Μετρό Θεσσαλονίκης: ακόμα 42 εκατ. ευρώ για αρχαία

Mar 5th, 2014

Η Εφημερίδα των Συντακτών, 27.02.2014

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Οι πολλές και σημαντικότατες αρχαιότητες αυξάνουν κόστος και χρονοδιάγραμμα

Προστίθενται στα ήδη 90 εκατ. που είχαν εγκριθεί. Θα πάνε σε προσλήψεις 630 ατόμων, ανασκαφές 13 σταθμών, συντηρήσεις, καταγραφή και φυσικά αποσπάσεις και επανατο­ποθετήσεις ευρημάτων

 

Με 42 εκατομμύρια επιπλέον χρηματοδοτούνται οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες σε 13 σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αυτό αποφάσισαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην τελευταία τους συνεδρίαση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εισηγήσεις των δύο αρμόδιων Εφορειών, της 9ης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της ΙΣΤ’ Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Μέχρι σήμερα είχαν εγκριθεί 90 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 82 δαπανήθηκαν για τις ανασκαφές. Η αύξηση του ποσού με 42 εκατομμύρια κρίθηκε απαραίτητη, καθώς θα απαιτηθούν 3 επιπλέον χρόνια -το χρονοδιάγραμμα μπορεί να συμπιεστεί, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση- και η πρόσληψη 630 ατόμων όλων των ειδικοτήτων για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών.

 

Η κατασκευή του Μετρό, αναπτυξιακό έργο και όραμα πολλών δεκαετιών για την πόλη, είναι δύσκολο εγχείρημα καθώς η ανασκαφή έφερε στο φως περισσότερα από 135.000 ευρήματα και σπάνια αρχαιολογικά σύνολα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις σταθμοί (Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλος και Αγία Σοφία) έχουν χαρακτηριστεί «υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» και άλλοι τρεις (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Σιντριβάνι και Πανεπιστήμιο) «μεσαίου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος». Αν και έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι η χάραξη του έργου υπήρξε λανθασμένη από την αρχή, γεγονός που κυρίως ευθύνεται για τις μακρόχρονες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Μετρό, ήταν δεδομένο από την αρχή επίσης ότι η ανασκαφή θα έφερνε στο φως πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων. «Εχουμε πολλές αρχαιότητες. Αν δεν εντοπίζονταν τόσο πολλά αρχαία και τόσο σημαντικά, δεν θα ανέβαιναν και τα κόστη. Και αρχαία βρίσκονται και αρχαία θυσιάζονται για το χατίρι ενός μεγάλου έργου», είπε η διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Βλαζάκη. «Πέρα από τη χάραξη του έργου, που όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν λανθασμένη, είχαμε και κάποιες καθυστερήσεις σε ανασκαφές, ειδικά στην αρχή. Επίσης, υπήρξαν δυσκολίες στα ευρήματα, καθώς σε κάποιους σταθμούς βρέθηκαν πολύ περισσότερα από άλλους. Τώρα τα πράγματα έχουν εξισορροπηθεί αρκετά», ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ευγενία Γερούση.

 

Μέχρι σήμερα έχουν ανασκαφεί σχεδόν 35 στρέμματα -αρχικά είχαν υπολογιστεί 20- και μένουν να διερευνηθούν οι είσοδοι και οι έξοδοι των σταθμών, του αμαξοστασίου Πυλαίας και του νοτίου τμήματος της Αγίας Σοφίας. Το ποσό που εγκρίθηκε επιπλέον αφορά τους 13 σταθμούς, δηλαδή το κυρίως έργο του Μετρό και όχι τις επεκτάσεις. Θα δαπανηθεί επίσης για τη συντήρηση και την καταγραφή των ευρημάτων, τις αποσπάσεις και τις επανατοποθετήσεις των μνημείων και τις συνοδευτικές μελέτες. Οπως χαρακτηριστικά είπε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, οι αποσπάσεις απορροφούν το 20% του αρχαιολογικού κόστους και είναι το μεγαλύτερο που έχει δαπανηθεί μέχρι σήμερα. Και υπογράμμισε: «Για να γίνει σαφές το μέγεθος του εγχειρήματος στο Μετρό Θεσσαλονίκης, όλο το πρόγραμμα που εκπονείται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι 105 εκατ. ευρώ και όλο το ΠΕΠ του Πολιτισμού Αττικής, με έργα όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ακροπόλ και άλλα, είναι 108 εκατομμύρια».

 

 

No comments yet.