Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέο επεισόδιο με το Παπάφειο

Jun 3rd, 2010
Αγγελιοφόρος, 02.06.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Τα έργα δεν πρόκειται να διακοπούν, σύμφωνα με την «Αττικό Μετρό ΑΕ»
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Χτες είχαμε νέο επεισόδιο στο… σίριαλ με το σταθμό Παπάφη, αφού η διοίκηση του ορφανοτροφείου, στην οποία προεδρεύει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, έβαλε εκ νέου… τρικλοποδιά στην κατασκευή του σταθμού! Παρ’ όλα αυτά οι εργασίες συνεχίζονται και, σύμφωνα με την «Αττικό Μετρό ΑΕ», δεν πρόκειται να διακοπούν.
«Το Στ΄ Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή του ανέστειλε τόσο την ισχύ της κοινής υφυπουργικής απόφασης, η οποία αφορά την αναγκαστική απαλλοτρίωση μιας εδαφικής έκτασης συνολικού εμβαδού 907,16 τ.μ., η οποία αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης εδαφικής έκτασης του Παπαφείου Ιδρύματος, όσο και την ισχύ της αποφάσεως του υπουργού Υποδομών, ως προς την κοπή των δέντρων». Αυτό αναφέρεται σε δελτίο Τύπου το οποίο δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του δ.σ. του Παπαφείου, Βησσαρίωνα Κωνσταντούλα, θέτοντας τους εμπλεκομένους στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης σε κατάσταση… συναγερμού.
Προσχώματα
«Προσπαθούν να βάλουν προσχώματα στο μετρό, τα οποία, μάλιστα, θεωρούν νίκες τους», υπογραμμίζει στον «Α» ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστος Τσίτουρας, ο οποίος δηλώνει ότι το έργο δεν πρόκειται να σταματήσει και εξηγεί: «Το ΣτΕ αποφαίνεται ότι προσωρινά δεν πρέπει να κοπούν δέντρα. Εμείς, ούτως ή άλλως, σε αυτήν τη φάση δεν επρόκειτο να κόψουμε δέντρα. Ετσι, οι εργασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα. Από αυτές τις ενέργειες οι πολίτες είναι αυτοί που σε τελική ανάλυση δυσανασχετούν, πληρώνουν και χάνουν. Το δικό μας καθήκον είναι να παραδώσουμε το μετρό το συντομότερο δυνατό, ώστε να το χρησιμοποιούν όλοι οι Θεσσαλονικείς. Οσοι βλέπουν από άλλη σκοπιά τα πράγματα κρίνονται και αξιολογούνται από τους πολίτες. Εμείς πήραμε την άδεια για να εργαστούμε στο Παπάφειο από τον ιδιοκτήτη του χώρου, την Πολιτεία».
Εξωφρενικό
Ο κ. Τσίτουρας αναφέρει κάτι το οποίο και χαρακτηρίζει ως εξωφρενικό. «Τρεις δικηγόροι της “Αττικό Μετρό ΑΕ” προσπάθησαν επί μία μέρα να παραλάβουν από το ΣτΕ την απόφασή του και δεν τα κατάφεραν, ενώ ο δικηγόρος του ιδρύματος την έχει από προχτές! Πρόκειται για μια απόφαση η οποία εκδόθηκε ερήμην μας, καθώς δεν ζητήθηκε η άποψή μας. Είναι αδιανόητο και ανήθικο αυτό που συνέβη. Διότι θα έπρεπε να κληθούν εγγράφως και οι δύο εναγόμενοι», υπογραμμίζει.
Ο δικηγόρος του ορφανοτροφείου αρκείται να δηλώσει ότι «αν η ”Αττικό Μετρό” μπορεί να δουλέψει χωρίς να κόψει δέντρα, ας δουλέψει. Αλλιώς, πρόβλημά τους».
Tags:
No comments yet.