Μετρό Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία η επέκταση του

Oct 27th, 2011

Ημερησία, 27.10.2011

Του Λεωνίδα Λιάμη


Στις… ράγες για την υλοποίησή του, αναμένεται να μπει και επίσημα στο αμέσως προσεχές διάστημα το έργο που αφορά στην επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς την περιοχή του δήμου Καλαμαριάς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες χθες άνοιξε και τυπικά ο δρόμος για τη σχετική εργολαβία, καθώς οριστικοποιήθηκε ότι η χρηματοδότηση των 420 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την επέκταση στα ανατολικά, θα καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ και από πόρους υφιστάμενου προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μετά την εξέλιξη αυτή και με δεδομένο ότι, ήδη, έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία προεπιλογής του αναδόχου, αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα τεθεί στη γραμμή εκκίνησης το δεύτερο στάδιο που προβλέπει την τελική δημοπράτηση του έργου.

Γραμμή
Βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί η καινούρια γραμμή θα ξεκινά από το σταθμό Πατρικίου και διά της οδού Κρήτης θα κατευθύνεται προς την οδό Μητροπολίτου Κυδωνιών (νομαρχία) και από εκεί, υπογείως, θα εισέρχεται στην οδό Πόντου, πριν καταλήξει στην περιοχή της Μίκρας.

Σε πλήρη ανάπτυξη η γραμμή προς Καλαμαριά θα έχει συνολικό μήκος 4,8 χλμ., και θα περιλαμβάνει συνολικά πέντε (5) σταθμούς. Ο πρώτος με την ονομασία «Νομαρχία», έχει χωροθετηθεί απέναντι από τη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος, στην υπόγεια διασταύρωση των οδών Β. Ολγας και Μητροπολίτου Κυδωνιών και θα εξυπηρετεί τους κατοίκους των περιοχών Ντεπώ, Βυζαντίου, Βότση, Αγ. Ελευθερίου, ακόμη και το Καραμπουρνάκι.

Ο επόμενος σταθμός ονομάζεται «Καλαμαριά» και είναι στη συμβολή των οδών Αιγαίου και Μεταμορφώσεως, εντός του δήμου Καλαμαριάς κι ακολουθούν οι σταθμοί «Αρετσού» (δίπλα στο γήπεδο «Αριστοτέλη», επί των οδών Πόντου και Αγίου Νικολάου) και «Νέα Κρήνη» (συμβολή της επέκτασης της οδού Πόντου με τη Βρυούλων) οι οποίοι πρόκειται να εξυπηρετούν τους επιβάτες από τις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Ιωάννη.

Περιοχές
Η γραμμή θα καταλήγει στο σταθμό «Μίκρα», που θα βρίσκεται στη γωνία της επέκτασης της οδού Πόντου με την οδό Ανδρέα Παπανδρέου, πριν από το γήπεδο του Ηρακλή. Από το σταθμό αυτό, από όπου μελλοντικά θα φεύγει νέα επέκταση του μετρό προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», θα μπορούν να εξυπηρετούνται, εκτός από τους κατοίκους της Ν. Κρήνης, του Αγίου Ιωάννη, της Μίκρας και του Φοίνικα, κάτοικοι περιοχών που βρίσκονται ανατολικότερα της Καλαμαριάς (π.χ. Πλαγιάρι, Τρίλοφος, Περαία, Αγία Τριάδα κ.ά.). Η ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με το πλάνο που έχει εγκριθεί, αναμένεται σε διάστημα 60 μηνών από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο, αν και πρόθεση της Μετρό Θεσσαλονίκης είναι να παραδίδεται τμηματικά, ώστε ό,τι ολοκληρώνεται να καθίσταται άμεσα λειτουργικό.

No comments yet.