Μετρό Θεσσαλονίκης: Πιάνουν δουλειά … Κωστίκας και Γεωργίκας

Sep 2nd, 2008
Πρώτο Θέμα. 02.09.08

Της Μαριάννας Τζάννε

Και το όνομα αυτών Κωστίκας και Γεωργίκας. Πρόκειται για τους δύο μετροπόντικες που μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν τις εργασίες εκσκαφής για το Μετρό της Θεσσαλονίκης που μετά από αρκετές καθυστερήσεις αναμένεται να πιάσουν δουλειά μέσα στους επόμενους μήνες.

Μετά το «Νίνι», τον μετροπόντικα που κατασκευάζει το μετρό του Ελληνικού, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς βάπτισε και τους δύο νέους μετροπόντικες της συμπρωτεύουσας δίνοντας στον πρώτο το όνομα του Πρωθυπουργού και στο δεύτερο το δικό του, έστω και στην ποντιακή τους έκδοση!

Ο κ. Σουφλιάς επισκέφτηκε σήμερα το εργοτάξιο του μετρό στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας το στόχο του ΥΠΕΧΩΔΕ να ολοκληρωθεί εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είναι το 2012.

Όπως υπογράμμισε οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η ΑΕΓΕΚ, που είναι η επικεφαλής της κοινοπραξίας για την κατασκευή του έργου, τα οποία όπως είπε ξεπεράστηκαν και οι ρυθμοί πλέον εντατικοποιούνται.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης, θα έχει μήκος 9,6 χιλιόμετρα και θα κοστίσει 1,1 δις. ευρώ. Με την ολοκλήρωσή του εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά 250.000 μετακινήσεις.

Το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά μελετά τις επεκτάσεις του έργου προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη, συνολικού μήκους 10 χλμ. με 10 σταθμούς. Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί 13 εργοτάξια ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα θα αναδειχθούν στους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό.

Δεν εγκαταλείπεται η Υποθαλάσσια

Ο κ. Σουφλιάς ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του στην Βόρεια Ελλάδα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης παρουσίασε αναλυτικά το έργο της κυβέρνησης στο μέτωπο των δημοσίων έργων και υπογράμμισε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσει η Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης, «λόγω προσφυγών μειοψηφίας πολιτών της πόλης», το έργο δεν εγκαταλείπεται.

«Θα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να αποφασίσουμε τον τρόπο σχεδιασμού του έργου, που μετά την απόφαση του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) ζητά την υπογειοποίησή του έργου» επισήμανε ο κ. Σουφλιάς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό και στην ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού που θα είναι από τα πρώτα σύγχρονα έργα αυτοκινητοδρόμου που θα λειτουργήσουν στην χώρα μας. Όπως ανάφερε, το ύψος των διοδίων δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αλλά εξέφρασε τον στόχο, να είναι φθηνότερα από εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο.

Την διαχείριση και λειτουργία των διοδίων αναμένεται να αναλάβει η Εγνατία Οδός, μέσω θυγατρικής εταιρείας.

Ο κ. Σουφλιάς εξήγγειλε νέα φουρνιά έργων για την Βόρεια Ελλάδα που θα χρηματοδοτηθεί από την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, συνολικού ύψους 8,5 δις. ευρώ και περιβαλλοντικά έργα ύψους 1,2 δις. ευρώ μέρος των οποίων θα διατεθεί για βιολογικούς καθαρισμούς και αποχετευτικά δίκτυα.

Έργο αναπτυξιακής προοπτικής χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των έργων (επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων και απογειώσεων) για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Μακεδονίας, το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2011. Στόχος είναι η μετατροπή του σε διεθνές αεροδρόμιο που θα υποδέχεται με ασφάλεια όλους τους τύπους των αεροσκαφών.

Από το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί επίσης η Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διοχετευτεί περιφερειακά η κίνηση εντός της πόλης, έργο για το οποίο έχουν δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ 250 εκ. ευρώ.

Tags:
No comments yet.