Μεγάλα έργα – εξπρές

Sep 2nd, 2010
Τα Νέα, 02.09.2010
Του Κώστα Ντελέζου
Μετρό, τραμ και σιδηρόδρομος στα σχέδια για τη Θεσσαλονίκη

ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός δικτύου υποδομών Μεταφορών που θα αποτελείται από μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, τραμ και σιδηρόδρομο), καθώς και λεωφορειακές γραμμές που θα λειτουργούν σε συνδυασμό με αυτά περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο παρουσιάστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μεγάλων Εργων. Μεταξύ άλλων, στο σχέδιοστο οποίο αναμένεται να αναφερθεί και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο της ΔΕΘπεριλαμβάνεται η επέκταση τής υπό κατασκευήν γραμμής Μετρό στη Θεσσαλονίκη, στο ανατολικό άκρο της προς την Καλαμαριά, όπως και η κατασκευή αμαξοστασίου στην περιοχή της Μίκρας.

Επίσης, προβλέπεται να προχωρήσουν οι μελέτες για τις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης, ανατολικά μέχρι το αεροδρόμιο (σε παραλιακή χάραξη), δυτικά κατά μήκος του οδικού άξονα Λαγκαδά- Σταυρούπολης- Ευκαρπίας (μέχρι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου), καθώς και προς την περιοχή των Δήμων ΑμπελοκήπωνΕυόσμου. Επίσης, θα μελετηθεί η δημιουργία ενός δεύτερου κλάδου της βασικής γραμμής προς την Πυλαία, μέσα από τις περιοχές της Τούμπας και του Χαριλάου.

Στο σχέδιο του υπουργείου Υποδομών περιλαμβάνονται ακόμα η δημιουργία τερματικών σταθμών με τη μορφή ολοκληρωμένων συγκοινωνιακών κέντρων, η σιδηροδρομική σύνδεση της περιοχής της Σίνδου με το κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι προαστιακές σιδηροδρομικές συνδέσεις της πόλης με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Tags:
No comments yet.