Μετρό Θεσσαλονίκης: ο Ανθιμος ζητά «ζεστό» το χρήμα

Aug 23rd, 2010
Ελευθεροτυπία, 23.08.2010
Του Σάκη Αποστολάκη
Συνεχίζει το τροπάριο των απειλών ο μητροπολίτης Ανθιμος για το σταθμό του μετρό στο «Παπάφειο».

Στην επιστολή που έστειλε, ως πρόεδρος του Παπάφειου Ιδρύματος, αναφέρει ότι το Δ.Σ. του ιδρύματος δηλώνει την προθυμία του να αποσύρει τις τέσσερις προσφυγές του στο ΣτΕ, αλλά ζητά την άμεση καταβολή του τιμήματος της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης μόλις κατατεθεί η αίτηση απόσυρσης των προσφυγών.

Οπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο μητροπολίτης Ανθιμος γνωρίζει ότι τα χρήματα από την απαλλοτρίωση δεν μπορούν να αποδοθούν άμεσα, πριν ολοκληρωθεί πρώτα η νομική διαδικασία, η οποία και θα ορίσει την τιμή για την υπό απαλλοτρίωση έκταση μέσα στον αύλειο χώρο του «Παπάφειου». Προς το παρόν έχει οριστεί η τιμή μονάδος, αλλά όχι το συνολικό ποσό. Για την έκταση των 900 τ.μ., το οποίο θα αποδοθεί με καθεστώς δουλείας στην «Αττικό Μετρό» μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και μετά η εταιρεία θα αποχωρήσει από το χώρο, η συνολική τιμή ανέρχεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί το τίμημα που θα οριστεί για το χώρο που θα παραχωρηθεί με το καθεστώς της δουλείας, αλλά και το τίμημα για τη δέσμευση του χώρου, όπου θα στηθεί το εργοτάξιο.

Ο μητροπολίτης Ανθιμος ζητά επίσης με την επιστολή του τα χρήματα να κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ομως το υπουργείο Υγείας, στο οποίο ανήκει το «Παπάφειο», έχει ξεκαθαρίσει ότι όλοι οι χώροι του ιδρύματος ανήκουν στο ίδιο το υπουργείο Υγείας και ότι απλά αναθέτει απλά και μόνον στο ίδρυμα τη διαχείρισή τους. Ετσι, οι χώροι του ιδρύματος ανήκουν στο Δημόσιο και, από τη στιγμή που το υπουργείο Υποδομών είναι επίσης Δημόσιο, το υπουργείο Υγείας παραχωρεί τους χώρους του «Παπάφειου» στο υπουργείο Υποδομών για τη κατασκευή του μετρό.

Στο Παρακαταθηκών

Αν όμως τα χρήματα της απαλλοτρίωσης κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τότε το «Παπάφειο» θα μπορεί να τα διεκδικήσει, παρά το ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο χώρος δεν ανήκει στο ίδρυμα, αλλά μόνο τον διαχειρίζεται, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μήνυση που έχουν καταθέσει ο σύλλογος αποφοίτων του «Παπάφειου» κατά του προέδρου της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», Χρήστου Τσίτουρα, δεν αποτελεί διαφορετική κίνηση των αποφοίτων σε αντιδιαστολή με τη δήθεν επίδειξη καλής θέλησης του μητροπολίτη Ανθίμου. Αντίθετα, αποτελεί ενέργεια που έχει άμεση σχέση και βρίσκεται σε συντονισμό με τις κινήσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και την επιστολή στην οποία δηλώνει τη διάθεση του ιδρύματος για υπό όρους παραίτησή του από τις δύο αιτήσεις ακυρώσεων και τις δύο αιτήσεις αναστολών που έχει καταθέσει στο ΣτΕ.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη θα συζητηθεί στη Θεσσαλονίκη το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, που έχει συστήσει η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» για το ζήτημα των δέντρων που πρέπει να κοπούν στον αύλειο χώρο του «Παπάφειου», ώστε να αναπτυχθεί το εργοτάξιο κατασκευής του σταθμού του μετρό.

Tags:
No comments yet.