ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΝΟΝΤΩΝ

May 10th, 2010
Ελευθεροτυπία, 10.05.2010
Της Χαράς Τζαναβάρα
Οικονομία 2,5 εκατ.
Από το επιστημονικό δυναμικό της κρατικής εταιρείας «Αττικό Μετρό» και μέσα σε πέντε μήνες θα εκπονηθεί η μελέτη για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς την πλευρά της Καλαμαριάς.
Ακυρώθηκε προκήρυξη διαγωνισμού προϋπολογισμού 2,5 εκατομ. ευρώ και τη σχετική μελέτη θα εκπονήσει η κρατική εταιρεία Ακυρώθηκε προκήρυξη διαγωνισμού προϋπολογισμού 2,5 εκατομ. ευρώ και τη σχετική μελέτη θα εκπονήσει η κρατική εταιρεία Η νέα διοίκηση της εταιρείας, στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης και στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων αλλά και αξιοποίησης του προσωπικού, αποφάσισε να ακυρώσει την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος θα είχε προϋπολογισμό της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί στις 9 Μαΐου 2009 από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αλλά οι φάκελοι των ενδιαφερόμενων μελετητικών γραφείων επρόκειτο να κατατεθούν σήμερα. Θα ακολουθούσε η αξιολόγησή τους και η επιλογή αναδόχου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι -κατά τη συνήθη πρακτική των τελευταίων ετών στο μετρό- θα ακολουθούσε υποβολή ενστάσεων και προσφυγών στα δικαστήρια. Με τις πιο αισιόδοξες προοπτικές, η μελέτη θα ήταν έτοιμη σε 16 μήνες.
Η ανατολική επέκταση του υπό κατασκευή μετρό αφορά νέα γραμμή μήκους 5 χλμ. με πέντε σταθμούς. Στην περιοχή της Μίκρας προβλέπεται η κατασκευή σταθμού μετεπιβίβασης, όπου εκτός από υποδομές για τις αφετηρίες των λεωφορειακών γραμμών θα διαθέτει μεγάλο πάρκινγκ με 1.000 θέσεις για Ι.Χ. Με τη νέα αντιμετώπιση του θέματος, δεν αποκλείεται να εξασφαλιστούν πόροι ώστε το μετρό να φθάσει γρηγορότερα ώς το αεροδρόμιο. Στην προκαταρκτική φάση, κυρίως με γεωλογικές έρευνες, προχωρούν οι διαδικασίες για την επέκταση της γραμμής προς τις δυτικές συνοικίες. Πρόκειται για γραμμή περίπου 5 χλμ. με πέντε νέους σταθμούς, που θα φέρει το μετρό ώς τη Σταυρούπολη.
Η αξιοποίηση του δυναμικού και η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών είναι ο κύριος στόχος της νέας διοίκησης, που έχει αρχίσει το «ξεσκόνισμα» των λογαριασμών. Εχει ήδη εντοπιστεί η διάθεση 700.000 ευρώ μέσα στο 2009, οπότε το μετρό δεν είχε αξιόλογη εξέλιξη των έργων, μόνον για καταχωρίσεις σε εφημερίδες και περιοδικά. Τη μερίδα του λέοντος είχαν πάρει έντυπα χαμηλής κυκλοφορίας.
Tags:
No comments yet.