτα εξασφαλιστεί ο χώρος τοποθέτησης. Πρόσθεσε ότι το «Παύλου Μελά» προσφέρεται γιατί υπάρχουν κατάλληλοι δομημένοι αλλά και ελεύθεροι χώροι, ενώ συμφωνεί και η δημοτική αρχή. Πάντως το θέμα θα συζητηθεί με όλους τους φορείς της πόλης, αν και ο γγ θεωρεί ότι η μεταφορά των αρχαιοτήτων αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία αναβάθμισης της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Πάντως, όπως προβλέπει η απόφαση του ΚΑΣ("στο στρατόπεδο Παύλου Μελά ή αλλού"), ο ακριβής χώρος μεταφοράς των αρχαιοτήτων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης έχει ζητήσει, σε περίπτωση που δεν υπάρχει τεχνική λύση διατήρησής τους στη Βενιζέλου, την παραμονή τους στον δήμο Θεσσαλονίκης(πχ πρώην στρατόπεδο 424).

 

No comments yet.