Μετρό Θεσσαλονίκης: τον Μάιο ξεκινούν τα έργα για το σταθμό «Ανάληψη»

Apr 27th, 2011
Ελευθεροτυπία, 27.04.2011
Του Σάκη Αποστολάκη
«Σκόνταψε» για άλλη μια φορά το Μετρό Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά στο σταθμό «Ανάληψη» (οδό Δελφών), που χρειάστηκε να επανασχεδιαστεί και να γίνει πιο στενός, ενώ διαπιστώθηκε και αστάθεια του εδάφους.

Ετσι επιστρατεύτηκαν καθηγητές από το ΑΠΘ, το ΕΜΠ και το Βερολίνο.

Οι λύσεις βρέθηκαν και εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού. Οι εργασίες θα διαρκέσουν 10 μήνες. Το διάστημα αυτό θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Δελφών, από την Μπότσαρη ώς την Π. Συνδίκα.

Με το έργο να «σκοντάφτει» και στην αρχαιολογική έρευνα, προκαλούνται καθυστερήσεις. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με κύκλους της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», ο συντονιστής του αρχαιολογικού έργου για την ανάδοχο, καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος, «έχει κάνει θαύματα», δίνοντας καίριες και απλές λύσεις σε ζητήματα που φαίνονταν να χρονίζουν. Ετσι μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί το αρχαιολογικό έργο στους σταθμούς «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και «Συντριβάνι» και να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Θα είναι οι πρώτοι σταθμοί όπου θα έχει ολοκληρωθεί το αρχαιολογικό έργο.

Ταυτόχρονα στις 2 Μαΐου συζητείται η προσφυγή της διοίκησης του «Παπάφειου» στο ΣτΕ. Οι δύο πλευρές ήρθαν τελικά σε συμφωνία, αλλά αντιδρούν οι απόφοιτοι του ιδρύματος, χωρίς να έχουν έννομο συμφέρον. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους, τόνισε ότι στο σταθμό θα λειτουργήσει μουσείο για το «Παπάφειο», ότι ο δήμος θα χορηγήσει στο δωρητή την ελληνική ιθαγένεια, που δεν είχε ως κάτοικος Μάλτας λόγω της οθωμανικής κυριαρχίας στη Θεσσαλονίκη, και θα βοηθήσει και στην επαναλειτουργία των σχολών και εργαστηρίων του «Παπάφειου», η λειτουργία των οποίων διακόπηκε πριν από περίπου 30 χρόνια. Στην αποκατάσταση του ιδρύματος θα συμβάλει και η «Αττικό Μετρό», πέραν των 4 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για την απαλλοτρίωση.

Tags:
No comments yet.