Μετρό από το 2015… για τη βασική γραμμή

Nov 23rd, 2010
Αγγελιοφόρος, 23.11.2010
Του Τάσου Τασιούλα
Το 2015 θα ολοκληρωθεί η βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ εντός του 2011 θα υπάρχει ανάδοχος και για την επέκταση στην Καλαμαριά
Απόκλιση από τα χρονοδιαγράμματα εμφανίζει η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Το αργότερο στις αρχές του 2015 θα ολοκληρωθεί η βασική γραμμή των 9,6 χλμ. (αντί του 2012), όπως τόνισε χτες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε χτες στα γραφεία της «Αττικό Μετρό ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους της νεοεκλεγμένης δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης.

Για τις επεκτάσεις του μετρό ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι εντός του 2011 θα αναδειχτεί ανάδοχος για την ανατολική επέκταση στην Καλαμαριά, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Για τις επεκτάσεις προς Τούμπα και Χαριλάου διευκρίνισε ότι θα γίνουν, η χάραξη έχει ελεγχθεί, όμως διασφαλισμένη χρηματοδότηση δεν υπάρχει…

Για τις καθυστερήσεις ο υφυπουργός είπε ότι οφείλονται «στην ενδελεχή αρχαιολογική σκαπάνη», που είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως κάθε σταθμός του μετρό θα έχει και το δικό του αρχαιολογικό μουσείο. Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης των έργων στη βασική γραμμή, ο διευθυντής έργων του μετρό στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Κωνσταντινίδης, διευκρίνισε πως τον επόμενο μήνα οι μετροπόντικες θα βρίσκονται στο σταθμό της Ανάληψης.

Ο κ. Μαγκριώτης συναντήθηκε με τους Ανδρέα Κουράκη και Κωνσταντίνο Ζέρβα, όχι όμως και με τον κ. Μπουτάρη, ο οποίος λόγω ασθένειας δεν παρέστη. Μετά το πέρας της συνάντησης ο υφυπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία κοινής επιτροπής της εταιρίας με το δήμο Θεσσαλονίκης και δεύτερης με τις δημοτικές αρχές των περιοχών που διασχίζει το μετρό, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα και άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν στη διάρκεια κατασκευής του.

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστος Τσίτουρας, ζήτησε συνεργασία του δήμου για να δοθούν λύσεις στα εξής ζητήματα: εξασφάλιση πρόσβασης στο σταθμό «Σιντριβάνι», μεταφορά του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου από την περιοχή που θα δημιουργηθεί το αμαξοστάσιο της Πυλαίας, διάνοιξη της οδού Ψελλού για τη δημιουργία του σταθμού «Νέα Ελβετία» και για τη διευθέτηση της εμπλοκής με το Παπάφειο. Η εξέταση του τελευταίου ζητήματος από το ΣτΕ, που επρόκειτο να γίνει χτες, αναβλήθηκε.

Εγνατία

Ο υφυπουργός επισκέφτηκε και τα γραφεία της «Εγνατία Οδός ΑΕ» για την υλοποίηση του μάστερπλαν της Θεσσαλονίκης. Η εταιρία ανέλαβε να χρηματοδοτήσει πέντε από τα έργα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, όπως η αναβάθμιση της δυτικής εσωτερικής περιφερειακής από τον κόμβο της Λαχαναγοράς μέχρι τον κόμβο του ΤΙΤΑΝ.

Καραβάκια και τραμ

Θαλάσσια συγκοινωνία -από το ερχόμενο καλοκαίρι- και τραμ, κόστους 250 εκατομμυρίων ευρώ (από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ), ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας του μετρό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός, Σπύρος Βούγιας, προχτές στη συνάντησή του με τον κ. Μπουτάρη. Δεσμεύτηκε για την άμεση δρομολόγηση μιας ανοιχτής προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες για «καραβάκια» από το δήμο Θερμαϊκού μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης και για μια δεύτερη προκήρυξη, προκειμένου να διερευνηθεί η δημιουργία γραμμής τραμ ΙΚΕΑ – Ν. Σ. Σταθμός μέσω Β. Ολγας και Τσιμισκή.

Tags:
No comments yet.