Μετρό Θεσσαλονίκης και καθρεφτάκια για ιθαγενείς

Jul 3rd, 2014

Voria.gr, 28.06.2014

Tου Γιώργου Χατζηλίδη

Ο καιρός της μικροπολιτικής, των λυκοσυμμαχιών και των πολιτικών παιχνιδιών πρέπει να μείνει στο κακό παρελθόν της Θεσσαλονίκης

Και ξαφνικά, έρχεται την περασμένη Πέμπτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Θεσσαλονίκη και μας ενημερώνει ότι βρέθηκε η  λύση (μαγική μάλλον…) για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό.

Ο υπουργός Υποδομών στις δηλώσεις του ουσιαστικά υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη των προσφυγών του δήμου Θεσσαλονίκης, το μέτωπο της σήραγγας και των έργων από τη Νέα Ελβετία μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό είναι πεντακάθαρο και οι εργασίες μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα. «Οι υπόγειες εργασίες του μετρό θα συνεχίζονται στο διάστημα αυτό και όταν ξεκαθαρίσουν τα όποια προβλήματα, τότε θα συμπληρωθούν και οι αναγκαίες κατασκευές», είπε ο κ.Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι έχει δώσει και τις σχετικές οδηγίες στον ανάδοχο.

Ωστόσο, η Αττικό Μετρό, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων κ.Σιμόπουλος και η κοινοπραξία υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι ο σταθμός Βενιζέλου βρίσκεται στην κρίσιμη διαδρομή του έργου, καθώς και ότι αν δεν αποσπαστούν οι αρχαιότητες δεν μπορεί να γίνουν σοβαρές εργασίες στον σταθμό.

Εδώ, προφανώς, κάποιος μας δουλεύει. Ή έχουν δίκιο οι παραπάνω ή έχει δίκιο ο υπουργός(πολιτικός προϊστάμενος των δύο πρώτων) που λέει ότι το σύνολο του μετώπου είναι καθαρό και οι εργασίες μπορούν να συνεχιστούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Διότι, επί της ουσίας ο κ.Χρυσοχοΐδης υπαινίσσεται ότι ακόμα κι αν το ΣτΕ διατάξει ξανά προσωρινή αναστολή της απόσπασης των αρχαιοτήτων, δηλαδή μπλοκάρισμα των εργασιών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και αν βρήκε ξαφνικά τη λύση ο κ.Χρυσοχοΐδης, γιατί δεν την είχε βρει εδώ και 1,5 χρόνο, γλυτώνοντας το έργο από τις καθυστερήσεις και την πόλη από την ταλαιπωρία;

Υπάρχει και μία πρόταση της κοινοπραξίας για προσωρινό πάγωμα των εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου(επί της ουσίας για την προσωρινή κατάργησή του), με τη δημιουργία φρέατος μεταξύ των σταθμών Αγίας Σοφίας και Σιδηροδρομικού Σταθμού-όπου, βέβαια, μπορεί να πέσουμε ξανά σε αρχαία και ίσως πιο σημαντικά από αυτά που έχουν εντοπιστεί, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται…

Μήπως ο υπουργός είχε στο μυαλό αυτή την πρόταση όταν μιλούσε για λύση; Μήπως είχε στο μυαλό του την απόφαση του ΣτΕ επί της υπουργικής απόφασης Τζαβάρα που ουσιαστικά κρίνει άνευ αντικειμένου την προσφυγή του δήμου;

Μπορεί και να έχω πρόβλημα κατανόησης, αλλά τα όσα ανέφερε ο υπουργός στις δηλώσεις του ήταν για μένα ακατάληπτα. Και σε κάθε περίπτωση, το μετρό είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να μπαίνουν οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες στο ρόλο του μάντη Κάλχα. Δεν ανεχόμαστε άλλο να παίζουμε τον ρόλο των ιθαγενών που τους μοιράζουν καθρεφτάκια. Οι αντοχές της Θεσσαλονίκης και των πολιτών της έχουν εξαντληθεί, τα μισόλογα πρέπει να τελειώνουν.

Αυτό αφορά και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, η επιμονή του οποίου, πράγματι, σε πρώτη φάση, απέδειξε ότι το «μετρό ή αρχαία» είναι ψευτοδίλημμα. Για να φθάσουμε, τελικά, στην τελευταία υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων σε ποσοστό 85%. Ο δήμαρχος, όμως, πάλι δεν είναι ευχαριστημένος και κατέθεσε νέα προσφυγή στο ΣτΕ. Μπορεί να ζητήσει ξανά προσωρινά μέτρα, που αν γίνουν δεκτά, θα παγώσουν εκ νέου την απόσπαση των αρχαίων και θα προκαλέσουν νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του σταθμού της Βενιζέλου.

Είναι αδιανόητο να μην μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι οι επιστημονικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης με τους τεχνικούς της Αττικό Μετρό, για να συμφωνήσουν σε μία μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, που αφενός δεν θα καθυστερεί κι άλλο το έργο και αφετέρου θα διασφαλίζει την ακεραιότητα των αρχαιοτήτων. Ο καιρός της μικροπολιτικής στην πλάτη των Θεσσαλονικέων, των λυκοσυμμαχιών, των πολιτικών παιχνιδιών, των «αδειασμάτων» και «γεμισμάτων», πρέπει να μείνει πίσω, στο κακό παρελθόν της πόλης. Κανείς, πλέον, στην Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της ανεργίας δεν μπορεί να πολιτεύεται με κίνητρα το γινάτι, τις προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες.

Η Θεσσαλονίκη, η καθημερινότητα των κατοίκων της και η αγορά της έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα από τα τραγικά λάθη που έγιναν κυρίως στον αρχικό σχεδιασμό του μετρό, ήδη, από το 2004. Το μεγαλύτερο έργο υποδομής της χώρας ήταν προγραμματισμένο να τελειώσει το 2012 και, πλέον, στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί το 2018, στη χειρότερη μετά το 2020.

Η πόλη απαιτεί καθαρές εξηγήσεις και συγκεκριμένες δημόσιες τοποθετήσεις από τους πολιτικούς και όλους του παράγοντες που εμπλέκονται στο πολύπαθο έργο του μετρό. Απαιτεί υπευθυνότητα, συναίνεση και λύση εδώ και τώρα.

 

No comments yet.