Μετρό Θεσσαλονίκης: Παρολίγον… ξύλο στο Παπάφειο

May 27th, 2010
Αγγελιοφόρος, 27.05.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό στον αύλειο χώρου του Παπάφειου ορφανοτροφείου
«Μάχη» δόθηκε στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο, όταν συνεργεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του μετρό της Θεσσαλονίκης… εισέβαλαν στο χώρο, προκειμένου να προχωρήσουν σε εργοταξιακή κατάληψη για να εκτελέσουν εργασίες. Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, αλλά και απόφοιτοι του ορφανοτροφείου, που έσπευσαν επιτόπου, προσπάθησαν να σταματήσουν τα συνεργεία. Μάλιστα, λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια.
Τα πνεύματα ηρέμησαν με την εμφάνιση της Αστυνομίας που ειδοποιήθηκε από τους υπευθύνους του ιδρύματος. Ομως οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν, καθώς ο ανάδοχος επέδειξε πρωτόκολλο παραλαβής του χώρου, υπογεγραμμένο από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας – Θράκης. Ετσι, τα συνεργεία μπήκαν στο Παπάφειο και έπιασαν δουλειά.
Το δ.σ. του Παπαφείου, με ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι η ΥΠΕ λειτούργησε με τρόπο «παράνομο και πραξικοπηματικό» και την καλεί «να ανακαλέσει την απόφασή της για παραχώρηση του αιτούμενου χώρου στην ‘Αττικό Μετρό ΑΕ’». Εξάλλου, η πλευρά του ιδρύματος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα. Το ίδιο έπραξαν και ορισμένοι εκ των αποφοίτων του Παπαφείου. Σήμερα απόφοιτοι του ιδρύματος που ζουν σε διάφορες πόλεις σκοπεύουν να συγκεντρωθούν στο Παπάφειο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.
Κόντρα στην πρόοδο
«Πρέπει να υλοποιήσουμε το έργο. Ο χώρος είναι δημόσιος και η Πολιτεία αποφάνθηκε ότι μπορούμε να εκτελέσουμε εργασίες. Υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον και μάλιστα των απλών πολιτών, που θα είναι και οι χρήστες του μετρό», σημειώνει στον «Α» ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστος Τσίτουρας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα αντιμετωπιστούν διά της νομικής οδού.
«Η διοίκηση του Παπαφείου θα έπρεπε να βοηθάει στην υλοποίηση έργων του βεληνεκούς του μετρό. Εχοντας την εμπειρία της Αθήνας θα έλεγα ότι όλοι… παρακαλάνε προκειμένου να περάσει μετρό από την περιοχή τους. Εκπλήσσομαι με τις αντιδράσεις της διοίκησης του ιδρύματος, που είναι κόντρα στην πρόοδο του απλού κόσμου. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε εδώ για να επιλύουμε προβλήματα. Το έργο πρέπει να προχωρήσει και με βάση αυτήν την αρχή πορευόμαστε», υπογραμμίζει ο κ. Τσίτουρας.
«Γόρδιος δεσμός»
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας λένε με νόημα ότι η απόφαση που εκδόθηκε από την 4η ΥΠΕ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια λύση στο «γόρδιο δεσμό» που είχε δημιουργηθεί στο θέμα του Παπαφείου. «Με έναν πολύ απλό και σύννομο τρόπο, τα υπουργεία Υγείας, Υποδομών, αλλά και η ‘Αττικό Μετρό ΑΕ’, λύσαμε ένα πρόβλημα που χρόνιζε, κινδυνεύοντας να τινάξει στον αέρα το μετρό. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης μπορούν πλέον να πάρουν μια ανάσα ανακούφισης, αφού δε θα χάσουν το σταθμό του μετρό στην περιοχή τους», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Η ανακοίνωση, η αναδρομή και η παραχώρηση
Το δ.σ. του Παπαφείου, πάντως, στην ανακοίνωσή του κάνει μια σύντομη αναδρομή στις αποφάσεις σχετικά με την παράδοση του χώρου. Αναφέρει ότι τον Φεβρουάριο του 2008 αποφάσισε να παραχωρήσει στην «Αττικό Μετρό ΑΕ» μέρος του αύλειου χώρου του και ότι το Μάιο του ίδιου χρόνου υπογράφτηκε μεταξύ των δύο πλευρών πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής για την ανάπτυξη της εργοταξιακής κατάληψης.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τόσο η απόφαση όσο και το πρωτόκολλο ουδέποτε επικυρώθηκαν ούτε από το υπουργείο Υγείας ούτε από την 4η ΥΠΕ, με αποτέλεσμα το δ.σ. του Παπαφείου να αναστείλει την απόφαση παραχώρησης του χώρου. «Πληροφορήσαμε δέ ότι αν εγκρίνετο η απόφασή μας, θα κάνουμε άρση της αναστολής και θα παραδώσουμε τους χώρους με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίσαμε, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν ελάβαμε ποτέ απάντηση. Μετά από όλη αυτήν την καθυστέρηση η 4η ΥΠΕ κατά τρόπο παράνομο και πραξικοπηματικό, αψηφώντας τους νόμους περί εθνικών κληροδοτημάτων, θεωρώντας ότι είναι κύριος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Παπαφείου, κάλεσε την ‘Αττικό Μετρό ΑΕ’ για τη μεταξύ τους υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι «καλούμε την 4η ΥΠΕ να ανακαλέσει την απόφασή της μέχρι ότου εκδικαστούν οι δύο αιτήσεις ακυρώσεως και οι δύο αιτήσεις αναστολών στο Συμβούλιο της Επικρατείας που στρέφονται τόσο κατά της κοινής υπουργικής αποφάσεως περί αναγκαστικής απαλλοτριώσεως, όσο και της αποφάσεως του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για προσωρινή κατάληψη για τις εγκαταστάσεις του εργοταξίου».
Tags:
No comments yet.