Μετρό Θεσσαλονίκης: Δύο εκατ. ευρώ «μπλοκάρουν» το σταθμό Παπάφη

Apr 28th, 2010
Αγγελιοφόρος, 28.04.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Δύο εκατομμύρια ευρώ χωρίζουν την «Αττικό Μετρό ΑΕ» με τη διοίκηση του Παπάφειου ορφανοτροφείου στη Θεσσαλονίκη για την απαλλοτρίωση του χώρου προκειμένου να γίνει ο σταθμός του μετρό.

Στη συζήτηση που έγινε χτες στο μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης, η «Αττικό Μετρό» προσέφερε περίπου 2,2 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, ενώ το Παπάφειο ζήτησε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.

Η συζήτηση στο Πρωτοδικείο αφορούσε την έκταση των 907 τ.μ. που απαιτούνται στον αύλειο χώρου του Παπάφειου Ορφανοτροφείου για την κατασκευή του σταθμού Παπάφη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκη Μιχάλη Αναγνώστου η αντικειμενική αξία ενός οικοπέδου περίπου 1.000 τ.μ. στην περιοχή είναι 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική κυμαίνεται 3,5 με 4 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η απόφαση που θα εκδοθεί δεν θα είναι οριστική και θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθήσει προσφυγή σε δεύτερο βαθμό. Η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα και, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η περιοχή του Παπάφειου ορφανοτροφείου οδηγείται σε… οριστική καταδίκη, καθώς κάθε μέρα έρχεται όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο να μείνει χωρίς σταθμό μετρό.

Χτες, πάντως, η πλευρά του ιδρύματος ζήτησε την αναστολή της συνεδρίασης και της έκδοσης απόφασης, με το αιτιολογικό ότι έχει κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι με την προσφυγή αυτή ζητείται η ακύρωση της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την απαλλοτρίωση των 907 τ.μ. Ωστόσο το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα και προχώρησε κανονικά στη συζήτηση.

Η πρωτόδικη απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε λίγους μήνες. Ομως, στο μεταξύ, όπως έχει δηλώσει ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Οικονομίδης, οι δύο μετροπόντικες που παραμένουν ακινητοποιημένοι από τον περασμένο Νοέμβριο θα έχουν πάρουν μπρος και πιθανώς θα περάσουν κάτω από το ίδρυμα χωρίς να έχει γίνει σταθμός. Ο διευθυντής της “Αττικό Μετρό” Ευάγγελος Γαλούσης, επιμένει πως ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παπάφη, μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθιμος έχει “κακούς συμβούλους” και τον καλεί να αποσύρει την προσφυγή του στο ΣτΕ δίνοντας λύση στο αδιέξοδο και παραδίδοντας τάχιστα το χώρο για να εκτελεστούν εργασίες και να μην χαθεί ο σταθμός Παπάφη που θα εξυπηρετήσει χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.

Η άποψη του Ιδρύματος

Ο νομικός σύμβουλος του ιδρύματος, Βησσαρίων Κωνσταντούλας, εκτιμά ότι το πρωτοδικείο δεν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης, εφόσον η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ.

Ο κ. Κωνσταντούλας υπογραμμίζει ότι η διαφωνία που υπάρχει δεν έχει να κάνει με το οικονομικό, αλλά με το ότι «επί δύο χρόνια η τότε κυβέρνηση δεν ενέκρινε την απόφαση του δ.σ. για την παραχώρηση του χώρου στην “Αττικό Μετρό”. Η απόφαση αυτή έπρεπε να εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας, το οποίο αποτελεί την προϊσταμένη αρχή του ιδρύματος. Αντ’ αυτού, ο τότε υφυπουργός Πρόνοιας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, έστελνε επιθεωρητές να ελέγξουν τις σχετικές αποφάσεις. Οι ελεγκτές αποφάνθηκαν ότι το δ.σ. του Παπαφείου ξεπουλάει το ίδρυμα αντί πινακίου φακής».

Καταλήγοντας, ο κ. Κωνσταντούλας, τονίζει ότι αν το υπουργείο Υγείας είχε δώσει εγκαίρως εγκρίσεις, σήμερα το θέμα θα είχε λήξει. «Αν η σημερινή υπουργός Υγείας δώσει το “πράσινο” φως στο δ.σ. του Παπαφείου να προχωρήσει στην παραχώρηση του χώρου, έναντι του αντιτίμου που προβλέπει ο νόμος, υπάρχει χρόνος για να λήξει το ζήτημα».

Tags:
No comments yet.