Μετρό και OΑΣΘ πάνε «πακέτο»

Aug 13th, 2007
Αγγελιοφόρος, 13.08.07

Σταθμοί μετεπιβίβασης, που θα επιτρέπουν στα λεωφορεία του OΑΣΘ να λειτουργούν συμπληρωματικά, αλλά και τροφοδοτικά προς το μετρό, με την παράλληλη δημιουργία μεγάλων χώρων στάθμευσης γύρω από σταθμούς του υπόγειου μέσου στις παρυφές της πόλης, αποτελούν την πρόταση του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), σχετικά με την ταυτόχρονη λειτουργία των δύο μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η πρόταση αυτή ταυτίζεται σε πολλά σημεία με τα σχέδια του προέδρου του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), Γιάννη Τόσκα, και αποσκοπεί στο να πάρει η πόλη μια μεγάλη «ανάσα» από τον Ιούλιο του 2012, οπότε και υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το υπόγειο μέσο σταθερής τροχιάς.

«Η λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των μετακινήσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα, αρκεί όμως να πληρωθούν δύο βασικές προϋποθέσεις: α) η δημιουργία χώρων μετεπιβίβασης σε συγκεκριμένους και κατάλληλα επιλεγμένους σταθμούς του μετρό και β) η συμπληρωματική, και όχι ανταγωνιστική προς το μετρό, λειτουργία άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως τα αστικά λεωφορεία του OΑΣΘ, αλλά και οι ενδοδημοτικές και διαδημοτικές συγκοινωνίες», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΣ, Πέτρος Κρητικός.

O ίδιος επισημαίνει ότι με την υλοποίηση των συγκεκριμένων προϋποθέσεων μπορεί να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιων αστικών μεταφορών, που θα ανακουφίσει πραγματικά την πόλη, αφού θα προσφέρει εναλλακτικές προς το ΙΧ λύσεις μετακίνησης, υψηλού επιπέδου και αξιοπιστίας, για όλες τις περιοχές, ακόμα και για αυτές που είναι απομακρυσμένες και δε θα εξυπηρετούνται από το μετρό.

«Με την ύπαρξη χώρων μετεπιβίβασης, αλλά και πάρκινγκ σε σταθμούς του μετρό, θα μπορεί ο μετακινούμενος να φτάσει είτε με λεωφορείο είτε με ΙΧ στις παρυφές της πόλης και από εκεί να εκτελέσει το υπόλοιπο της διαδρομής του με το μετρό, αποφεύγοντας την είσοδο στο κέντρο με το ΙΧ», υπογραμμίζει ο κ. Κρητικός.

Πού να γίνουν

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, χώροι μετεπιβίβασης μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν στα άκρα των γραμμών του μετρό. «Στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό λειτουργεί ήδη το μέτρο της μετεπιβίβασης. Αντίστοιχα, πρέπει να υπάρξει σταθμός μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία, ενώ θα πρέπει να γίνει σύνδεση της Νέας Ελβετίας με το ΙΚΕΑ, με εξπρές λεωφορειακή γραμμή», σημειώνει.

O ίδιος τονίζει ότι σταθμοί μετεπιβίβασης και πάρκινγκ πρέπει να δημιουργηθούν και στους περισσότερους σταθμούς των γραμμών επέκτασης του μετρό προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη, όπως για παράδειγμα στη Μίκρα, στο σταθμό Νέα Κρήνη (Βρυούλων επέκταση Πόντου), Παύλου Μελά και αλλού.

O έμπειρος συγκοινωνιολόγος υπογραμμίζει με σθένος ότι «τα πάρκινγκ πρέπει, αυστηρά, να είναι υπόγεια, ώστε να μην υπάρξει κι άλλη τσιμεντοποίηση στη Θεσσαλονίκη».

«Το ΙΚΕΑ αποτελεί έναν άριστο χώρο για μετεπιβίβαση και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δημιουργηθούν ανάλογοι χώροι», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ. Υποδεικνύει χώρους που προσφέρονται, όπως αυτός στη Γεωργική Σχολή, στο Ινστιτούτο Σιτηρών (κοντά στην ΠΑΣΕΓΕΣ -πέριξ της εθνικής Θεσσαλονίκης Νέων Μουδανιών), στη Νέα Ελβετία, στη Μίκρα, ακόμα και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

«Στη Θέρμη, επίσης», σημειώνει ο κ. Τόσκας, «μπορεί να οργανωθεί σταθμός μετεπιβίβασης, α όπου εύκολα κάποιος θα φτάνει στη Νέα Ελβετία είτε με λεωφορείο είτε με τραμ. Δυτικά, το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο λιμάνι, ενώ στο ΚΤΕΛ Μακεδονία ο χώρος είναι ιδανικός. Μάλιστα, με λιγότερα από δύο χιλιόμετρα επέκτασης του μετρό, μέχρι το ΚΤΕΛ, θα μπορούσε να δοθεί ανάσα σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη. Στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, η δημιουργία κομβικού σημείου για τις δημόσιες συγκοινωνίες θα επέφερε άμεση και σημαντική βελτίωση στις αστικές συγκοινωνίες».

Αναδιάρθρωση

O αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων αναφέρει ότι απαραίτητη είναι και η αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών του OΑΣΘ. «Πρέπει να υπάρξει σύνδεση των σταθμών του μετρό με λεωφορειακές γραμμές, για την εξυπηρέτηση περιοχών που δε βρίσκονται κοντά στο μετρό, κάτι το οποίο απαιτεί την αναδιάρθρωση των δρομολογίων που εκτελεί ο Oργανισμός. Είναι πολύ σημαντικό μετρό και OΑΣΘ να μη λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, καθώς στόχος είναι η προσέλκυση νέων επιβατών που θα χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι η προσέλκυση των σημερινών επιβατών από τον OΑΣΘ στο μετρό. Θα ήταν, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον απογοητευτικό το να έχουμε μισοάδεια λεωφορεία και μισοάδειο μετρό», σημειώνει ο κ. Κρητικός.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων υπογραμμίζει ότι πρέπει από τώρα να εντοπιστούν και να δεσμευτούν οι κατάλληλοι χώροι για τη δημιουργία σταθμών μετεπιβίβασης, αλλά και να γίνει εγκαίρως ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός του συστήματος αστικών μεταφορών, ώστε να μην καταφύγουμε στο τέλος σε προτάσεις αποσπασματικές ή πρόχειρες, που συνήθως φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

OΑΣΘ

O Oργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του OΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, ήδη από τον Απρίλιο απηύθυνε έκκληση στην «Αττικό Μετρό ΑΕ», αλλά και στο ΣΑΣΘ, για την έγκαιρη προώθηση μελέτης αναδιάρθρωσης των λεωφορειακών γραμμών.

«Για μια φορά ας μην… τρέχουμε την τελευταία στιγμή, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, για να προλάβουμε καταστάσεις, αλλά ας πάρουμε από τώρα τα μέτρα μας», σημειώνει ο γ.γ. του Συνδικάτου Εργαζομένων OΑΣΘ, Κώστας Αγγελούδης, ο οποίος τονίζει ότι θα έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει η εκπόνηση σχετικών μελετών, ώστε με την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του μετρό να υπάρχει ετοιμότητα για αξιόπιστες συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.

Tags:
No comments yet.