Μετρό Θεσσαλονίκης : Από το 2016 και βλέπουμε…

Apr 20th, 2010
Αγγελιοφόρος, 20.04.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Απελπιστικά αργοί είναι οι ρυθμοί κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Το έργο όχι μόνον «κουτσουρεύεται», αφού όπως όλα δείχνουν θα κατασκευαστούν τελικά 12 αντί για 13 σταθμοί, αλλά και κάθε χρονοδιάγραμμα έχει τιναχτεί στον αέρα και οι δυσκολίες ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη σαν… μανιτάρια. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ανακοίνωσε χτες ότι το μετρό θα διέλθει από την Ευκαρπία και θα φτάσει μέχρι τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «424»!

Σήμερα, κάθε πρόβλεψη για το χρόνο ολοκλήρωσης κατασκευής του μεγαλύτερου δημόσιου έργου στην ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι παρακινδυνευμένη. Σε κάθε περίπτωση, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, η βασική γραμμή του μετρό δε θα είναι έτοιμη πριν από το 2016 και… βλέπουμε.

Ο ανάδοχος μπορεί να έκανε πίσω και να μη θέτει από την ερχόμενη Δευτέρα σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους στους μετροπόντικες, όμως, όπως εκτιμάται, πρόκειται απλώς για μία παράταση χρόνου που δόθηκε προς την «Αττικό Μετρό ΑΕ», το φορέα που έχει την ευθύνη παρακολούθησης της κατασκευής του μετρό, για να λύσει… εδώ και τώρα προβλήματα. Το αν θα το πράξει είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, στο τεχνικό προσωπικό του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά δεν έχει καταβληθεί ακόμη ο μισθός του Μαρτίου, παρότι κοντεύει να τελειώσει ο Απρίλιος. Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης προκήρυξε 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, κάποιες από τις εργασίες που αφορούν στην κατασκευή του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά θα έπρεπε να… ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Για παράδειγμα, ο σταθμός στο Παπάφειο προβλεπόταν ότι θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το αμαξοστάσιο στην Πυλαία θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του προσεχούς Νοεμβρίου. Ποια είναι η κατάσταση; Σε κανένα από τα δύο αυτά σημεία δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες! Οχι ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε άλλα μέτωπα του έργου…

Σταθμός, σταθμός…

Η κατάσταση, όπως εξελίσσεται στα εργοτάξια του μετρό, είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα εργοτάξια βρίσκονται στα χέρια των αρχαιολόγων, που εκτελούν ανασκαφές. Μόνο στη Βενιζέλου και στην Αγίας Σοφίας εργάζονται συνεργεία. Τι αφορούν οι εργασίες τους; Την απομάκρυνση της ασφάλτου, προκειμένου ο χώρος να παραδοθεί στους αρχαιολόγους για ανασκαφές…

Σήμερα, μόνον ως ανέκδοτο μπορεί να ακούσει κάποιος από τους πολύπαθους ιδιοκτήτες καταστημάτων της οδού Μοναστηρίου, που έκαναν τρίτο Πάσχα πίσω από τις λαμαρίνες, ότι τα έργα για την κατασκευή του σταθμού Δημοκρατίας προβλέπονταν, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο από σήμερα. Κι αυτό επειδή στο σημείο δεν εκτελούνται εργασίες κατασκευής μετρό, αλλά ανασκαφές.

Δύο είναι μόνον οι σταθμοί όπου δεν καταγράφονται, τουλάχιστον μέχρι αυτήν τη στιγμή, προβλήματα, του Ευκλείδη και της Φλέμινγκ. Αλλά και σε αυτούς οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες, καθώς, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, το Φεβρουάριο του 2011, δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα, τα πάντα θα πρέπει να είναι έτοιμα στο σταθμό Ευκλείδη και δύο μήνες μετά, δηλαδή τον Απρίλιο του 2011, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και στο σταθμό Φλέμινγκ.

Τραγελαφικά

Ανατολικότερα, ωστόσο, αρχίζουν τα τραγελαφικά. Ο σταθμός Αναλήψεως προβλεπόταν να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2011. Εκεί, όμως, δε λήφθηκαν υπόψη τα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών, τα οποία εμποδίζουν τα ευμεγέθη μηχανήματα, που πρέπει να εκτελέσουν εργασίες, να προσεγγίσουν. Ως εκ τούτου οι σήραγγες θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά η μία στην άλλη. Ομως, εφόσον κατασκευαστεί η πρώτη σήραγγα, ο δεύτερος μετροπόντικας είναι δύσκολο να περάσει ξυστά από ένα ήδη κατασκευασμένο τούνελ, διότι με τις πιέσεις που θα ασκούνται στα εδάφη ενδέχεται να το γκρεμίσει. Τεχνικές λύσεις υπάρχουν. Ομως, μέχρι στιγμής, κανείς δεν παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις για να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες.

Εξάλλου, στο σταθμό Πατρικίου, ο οποίος έπρεπε να κατασκευάζεται από τις αρχές του 2008 και να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2011, ούτε καν έχουν εγκατασταθεί συνεργεία ούτε και προβλέπεται να εγκατασταθούν σύντομα. Γιατί; Διότι μέσα στα όρια του σταθμού υπάρχει κτίριο το οποίο πρέπει να απαλλοτριωθεί!

Στη Βούλγαρη και στη Νέα Ελβετία όχι μόνο δεν έχουν αρχίσει εργασίες, αν και αυτό προβλεπόταν να συμβεί από το 2008, αλλά τώρα ξεκαθαρίζει και η τελική χωροθέτηση των σταθμών! Στην αρχική μελέτη, ο σταθμός της Βούλγαρη βρισκόταν πάνω σε… ρήγμα και αυτός της Νέας Ελβετίας μέσα σε χωράφια, μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Σύσκεψη

Σε σύσκεψη, που έγινε αργά χτες το απόγευμα υπό το γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Οικονομίδη, με στελέχη της «Αττικό Μετρό ΑΕ”»και της αναδόχου κοινοπραξίας με θέμα το μετρό Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε να συσταθεί μία μικτή ομάδα που θα συντονίζεται από το υπουργείο και σε καθημερινή βάση θα επιλύει τα προβλήματα που ανακύπτουν στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να λυθούν άμεσα όλα τα τεχνικά προβλήματα, ώστε σε έναν, το πολύ ενάμιση μήνα, οι μετροπόντικες να πιάσουν και πάλι δουλειά. «Το έργο είναι δύσκολο, σύνθετο, περίπλοκο. Πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», υπογραμμίζει ο κ. Οικονομίδης.

Tags:
No comments yet.