Μέχρι τον Απρίλιο θα έχει υπογραφεί η επέκταση προς Καλαμαριά

Feb 6th, 2013

Ypodomes.com, 06.02.2013

Σταθερά και αθόρυβα προχωρά η ολοκλήρωση του διαγωνισμού
Σταθερά και αθόρυβα προχωρά η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Σε λίγες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατακύρωση του διαγωνισμού από την Αττικό Μετρό και ακολούθως να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

2-3 εβδομάδες αργότερα και εφόσον δεν προκύψει κάτι από εκεί, η σύμβαση θα πάει προς έγκριση στη Βουλή των Ελλήνων και λίγες μέρες μετά (με την προϋπόθεση ότι θα έχουν προσκομιστεί οι εγγυητικές επιστολές) θα υπογραφεί η σύμβαση και θα περάσουμε στην πενταετή διάρκεια κατασκευής της επέκτασης του Μετρό. Η εκτίμηση είναι πως μέσα στον Απρίλιο η σύμβαση κατασκευής θα έχει υπογραφεί.

Ερώτημα ωστόσο παραμένει πως θα ξεκινήσει η επέκταση προς Καλαμαριά αν δεν λυθεί οριστικά το θέμα με την κατασκευή της βασικής γραμμής από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Νέα Ελβετία. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως ο ΑΚΤΩΡ είναι το ακλόνητο φαβορί για να αποκτήσει την ΑΕΓΕΚ, σημερινή ανάδοχο της βασικής γραμμής και έτσι να αποκτήσει στο σύνολο του το έργο του Μετρό της πόλης.

Το σενάριο αυτό υπάρχει εδώ και καιρό αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί.  Πάντως οι αποφάσεις για την τύχη του Μετρό Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί με την ενεργοποίησης και της επέκτασης προς Καλαμαριά θα έχουμε 14, 5 χιλιόμετρα γραμμής και 18 σταθμούς σε κατασκευαστική καραντίνα.

Η ανάσταση εδώ και μερικούς μήνες του ΑΚΤΩΡΑ, ενός από τους πολύ δυνατούς παίχτες της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς έχει φέρει αισιοδοξία πως τελικά το σύνολο των έργων στο Μετρό Θεσσαλονίκης τελικά θα ενεργοποιηθεί σύντομα.

Να θυμίσουμε πως η κατασκευή της νότιο-ανατολικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, περιλαμβάνει 4,8 χιλιόμετρα διπλής υπόγειας σήραγγας και 5 νέους σταθμούς: ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΟ
Την ίδια ώρα η ανάδοχος κοινοπραξία ενημέρωσε με έγγραφο της, την απόλυση περίπου 400-450 εργαζομένων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που απασχολούνται στις αρχαιολογικές ανασκαφές στους σταθμούς Βενιζέλου και Πλατείας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία, οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν έχουν αντικείμενο, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές εργασίες στα παραπάνω εργοτάξια(για τη Βενιζέλου, έχει αποφασιστεί η μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά), ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπρόσληψής τους.

 

No comments yet.