Μέτωπο των φορέων για μεταφορά των αρχαιοτήτων

Feb 16th, 2013

Voria.gr, 1602.2013

Όχι άλλες καθυστερήσεις, να απομακρυνθούν τα αρχαία από τη Βενιζέλου

Μέτωπο σχηματίζουν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζητούν τη μεταφορά των αρχαιοτήτων από το εργοτάξιο του Μετρό στο σταθμό «Βενιζέλου», τη συνέχιση του έργου και, την επιτάχυνση του ρυθμού κατασκευής.

Στη ενημερωτική σύσκεψη που πριν λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αττικό Μετρό Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο εργοτάξιο της «Βενιζέλου», οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της πόλης αλλά και του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, oυσιαστικά συμφώνησαν ότι:

-Οι μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που βρίσκονται στις περιοχές των εργοταξίων, αλλά και στην καθημερινή λειτουργία της πόλης.
– Το έργο πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς.
-Στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους διχασμούς.
-Να εφαρμοστεί η απόφαση του πλέον αρμοδίου φορέα για την τύχη των αρχαιοτήτων, δηλαδή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που ομόφωνα  αποφάσισε την μεταφορά τους, σαν σύνολο, στο «Παύλου Μελά» ή σε άλλους κατάλληλους χώρους.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις αντιδράσεις των αρχαιολόγων στη μεταφορά των ευρημάτων, δήλωσε : «η Πολιτεία δεν πρέπει να υποχωρήσει σε παράλογα συντεχνιακά μικροσυμφέροντα. Είναι αδιανόητη η εμμονή σ’ αυτή τη στάση, τη στιγμή που δεν υφίσταται ρεαλιστική τεχνική λύση για παραμονή των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων».

Διαφοροποιήσεις στη συνάντηση δεν υπήρξαν αφού δεν συμμετείχε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της μη μεταφοράς.  Το Δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος  Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει την θέση Μπουτάρη ενώ είπε ότι το χώρο του σκάμματος θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, για να έχει επι τόπου ενημέρωση.
Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, υπογράμμισε με έμφαση πως η μη παραμονή των αρχαιοτήτων στη περιοχή του σταθμού «Βενιζέλου», δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων.  «Δεν υπάρχει καμία τεχνική δυνατότητα να παραμείνουν οι αρχαιότητες», τόνισε ο κ. Σιμόπουλος συμπληρώνοντας ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα πολύ σημαντικά βυζαντινά ευρήματα.
 

No comments yet.