ΜΕΤΡΟ Ακόμη προσπαθούν να συντονιστούν!

Feb 9th, 2010
Μακεδονία, 09.02.2010

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

“Δεν μπορούμε να συντονιστούμε”. Ο διευθυντής της Μετρό Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Γαλούσης, 46 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του μετρό, επέρριψε μεγάλο μέρος των ευθυνών για τις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση του έργου, στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στην ανάδοχο κοινοπραξία -της επιβλέπουσας Αττικό Μετρό Α.Ε. και της Μετρό Θεσσαλονίκης Α.Ε., και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το του Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για την πορεία και τις προοπτικές του μετρό, προέκυψε ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο: Εάν το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης ολοκληρώνονταν στην ώρα του θα μπορούσαμε να είχαμε εξοικονομήσεις περί τα 3 δις. ευρώ!
Όπως ανέφερε χθες, στη διάρκεια εκδήλωσης, ο συγκοινωνιολόγος Γιάννης Τόσκας, , πρόεδρος του ΣΑΣΘ, οι ημερήσιες μετακινήσεις στο τέλος του 2012 θα φθάσουν στη Θεσσαλονίκη στα 2.000.000. Από αυτές οι 200.000 θα μπορούσαν να γίνονται με το μετρό. Με δεδομένο ότι το ημερήσιο κόστος μετακίνησης στην πόλη ανά μετακινούμενο αγγίζει τα 14 ευρώ, επί 200.000 μετακινήσεις, η απώλεια υπολογίζεται σε σχεδόν 2,8 εκατ. ευρώ ανά ημέρα, δηλαδή περισσότερα από 1 δισ. ευρώ το έτος!
“Μέσα σε δύο χρόνια θα πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων περίπου 2 δισ. ευρώ εξαιτίας αργοπορίας ή μέτριας εκτίμησης των χρόνων υλοποίησης αυτού του μεγάλου έργου”, τόνισε ο κ. Τόσκας.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του έργου, έπρεπε να έχει γίνει το 68,9% των εργασιών και να έχουν απορροφηθεί 550 εκατ. ευρώ από το 1,1 δισ. ευρώ που υπολογίστηκε ότι θα στοιχίσει το μετρό. Αποτέλεσμα είναι το έργο να έχει ξεφύγει από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατά 33 μήνες, σχεδόν τρία χρόνια!
Στην εκδήλωση, κατατέθηκαν από την κατασκευάστρια κοινοπραξία οι βασικές αιτίες των καθυστερήσεων, σύμφωνα με την κοινοπραξία, που είναι:
– Αδυναμία παράδοσης των αναγκαίων χώρων για την κατασκευή των σταθμών και ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων.
– Καθυστερήσεις στις αρχαιολογικές έρευνες.
– Εύρεση πλήθους αγωγών οργανισμών κοινής ωφελείας που δεν υπήρχαν στα σχέδια.
– Μη έγκαιρη έγκριση απαιτούμενων μελετών.
-Τροποποίηση του προβλεπόμενου παραδοτέου αντικειμένου και αλλαγή του τρόπου κατασκευής των σταθμών.
– Δεν βρέθηκε νέος χώρος απόθεσης των προϊόντων εκσκαφής, με δεδομένο ότι ο προβλεπόμενος χώρος, που ήταν η έκτη προβλήτα του λιμανιού, δεν παραχωρήθηκε.

Βαρύ το κόστος
“Το κόστος από την καθυστέρηση στην εκτέλεση εργασιών κατασκευής του μετρό είναι βαρύ για την πόλη. Ο κίνδυνος το έργο να ολοκληρωθεί ακόμη και το 2016, περισσότερα από δέκα χρόνια από την έναρξη των εργασιών, καταδικάζει τη Θεσσαλονίκη στην υποβάθμιση”, υπογράμμισε ο Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι το επιμελητήριο έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τις καθυστερήσεις, για να καταδείξει τη σπουδαιότητα του προβλήματος.

Tags:
No comments yet.