Μετρό Θεσσαλονίκης: Τα έργα σταθμό σταθμό

Dec 7th, 2010
Αγγελιοφόρος, 07.12.2010
Σήμερα είναι δύσκολο να πει κάποιος ότι η κατασκευή του μετρό προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Κι αυτό καθώς σε τρία από τα 13 εργοτάξια δεν εξελίσσεται καμία εργασία, ενώ σε άλλα τέσσερα εργοτάξια το μόνο που συμβαίνει είναι αρχαιολογική ανασκαφή. Ετσι, εργασίες κατασκευής εκτελούνται σε μόλις έξι εργοτάξια.

Αναλυτικότερα, καμία εργασία δε βρίσκεται σε εξέλιξη στο σταθμό Παπάφη, ο οποίος βρίσκεται «μπλοκαρισμένος» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από προσφυγή του δ.σ. του «Παπαφείου». Επίσης, καμία εργασία δεν εκτελείται στους σταθμούς Βούλγαρη και Νέα Ελβετία, καθώς δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις.

Στα… χέρια των αρχαιολόγων βρίσκονται τέσσερα εργοτάξια, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ετσι, αποκλειστικά αρχαιολογική ανασκαφή εκτελείται στο νότιο τμήμα του σταθμού Δημοκρατίας, στο βόρειο τμήμα του σταθμού Βενιζέλου, στο βόρειο τμήμα του σταθμού Αγίας Σοφίας και στο σύνολο του σταθμού Σιντριβάνι.

Για κάποιους σταθμούς, όπως αυτός της Αγίας Σοφίας, που θεωρείται ο σπουδαιότερος υπό την έννοια ότι αναμένεται να έρθουν στο φως σπουδαία και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες χρονικές περιόδους, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η ανασκαφή δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2013! Εξάλλου, ο προϋπολογισμός των ανασκαφών από 20 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν αρχικά, έχει φτάσει στα 60 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί τα 25 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες

Εργασίες εκτελούνται στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου πραγματοποιείται η εκσκαφή του σταθμού και η κατασκευή των προσβάσεων με ταυτόχρονη αρχαιολογική ανασκαφή. Στο σταθμό Πανεπιστήμιο πραγματοποιείται η εκσκαφή του σταθμού, καθώς και εργασίες κατασκευής των προσβάσεων και των φρεατίων εξαερισμού.

Σταθμός – πρότυπο, υπό την έννοια ότι κατασκευάζεται απρόσκοπτα, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και με ταχύτατους ρυθμούς, είναι αυτός του Ευκλείδη. Εκεί τα συνεργεία… πατούν γκάζι, καθώς στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου οι εργασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να… σταθμεύσουν οι δύο μετροπόντικες που θα φτάσουν εκεί και θα σταματήσουν για να συντηρηθούν.

Στο σταθμό Φλέμινγκ γίνεται εκσκαφή του σταθμού, κατασκευάζονται οι προσβάσεις και τα φρεάτια εξαερισμού, στο σταθμό Ανάληψη εκτελούνται πρόδρομες εργασίες και στο σταθμό Πατρικίου παρακάμπτονται τα δίκτυα των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας.

Tags:
No comments yet.