ΜΕΤΡΟ Δεσμεύεται επ’ αόριστο το εργοτάξιο της Βενιζέλου

Jun 2nd, 2012

Μακεδονία, 01.06.2012

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Με τη μορφή που έχει ένα ανάποδο χωνί εξαπλώθηκε στο υπέδαφος ο υδράργυρος, που εντοπίστηκε στο εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης στο σταθμό Βενιζέλου, γεγονός που δυσχεραίνει της προσπάθειες απορρύπανσης του εδάφους, κρατά δεσμευμένο το έργο και προκαλεί επιπλέον καθυστερήσεις.
 
Τα νέα στοιχεία, που προέκυψαν κατά τις εργασίες απομάκρυνσης του τοξικού στοιχείου δείχνουν, ότι η ποσότητα του υδραργύρου που εμπότισε το υπέδαφος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αρχικά υπολογιζόταν, διείσδυσε σε μεγάλο βάθος και πρέπει να απορρυπανθεί επιπλέον έκταση. Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί στην επιβλέπουσα Αττικό Μετρό η έκθεση της εξειδικευμένης εταιρείας InterGeo, η οποία ανέλαβε το έργο του καθαρισμού της περιοχής, σχετικά με το μέγεθος της μόλυνσης. Στην έκθεση περιγράφεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Μ», ότι μεγάλες ποσότητες υδραργύρου είναι εμποτισμένες σε βάθος και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες για την απομάκρυνσή τους. Βάσει της περιγραφής των ειδικών, ο υδράργυρος απορρίφθηκε στο έδαφος και καθώς είναι βαρύ μέταλλο, άνοιξε οπές στο χώμα και άρχισε να απλώνεται σε έκταση, παίρνοντας μορφή ανάποδου χωνιού. Έτσι, το εργοτάξιο πρέπει να παραμείνει κλειστό για άγνωστο χρονικό διάστημα, μέχρι να απολυμανθεί η περιοχή.
Τα πρώτα ακανόνιστα σφαιρίδια υδραργύρου εντοπίστηκαν στα μέσα του περασμένου Μάρτη σε βάθος 4,5 μέτρων ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε αναφερθεί η ύπαρξή τους από πέρσι το καλοκαίρι. Το εργοτάξιο σφραγίστηκε για λόγους δημόσιας υγείας και άρχισαν αμέσως εργασίες για την απομάκρυνση του τοξικού υλικού, οι οποίες ξεπέρασαν τα 6,5 μέτρα. Παράλληλα ξεκίνησαν εργαστηριακές έρευνες και μετρήσεις, από τις οποίες δεν προέκυψε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ενώ οι 220 εργαζόμενοι του εργοταξίου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι χρήζει καθαρισμού και απορρύπανσης περιοχή 120 τ.μ. αλλά τα νέα ευρήματα αλλάζουν τα δεδομένα, επηρεάζοντας τη συνολική εξέλιξη του έργου.

Μετακινήσεις δρόμου και Βασιλικής
Στον επόμενο σταθμό της Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) θα πρέπει να μετακινηθεί ένας ρωμαϊκός δρόμος που αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής, μήκους 80 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων, δηλαδή σε έκταση 240 τ.μ.. Ο δρόμος αυτός θα αναδειχτεί και θα παρουσιάζεται μέσα στο σταθμό του μετρό που θα κατασκευαστεί.
Ο σταθμός της Αγίας Σοφίας χαρακτηρίζεται τεχνικά ως «κρίσιμη διαδρομή» για την ολοκλήρωση του έργου, δηλαδή μόλις κατασκευαστεί θα μπει σε τροχιά το μετρό. Είναι ο τελευταίος σταθμός που θα παραδοθεί εξαιτίας δύο αιτιών: πρώτη είναι η ύπαρξη πολλών αρχαιοτήτων που απαιτούν χρόνια ανασκαφής (ήδη έχουν περάσει τέσσερα). Δεύτερος λόγος καθυστερήσεων είναι ο κεντρικός ποντορροϊκός αγωγός που περνάει από το σημείο του σταθμού και εμποδίζει τις εργασίες. Η κατασκευή γίνεται σταδιακά, πρώτα στο νότιο τμήμα και έπειτα στο βόρειο τμήμα.
Στο σταθμό Δημοκρατίας, στο Βαρδάρι, αν και τελείωσε η αρχαιολογική έρευνα, αποκαλύφθηκε Βυζαντινή Βασιλική, η οποία με απόφαση του ΚΑΣ πρέπει να μετακινηθεί. Η Αττικό μετρό έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τις μετακινήσεις του δρόμου της Αγίας Σοφίας και της Βασιλικής και αναμένεται έγκριση των διαδικασιών από το ΚΑΣ. Στο σταθμό Συντριβανίου, επίσης ολοκληρώθηκε η ανασκαφή, αλλά το ένα τρίτο του εργοταξίου είναι δεσμευμένο για να γίνουν εργασίες κατάχωσης της Βασιλικής που βρέθηκε και εκεί.
Σημαντική εξέλιξη έχει το ζήτημα της κατασκευής σταθμού στο Παπάφειο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Μ» τις επόμενες ημέρες θα κλείσει το θέμα της απαλλοτρίωσης και θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Οι απαλλοτριώσεις και η Δελφών
Εμπόδιο στην πορεία υλοποίησης του έργου του μετρό είναι και οι απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή των σταθμών Πατρικίου, Βούλγαρη και Νέας Ελβετίας. Για τον ορισμό της τιμής απαλλοτριώσεων στη Βούλγαρη είχε οριστεί δικάσιμος στις 13 Μαΐου, αλλά η εκδίκαση αναβλήθηκε για τέταρτη φορά, για τις 3 Οκτωβρίου. Για τις εκτάσεις στην Πατρικίου έγινε δικαστήριο τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Εμπλοκή όμως, προέκυψε για τις απαλλοτριώσεις στη Νέα Ελβετία, όπου είχε προχωρήσει η διαδικασία, αλλά λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τις απαλλοτριώσεις και πρέπει να επαναληφθούν οι διαδικασίες σε νέο πλαίσιο.
Σημαντική θα είναι η καθυστέρηση της παράδοσης του τμήματος της Δελφών, από την Μάρκου Μπότσαρη μέχρι τη Συνδίκα, που έκλεισε τον περασμένο Σεπτέμβριο για τις εργασίες κατασκευής του σταθμού. Ο δρόμος, βάσει του χρονοδιαγράμματος πρέπει να παραδοθεί στο τέλος Ιουνίου. Ωστόσο, ενώ θα έπρεπε να γίνονται πέντε θεμελιώσεις την εβδομάδα, έγινε μόλις μία το τελευταίο δεκαπενθήμερο και οι εργασίες έχουν σχεδόν διακοπεί.

Κολλημένοι στην Ανάληψη οι μετροπόντικες
Καθημερινά αλλάζει ο σχεδιασμός για την αποσυναρμολόγηση των δύο μηχανημάτων ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων (μετροπόντικες) οι οποίοι παραμένουν κολλημένοι στο σταθμό της Ανάληψης. Ο ανάδοχος του έργου είχε ζητήσει αρχικά να αποσυναρμολογήσει τους μετροπόντικες, να τους μεταφέρει στο τέρμα της κεντρικής γραμμής του μετρό στη Νέα Ελβετία και να ξεκινήσουν από εκεί αντίστροφα την πορεία τους, ζητώντας επιπλέον 16,5 εκατ. ευρώ για την αλλαγή του σχεδιασμού. Αφού συνάντησε την άρνηση της Αττικό Μετρό, ως προς το επιπλέον ποσό, δρομολόγησε την απόσυρση των μηχανημάτων στις αποθήκες που διαθέτει η κοινοπραξία στο Καλοχώρι, χωρίς να έχει καταθέσει σχετικό αίτημα. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την αναθέτουσα εταιρεία Αττικό Μετρό, η διοίκηση της οποίας δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτό το ενδεχόμενο. Η διάνοιξη των σηράγγων, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, δεν είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση του έργου και μπορούν να περιμένουν οι μετροπόντικες. Το κρισιμότερο είναι η κατασκευή των σταθμών και κυρίως της Αγίας Σοφίας, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
Ο ρυθμός εργασιών για την κατασκευή του μετρό έχει μειωθεί στο ελάχιστο, η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου εμφανίζεται να μην έχει χρήματα να πληρώσει τους εργαζόμενους, ούτε να αγοράσει τα απαραίτητα οικοδομικά υλικά, παρά το γεγονός ότι η ροή της χρηματοδότησης γίνεται κανονικά. «Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και οι πληρωμές των πιστοποιημένων εργασιών γίνονται κανονικά και εντός του ορίου που βάζει ο νομοθέτης, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα. Εμείς πληρώνουμε πάντα συντομότερα. Η Αττικό Μετρό δεν χρωστούσε ποτέ ούτε ένα ευρώ στον ανάδοχο», αναφέρει στη «Μ» ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, διευθυντής της Αττικό Μετρό Θεσσαλονίκης Α.Ε. «Η ανάδοχος κοινοπραξία τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειώσει σημαντικά τις κατασκευαστικές της δραστηριότητες, παρόλο που υπάρχουν πολλά μέτωπα εργασίας, που επιτρέπουν μεγάλη ανάπτυξη των εργασιών και αντίστοιχα της απορρόφησης των εξασφαλισμένων κονδυλίων του έργου, με την αιτιολογία της χρηματοδοτικής δυσκολίας από πλευράς της», προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης, δηλώνοντας ότι η Αττικό Μετρό έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται.
Ενώ η Αττικό Μετρό Α.Ε, όπως υποστηρίζει, πληρώνει για το έργο, οι εργαζόμενοι του τεχνικού τμήματος (220 άτομα) στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. Στο αρχαιολογικό τμήμα σημειώνεται καθυστέρηση δεκαπέντε ημερών στην καταβολή δεδουλευμένων στους 650 εργαζόμενους. Στελέχη της Αττικό Μετρό εκτιμούν ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων και η διακοπή των εργασιών είναι μια «κίνηση τακτικής» της αναδόχου κοινοπραξίας, η οποία προσπαθεί να πιέσει με αυτόν τον τρόπο για να εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλια, σε μια προεκλογική περίοδο.

Πληρώνει η Αττικό Μετρό
Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα, μετά από αντιπαράθεση με τον ανάδοχο, πήραν από το λογιστήριο της εταιρείας τις μισθοδοτικές καταστάσεις και τις κατέθεσαν στην Αττικό Μετρό, η οποία ανέλαβε να πληρώσει τα δεδουλευμένα. Η πληρωμή των μισθών από τον αναθέτοντα ένα δημόσιο έργο προβλέπεται από το νόμο, εφόσον ο ανάδοχος καθυστερεί. Τα χρήματα αφαιρούνται από τους ανοικτούς λογαριασμούς. Επίσης, η Αττικό Μετρό, προκειμένου να διασφαλίσει την καταβολή των μισθών και των εργαζομένων στο αρχαιολογικό έργο, αποφάσισε χθες να πληρώνει 37 ημέρες νωρίτερα τον ανάδοχο, για να μπορεί αυτός να είναι συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις που έχει προς τους εργαζόμενους.
 

No comments yet.