Μετρό Θεσσαλονίκης: Δεν έχουν τέλος οι… περιπέτειες του σταθμού «Παπάφη»

May 4th, 2011
Αγγελιοφόρος, 04.05.2011
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Δεν έχει τέλος, όπως όλα δείχνουν, η… περιπέτεια του σταθμού του μετρό «Παπάφη». Μπορεί η διοίκηση του ιδρύματος και η «Αττικό Μετρό ΑΕ» να βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν από τη μεταξύ τους συμφωνία, που θα απεμπλέξει την κατασκευή του σταθμού από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως ξεκινά νέα περιπέτεια για το σταθμό, από τους απόφοιτους του ιδρύματος.

Ετσι, οι απόφοιτοι του Παπάφειου Ορφανοτροφείου προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης τόσο για την απαλλοτρίωση 907,16 τ.μ. από τον αύλειο χώρο του ιδρύματος, όσο και για την κοπή δέντρων από την αυλή του Παπαφείου. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπός τους, Αναστάσιος Ζώτος, κατατίθεται από την πλευρά τους μήνυση εναντίον του διοικητικού συμβουλίου (το οποίο συναίνεσε στο να αρθούν οι προσφυγές που είχαν κατατεθεί στο ΣτΕ) για απιστία και παράβαση καθήκοντος!

Οι ίδιοι, άλλωστε, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσουν με την κατασκευή σταθμού μετρό στον αύλειο χώρο του ιδρύματος. Ωστόσο, εκκρεμεί νέα συνάντησή τους με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος ανέλαβε προσπάθεια να τους μεταπείσει, ώστε να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην κατασκευή του σταθμού του μετρό.

Αναβολή

Στο μεταξύ, για τις 20 Ιουνίου αναβλήθηκε η συζήτηση από το ΣτΕ των προσφυγών που είχε καταθέσει το δ.σ. του Παπαφείου εναντίον του μετρό. Οι προσφυγές επρόκειτο να εξεταστούν στις 2 Μαΐου, ωστόσο, επειδή το ΣτΕ ενημερώθηκε ότι επίκειται συμβιβασμός με την «Αττικό Μετρό ΑΕ», έδωσε χρονικό περιθώριο προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Το κείμενο της συμφωνίας συντάχθηκε από το νομικό σύμβουλο του ιδρύματος, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, Θόδωρο Ζέρβα, και τις επόμενες μέρες θα τεθεί υπόψη της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και εν συνεχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης (προβλέπεται ότι τα χρήματα της αποζημίωσης για τις εκτάσεις που θα απαιτηθούν για το μετρό θα διατεθούν για τις ανάγκες του ιδρύματος, παρότι με υπουργική απόφαση το Παπάφειο ανήκει στην ΥΠΕ), προκειμένου να υπογραφεί.

«Επιθυμία του παναγιότατου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμου (που είναι ο πρόεδρος του δ.σ. του Παπαφείου), είναι να καταστεί το συντομότερο δυνατό εφικτή η υπογραφή του συμφωνητικού, που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβεί μέχρι τις 20 Ιουνίου», σημειώνει ο κ. Ζέρβας.

Πάντως, ο δικηγόρος των αποφοίτων, Βασίλης Φραντζής, επισημαίνει ότι εκτός από τις αιτήσεις ακύρωσης επίκειται και η κατάθεση αίτησης αναστολής, ώστε μέχρι τη συζήτηση της υπόθεσης να μην μπορεί να μπει η «Αττικό Μετρό ΑΕ» στο χώρο του ιδρύματος και να κόψει τα δέντρα, προκειμένου να εκτελέσει εργασίες.

Tags:
No comments yet.